בצל החשש מחידוש האלימות: קירגיזסטן בוחרת
לראשונה מתקיימות בחירות דמוקרטיות באחת הרפובליקות הסובייטיות לשעבר במרכז אסיה. כחצי שנה אחרי הטבח במיעוט האוזבקי, עשתה ראש ממשלת המעבר מאמצים גדולים שההליך יתנהל בשקט. עם זאת, בקירגיזסטן חוששים מהתלקחות
על-רקע המתיחות האתנית, מעשי אלימות שגבו אלפי קורבנות בחודשים האחרונים, ומשבר פוליטי חריף נפתחו הבוקר (יום א') הקלפיות בבחירות לפרלמנט בקירגיזסטן. מדובר בבחירות הדמורקטיות הראשונות הנערכות באחת מהמדינות הסובייטיות לשעבר במרכז אסיה, ורבים רואים בהן תקווה אחרונה להיחלץ ממעגל הדמים בקירגיזסטן.
לעת עתה לא דווח על תקריות אלימות, והליך הבחירות מתנהל בשקט. "היתה תחרות הוגנת, לכל המפלגות ניתנה אפשרות שווה להתבטא בכלי התקשורת, ובפעם הראשונה מאז שקירגיזסטן זכתה בעצמאות ב-1991 - אף אחד לא יודע מראש מי ינצח", אמר עאדיל באיסלוב, מנהיג המפלגה הקטנה "אייקול-אל", המתמודדת בבחירות. בסך הכל מתמודדות בבחירות 29 מפלגות על 120 מושבים.
ר"מ המעבר אוטונבייבה בקלפי, הבוקר בבירה בישקק (צילום: רויטרס)
ואולם, לא הכל מסכימים עם דבריו של באיסלוב. מספר מנהיגים ממפלגות אופוזיציה, ובהן מפלגת "אטא-יורט", איימו לפתוח בשורה של מעשי אלימות אם יתברר שאחת המפלגות זכתה ברוב גורף. חזרה למעגל האלימות על-רקע פוליטי ואתני היא, אם כן, אפשרות סבירה הנשקלת ברצינות על ידי ממשלת המעבר והמשקיפים הבינלאומיים.
בחמש השנים האחרונות התרחשו בקירגיזסטן שתי הפיכות, האחרונה שבהן בחודש אפריל אז הודח הנשיא קורמנבק בקייב. ההפיכה הציתה מהומות אתניות במהלכן טבחו קיצונים קירגיזים במיעוט האוזבקי המתרכז באזור העיר אוש. מאות אלפים נמלטו מהמדינה לאוזבקיסטן וחלקם עדיין שוהים במחנות פליטים.
אזרחית המיעוט האוזבקי מצביעה. האם השקט יישמר? (צילום: רויטרס)
בעקבות ההפיכה בוטל מוסד הנשיאות בקירגיזסטן והונהג בה שלטון פרלמנטרי מלא. "אני משוכנעת שהבחירות יתנהלו בשקט. הליך הבחירות מתנהל בשקיפות מלאה, ולגורמים המתססים לא תהיה כל סיבה להיגרר להיסטריה פוליטית", אמרה ראש ממשלת המעבר, רוזה אוטונבייבה, לכלי התקשורת בעת ששילשלה את פתק ההצבעה שלה.
הרפובליקה הסובייטית לשעבר ממוקמת באיזור אסטרטגי ועל כן מחוזרת על-ידי רוסיה וארה"ב, שקבעו בשטחה בסיסים צבאיים. ארה"ב בירכה את קירגיזסטן על הרפורמות, בעוד רוסיה מתחה על ביקורת חריפה על המהלך, והנשיא דמיטרי מדבדב אמר כי הוא "יגרום ללא ספק להתפוררות המדינה ולשגשוג הגורמים הקיצוניים".
מסקרי דעת קהל עולה כי ישנו סיכוי סביר ל-6 מפלגות לפחות לעבור את אחוז החסימה, שנקבע על 5%.בין מפלגות אלה שתי מפלגות מרכז-שמאל התומכות בממשלה הזמנית - מפלגת "אטא מקן" ו"המפלגה הסוציאל-דמוקרטית של קירגיזסטן" (SDPK). גם למפלגת "אר-נאמיס" בהנהגת פליקס קולוב, הזוכה לתמיכת מוסקבה ותומכת בהשבת המוסד הנשיאותי, ישנו סיכוי טוב להיכנס לפרלמנט. המפלגה הלאומנית "אטא-יורט", המתנגדת בתוקף לשאיפותיהם של האוזבקים, הכפילה בשבועות האחרונים את מאמציה ונראה כי גם היא תזכה לייצוג בפרלמנט.
אוטונבייבה. מוסד הנשיאות בוטל
צילום: AFP
מחנה פליטים באוזבקיסטן
צילום: AP
נזקי הטבח האתני באוש
צילום: AFP
מומלצים