נובל לשלום: מתנגד המשטר הסיני יזכה בפרס?
פרופ' ליו שיאבו הסיני, הכלוא באשמת חתירה תחת המשטר, הוא המועמד המוביל לזכייה בפרס היוקרתי. המומחים חלוקים: האם אחרי הבחירה השנויה במחלוקת באובמה בשנה שעברה, תעורר הפעם ועדת הפרס את זעמה של בייג'ינג?
אחרי הנשיא אובמה - מי יהיה חתן פרס נובל לשלום? שעות לפני ההכרזה החגיגית על הזוכה בפרס היוקרתי לשנת 2010, מסמנות סוכנויות ההימורים ורשתות הטלוויזיה בנורבגיה את המועמד המוביל לזכייה בפרס נובל לשלום - פעיל זכויות האדם הסיני ליו שיאבו, מתנגד המשטר הקומוניסטי, שנידון השנה ל-11 שנות מאסר לאחר שהורשע בחתרנות.
ליו, פרופסור לשעבר באוניברסיטת בייג'ינג, נעצר לפני כחצי שנה בחשד לחתירה תחת המשטר, בשל חלקו בחיבור מסמך עליו חתמו 300 בני אדם בהם אינטלקטואלים סינים בכירים, שקרא לליברליזציה של המערכת הפוליטית בסין. מאסרו עורר סערה עולמית, אולם זו אינה הפעם הראשונה בה הוא נשלח אל מאחורי הסורגים בשל דעותיו: בעבר ריצה 20 חודשים בכלא על חלקו בהפגנות הסטודנטים בכיכר טיאננמן ב-1989.
בחירה במועמד הסיני עלולה לעורר כעס רב מצד הממשל בבייג'ינג, שכבר הודיע כי צעד כזה עלול לפגוע ביחסי סין-נורבגיה. בחירת הוועדה בליו עלולה להתפרש כאמירה בוטה מדי נגד הפגיעה בזכויות האדם במדינה, אולם סוכני הימורים העוסקים בספקולציות בנוגע לסיכויי הזכייה הודו כי "כבר שנים לא חזינו במועמד שזכה לאמון המהמרים בצורה כה גורפת".
זוכי הפרס בעבר, הארכיבישוף דזמונד טוטו והמנהיג הטיבטי הדלאי למה, היו בין הקולות הרבים שקראו להעניק לליו את הפרס. אולם למרות התמיכה הרבה לה הוא זוכה, מומחים העוקבים אחר פעילות ועדת הפרס העריכו כי השנה עשויים חמשת חבריה להעדיף בחירה "מאופקת יותר" בהשוואה לזכייתו של הנשיא האמריקני ברק אובמה בשנה שעברה, תשעה חודשים בלבד לאחר שנבחר לתפקיד. אנליסטים נורבגים העריכו כי ניתן לצפות לזוכה "בעל פרופיל נמוך" לאור הביקורת החריפה שהוטחה בוועדה בשנה שעברה, בעקבות הבחירה השנויה במחלוקת.
מועמדים נוספים: קאנצלר לשעבר ופעילת זכויות אפגנית
שמות נוספים שהועלו כמועמדים לזכייה וזכו לתשומת לב רבה הם קאנצלר גרמניה לשעבר הלמוט קוהל, שאיחד את המדינה לאחר נפילת חומת ברלין, האיחוד האירופי, פעילת זכויות האדם האפגנית סימה סמאר ופעילת זכויות האדם הרוסיה סבטלנה גנושינקה.
מאז הקמת המפעל זכו בפרס רק 12 נשים מתוך 97 זוכים, האחרונה בהן ב-2004, אולם מהמרים רבים העריכו כי דווקא בשל כך עולה הסיכוי של אחת מפעילות זכויות האדם, האפגנית או הרוסיה, לקטוף את הנובל.
יו"ר ועדת הפרס, ט'ורביורן ג'אגלנד, שמר את הקלפים קרובים לחזה
כשהתראיין לרשת NRK הנורבגית. "אנו מנסים לבחון את מה שקורה בעולם ולזהות מה היינו רוצים לעודד מתוך זה. אני חושב שהשנה הצלחנו בזה. צפוי להיות פרס מעניין הפעם, כזה שיקבע סדר יום", אמר ג'אגלנד, לשעבר ראש ממשלת נורבגיה.
בהימורים אחרים עלו שמותיהם של ראש ממשלת זימבבווה מורגן צ'נגיראי, בית דין הבינלאומי, תחנת הרדיו הנורבגית "הקול הדמוקרטי של בורמה" העוסקת במצבם של אזרחי מיאנמר הנשלטים בידי החונטה הצבאית, והעמותה לזכויות אדם מארגנטינה "סבתות מפלאזה דה מאיו", שאף זכתה לתמיכתו של מאמן הכדורגל דייגו מראדונה.