שתף קטע נבחר

 

סרביה גינתה האלימות במצעד הגאווה: "יום עצוב"

הנשיא בוריס טאדיץ' הבהיר כי המדינה תשמור על זכויות ההומוסקסואלים ולא תעבור בשתיקה על אלימות כלפיהם, לאחר שמפגיני ימין-קיצוני התעמתו עם שוטרים שאיבטחו את מצעד הגאווה בבלגרד. יותר מ-140 נפצעו ולמעלה מ-200 נעצרו. אחת המשתתפות במצעד: "זה היה כמו צעדת מוות"

הנהגת סרביה מגנה את האלימות במצעד הגאווה: אלפי פעילי ימין-קיצוני השליכו אמש (יום א') בקבוקי תבערה ורימוני הלם לעבר שוטרים שאיבטחו את מצעד הגאווה בבלגרד, בניסיון לשבש את האירוע. יותר מ-140 בני אדם נפצעו ולמעלה מ-200 נעצרו. "זהו יום עצוב עבור סרביה", אמר שר ההגנה דרגן סוטנוביץ' בעקבות האירועים האלימים.

 

אלפי השוטרים שחסמו את רחובות הבירה בזמן המצעד התעמתו שוב ושוב, במוקדים שונים, עם מתפרעים שניסו לפרוץ דרך המחסומים וצעקו "מוות להומוסקסואלים". כמה מכוניות חונות הוצתו או ניזוקו, חלונות ראווה נופצו, מכלי אשפה נהפכו ושלטי רחוב נהרסו. כמה חנויות אף נבזזו לפני שהמשטרה הצליחה להשיב את הסדר על כנו בשעות אחר הצהריים.

 

המפגינים השליכו לבנים, אבנים, בקבוקי זכוכית ורימוני הלם לעבר השוטרים, שהגיבו בגז מדמיע. המשטרה גם הזעיקה כלי רכב משוריינים שסייעו בפיזור המפגינים, שנשארו בלב הבירה גם אחרי שהמצעד הסתיים.


המפגינים ברחובות בלגרד, אמש (צילום: AFP)

 

"התביישתי לצעוד בזמן שאלפי שוטרים נאלצו להגן עליי מפני לאומנים היסטרייה", אמרה מילנה, פעילה למען זכויות הומוסקסואלים, שהשתתפה במצעד. אשה אחרת שלקחה חלק באירוע תיארה אותו באופן קשה יותר: "זה היה כמו צעדת מוות. האווירה הייתה נוראית". פעיל אחר אמר כי התקריות האלימות והאבטחה ההדוקה רק מדגישים את הסכנות הנשקפות להומוסקסואלים במדינה.

 

המתפרעים לא הסתפקו בעימותים עם השוטרים. הם ירו והשליכו בקבוקי תבערה במטה של המפלגה הדמוקרטית, השולטת במדינה. גם משרדים של מפלגות פוליטיות אחרות ושל תחנת הטלוויזיה הרשמית בסרביה הותקפו, וחלונות רבים נופצו באמצעות אבנים.

 

המפגינים גם חטפו אוטובוס, הורו לנהג ולנוסעים לצאת החוצה, ודחפו את כלי הרכב במורד רחוב - עד שפגע בעמוד. הם גם הרסו ניידת לזיהוי סרטן השד שחנתה בכיכר בעיר.

 

שר הפנים, איביצ'ה דאצ'יץ', שיבח את עבודת המשטרה "שמנעה שפיכות דמים רצינית יותר". הוא העריך כי כ-5,600 שוטרים התמודדו מול כ-6,000 מתפרעים.

 

"למפגינים הייתה תמיכה פוליטית" 

קיומו של מצעד הגאווה בבלגרד היה מבחן משמעותי לממשלת סרביה, שהבטיחה להגן על זכויות אדם על רקע מאמציה להתקבל לאיחוד האירופי. התזמון של המהומות הגיע בזמן לא טוב עבור הממשלה - ימים ספורים לפני ביקורה של מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון.

 

"ללא ספק מדובר במסר פוליטי, ניסיון לפגוע ביציבות המדינה והממשלה", אמר הפרשן הפוליטי מיליג'נקו דרטה. "למפגינים הייתה תמיכה פוליטית". הוא הסביר כי גורמים שמרניים ולאומניים מתנגדים בתקיפות לניסיונות הממשלה הפרו-אירופית לערוך רפורמה במדינה.

 

נשיא סרביה, בוריס טאדיץ', גינה את "הונדליזם" והבטיח שהמתפרעים ייעצרו וייענשו. "סרביה תדאג לזכויות

האדם של כל אזרחיה, בלי קשר להבדלים ביניהם. לא נאפשר ניסיונות למנוע את החירויות הללו באמצעות אלימות". ראש העיר בלגרד, דרגן דג'ילס, אמר כי הנזק מוערך בכ-1.39 מיליון דולר.

 

ארגוני ימין סרביים טוענים כי הומוסקסואליות נוגדת את ערכי הדת והמשפחה. אולם, רוב המפגינים אתמול היו למעשה אוהדי כדורגל שארגונים נאו-נאציים וקיצוניים התערו בשורותיהם. "ברור שלהפגנות הללו אין שום קשר למצעד הגאווה או לערכים", אמרה דוברת המפלגה הדמוקרטית, ג'לאנה טריבאן. "מדובר בכנופיות של חוליגנים שיש להעניש בחומרה". שר ההגנה סוטנוביץ' תהה: "האם זו בלגרד או המערב הפרוע?". 

 

גורם בכיר במשרד המשפטים הבהיר כי התגובה לאלימות תהיה תקיפה. הוא סיפר כי מרכז הבירה מלא במצלמות אבטחה וכי המתפרעים זוהו ורבים מהם כבר נעצרו. אם יורשעו, בית משפט יוכל לגזור על חלקם עד שמונה שנות מאסר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בוריס טאדיץ'. גינה את הונדליזם
צילום: AFP
המפגינים בבלגרד
צילום: רויטרס
מומלצים