הילד מפחד מהחושך? הדליקו את האור
חושך מפחיד ילדים ולפעמים אפילו מבוגרים. בכתבה נוספת בסדרת הפחדים מציע ד"ר אלי שגיא דבר מאוד פשוט: הדליקו את האור והפכו את הכול לגלוי ופחות מאיים
פחד מחושך או פחד משינה יכול להיות אובייקטיבי (פחד מהחושך עצמו או מאובדן שליטה שקשור בשינה), אך הוא גם יכול להיות השלכתי ולבטא למשל חרדת נטישה.
הפתרון לפחד מחושך הוא פשוט: אור. אין שום בעיה שילד ילך לישון עם אור (האור אינו חייב להיות חזק). התעקשות הורית על לינה בחושך או בחושך מוחלט רק מעצימה את הפחד וגורמת לילד לפחוד גם מכך שההורים אינם מבינים אותו ואינם קשובים לצרכיו.
יש הורים שחשוב להם שיהיה חושך מוחלט כדי שהילד יישן עד מאוחר. בפועל, יקיצה לחושך מוחלט עלולה להיות מפחידה. אפשר שילד ילך לישון עם אור בינוני ואחרי שיירדם, תעברו (בהסכמת הילד) לאור חלש יותר, אך עדיין אור שמאפשר לראות.
אם הילד מתעקש שיישאר אור חזק, אפשר לאפשר זאת לשבוע ואז לפתוח את הנושא שוב, להציג טיעונים שמבקשים התחשבות שלו (כמו עלות החשמל) ולבקש את שיתוף הפעולה שלו. חשוב לא לאבד את אמונו של הילד בכך שתשימו אור אחר ממה שהבטחתם.
אפשר גם להרכיב דימר ולעמעם את האור עוד לפני השינה, כך שמראש לא יהיה בחדר אור חזק, אך עדיין יהיה זה אור שעוצמתו מקובלת על הילד. ניתן גם להציע לילד אור חלש ופנס ליד המיטה, כך שאם הוא קם והוא ירצה אור חזק יותר, הוא יוכל להדליק את הפנס.
אם קיים פחד מללכת לישון או פחד מחושך, כדאי ליצור אווירה נעימה ורגועה בחדר טרם שעת השינה: לדאוג לאור רגוע, לאמץ פעילות מרגיעה כמו מסאז' ולהשמיע שירים רגועים. עד שפחד זה יעבור, אם זה מקל על הילד, אפשר שהורה יישאר ליד מיטתו כדי לנסוך בו ביטחון או יחזור מדי פעם לחדר לדרוש בשלומו של הילד, עד שיירדם.
מקרה מדגים מהקליניקה:
הגיעו אלי להתייעצות הורים לילד בן שלוש שפוחד מחושך. האם אמרה כי היא לא רוצה להשאיר אור דולק בחדרו כדי שלא יתרגל לישון עם אור. היא, כבוגרת, נרדמת רק עם אור והיא לא רוצה שהילד יהיה כמוה. הדבר מביא למאבקים ביניהם. היא מנסה להסביר לבנה שזה לא טוב לישון עם אור אבל הוא לא מבין. לפעמים הילד נרדם בבכי והיא מתוסכלת מכך שעות רבות.
בשיחה האם יכלה לראות כי היא מבקשת מהילד להתמודד עם קושי שלה עצמה ולא רק עם הקושי שלו. היא הבינה שהיא מקשה על עצמה ועל הילד שלה ונלחמת מלחמות מיותרות ומזיקות. לינה עם אור בגיל שלוש לא יכולה ללמד על העדפות השינה של הילד בעתיד. עם זאת, מלחמות על אור בגיל שלוש, יכולות ללמד שהנושא עתיד להיות בעייתי.
לאור המלצתי, האם הסכימה לאפשר לילד לישון עם אור בעוצמה שתהיה מקובלת עליו. נראה שחוות דעת מקצועית אִפשרה לה לרדת מעץ שמיותר היה לטפס עליו מלכתחילה.
- בכתבות הבאות בסדרה: חלומות רעים, מפלצות, חיות, רופאים ועוד. המידע מתוך הספר "ילדים זה שמחה", הוצאת "כנרת זמורה ביתן". אלי שגיא
, דוקטור לפסיכולוגיה (Ph.D), פסיכותרפיסט, עוסק בטיפול פרטני, זוגי, משפחתי ובהדרכת הורים.