משפחות הרוגי המשט להאג: לחקור את ישראל
האם ישראל תעמוד שוב לדין בבירת הולנד? ה"גרדיאן" מגלה כי משפחות תשעת ההרוגים הטורקים מה"מרמרה" הגישו לבית הדין הפלילי הבינלאומי בקשה לפתוח בחקירה, בשל "עילה מוחצת" להגשת כתב אישום בגין הפרת החוק הבינלאומי. ישראל בתגובה: בקשה מיותרת, האירוע נחקר בישראל ובאו"ם
ה"מרמרה" בעקבות הגדר? שש שנים אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קבע כי גדר ההפרדה אינה חוקית, עלולה ישראל להיתבע שוב בבירת הולנד - הפעם בבית הדין הפלילי הבינלאומי. הבוקר (שבת) מפרסם ה"גרדיאן" הבריטי כי בית הדין עשוי לדון בתביעה נגד ישראל בגין הרג תשעה אזרחים טורקים בתקרית המשט לעזה - בעקבות בקשה רשמית לחקירה שהגישו משפחות ההרוגים.
לפי דיווח העיתון הבריטי, משפחות ההרוגים פנו באופן רשמי לתובע הראשי של בית הדין הפלילי, לואיס מורנו אוקמפאו, ובין היתר כתבו כי יש "עילה מוחצת" להגשת כתב אישום נגד ישראל.
מדובר בצעד משמעותי לקראת הוראה על תחילתה של חקירה פלילית נגד ישראל. מומחים הסבירו ל"גרדיאן" כי לבית המשפט יש סמכות לפתוח בחקירה כזו, אף שישראל עצמה אינה מכירה בסמכותו.
עוד חקירה בעקבות המשט? (צילום: דובר צה"ל)
"ההתקפה על המשט אירעה במים בינלאומיים, והפרה בצורה בוטה מרכיבים שונים בחוק הבינלאומי - הן החוק הציבורי והן החוק הפלילי", כתב רמזאן אריטורק, עורך דין מטעם הגוף הטורקי המייצג את משפחות ההרוגים ואת הארגון המרכזי שעמד מאחורי המשט - IHH. "הפשעים שבוצעו על ידי כוחות הביטחון הישראליים צריכים לעלות לדיון במסגרת תביעה בבית הדין בהאג - שהוא הסמכות היחידה שיכולה לעשות זאת".
בתגובה שמסר דובר מטעם ישראל ל"גרדיאן" נאמר: "האירוע המדובר נחקר בידי ישראל, בהשתתפות משקיפים בינלאומיים. כמו כן, הוא נחקר על ידי האו"ם, בחקירה שהזמין מזכ"ל הארגון. כל חקירה נוספת תהיה מיותרת ורק תתרום להגברת העוינות בין מדינות שכעיקרון היחסים בינן ידידותיים".
לבית הדין סמכות לחקור?
ישראל, כמו גם הרשת הפלסטינית, אינה חתומה על אמנת רומא, שביססה את הקמת בית הדין הפלילי הבינלאומי. חקירה מטעם בית הדין של אירוע המערב שתי מדינות, אם אחת מהן אינה חתומה על האמנה, אפשרית רק במקרה של הפניה ממועצת הביטחון של האו"ם.
ואולם, משפחות ההרוגים טוענות כי מעורבותה של טורקיה באירוע, לצד העובדה שה"מרמרה" הפליגה תחת דגל של איי קומורו, מעניקות לבית הדין את הסמכות לפתוח בחקירה, כיוון ששתי מדינות אלה כן חתומות על האמנה.
"בהתבסס על ההיקף המוחץ של ראיות שברשותנו, בהן חוות דעת של מומחים בחוק הבינלאומי, אנו סבורים שההתקפה הישראלית על המשט מהווה פשע שנמצא בסמכותו של בית הדין", נכתב במכתב של משפחות ההרוגים לבית הדין.
עמדת המשפחות זכתה כבר בשבוע שעבר לגיבוי, בין היתר מצד דזמונד דה סילבה, תובע לשעבר בבית הדין לפשעי מלחמה, שקבע כי יש ביסוס להוראה על תחילת חקירה.
Read this article in English