כינוס הליגה הערבית: אופטימיות זהירה בישראל
לקראת כינוס הליגה הערבית היום בלוב, מעריכים בירושלים כי תתקבל החלטה לפיה "כל זמן שבונים, אין שיחות ישירות". עם זאת, הם ישאירו פתח להמשך המגעים. על הצעת התמריצים אמרו בירושלים, כי מחלוקת על ניסוחים מונעת סיכום
בצל המשבר בשיחות הישירות בין ישראל והפלסטינים, תחל היום ועדת המעקב המיוחדת של הליגה הערבית את דיוניה בלוב. בישראל אומרים הלילה (יום ו') כי חלה התקדמות קלה במגעים עם האמריקנים, וקיימת אופטימיות זהירה לקראת כינוס המנהיגים הערבים. ערב הכינוס, שוחחה מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, עם הנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן, שדרש להפסיק את הבנייה בהתנחלויות, כדי לתת הזדמנות להצלחת השיחות הישירות.
בירושלים מעריכים כי הליגה הערבית תקבל החלטה לפיה "כל
זמן שבונים, אין שיחות ישירות". עם זאת, הם ישאירו פתח להמשך המגעים, כדי למצוא פתרון לנושא הבנייה בהתנחלויות.
שגריר ישראל בארה"ב, מייקל אורן, אישר אתמול לראשונה שהממשל האמריקני העביר לישראל שורה של תמריצים, שנועדו לגרום לראש הממשלה, בנימין נתניהו, להסכים לתקופת הקפאה נוספת של כחודשיים - ובתמורה, תזכה ישראל מארה"ב לשורה של ערבויות.
בלשכת ראש הממשלה סירבו להתייחס לדבריו של השגריר. גורמים המעורבים במגעים בין ישראל לארצות-הברית אמרו כי למרות האווירה הפסימית, חלה התקדמות קלה במגעים בשיחות בין ישראל לארצות-הברית. אתמול אמרו גורמים בכירים בממשלה כי המחלוקת העיקרית בין שתי המדינות טמונה באופן הניסוח של מסמך ההבנות, שנועד לאפשר את המשך השיחות הישירות. ראש הממשלה נתניהו מתעקש על ניסוחים ברורים, אמרו הגורמים, ואילו האמריקנים מעדיפים ניסוחים זהירים יותר. בישראל אמרו כי המחלוקת על הניסוחים היא זו שמונעת הגעה לסיכומים חד משמעיים.
הליגה מוכנה לקבל פשרה
דיוני הליגה הערבית יתמקדו בהחלטת ישראל, שלא להאריך את הקפאת הבנייה בהתנחלויות. אבו-מאזן צפוי להציג בפני המנהיגים הערבים את ההתפתחויות האחרונות בהליך המדיני ואת המאמצים שמציע הממשל האמריקני כדי לנסות ולהתגבר על המשבר, אליו נקלעו השיחות מאז 26 בספטמבר ובעקבות החלטת הוועד הפועל של אש"ף, לפיה לא יתקיים משא-ומתן ישיר בצל הבנייה בהתנחלויות.
מקורות פלסטינים הודיעו, כי הרשות מוכנה לקבל את הצעת הפשרה האמריקנית של המשך ההקפאה לחדשיים ומשא-ומתן אינטנסיבי, שיתמקד בסוגיית הגבולות. הערכת הגורמים הפלסטינים היא שמנהיגי הליגה הערבית יאפשרו לפלסטינים לקבוע את עמדתם בהתאם להתפתחויות המגעים מול האמריקנים.
אמש נפגשו שרי החוץ הערבים, בכדי לדון בסדר יומה של הפסגה הערבית כשהעניין הפלסטיני צפוי להיות העניין המרכזי בפסגת המנהיגים. הממשל האמריקני והאיחוד האירופי פעלו בימים האחרונים מאחורי הקלעים, כדי למנוע אפשרות שהכינוס יביא להקשחת עמדות הפלסטינים, כשהאמריקנים קיימו שורה של מגעים עם בכירים סורים כדי לרתום את דמשק להצלחת המשא-ומתן ובניסיון לבדוק את האפשרות לחידוש המסלול הישראלי-סורי.
"רוצים לראות סימן חיובי"
גם בארצות-הברית משדרים אופטימיות. וושינגטון מצפה להצהרה חיובית מהליגה הערבית. "אנחנו רוצים לראות סימן חיובי שיאפשר לשמור על ערוץ השיחות. זוהי המטרה הבסיסית שלנו. אנחנו נמצאים בתוך שיחות ישירות ואנחנו מקווים שהן ימשיכו", אמר מרק טונר, דובר במחלקת המדינה.
הדובר האמריקני סירב להביע ביטחון שזו תהיה התוצאה
של מפגש שרי החוץ של הליגה הערבית, אבל הבהיר ש"אנחנו היינו ברורים למדי שזוהי החלטה, שהיא אינטרס של כולם באזור".
בנוסף, גם באיטליה עוקבים אחרי הכינוס. בפגישה בין המשנה לראש הממשלה, סילבן שלום, לשר החוץ האיטלקי פרנקו פרטיני קרא האחרון למדינות ערב להעניק ארכה ולאפשר למגעים שנועדו לקדם את הפתרון להימשך. פרטיני ציין כי נעשים מאמצים גדולים כדי למנוע פיצוץ השיחות הישירות, ושלום אמר כי "הפלסטינים בזבזו תשעה חודשים מתחילת ההקפאה" וכי הוא מקווה שהליגה הערבית תאפשר את המשך השיחות.