הפגישה בירושלים: ליברמן הביך את האירופים
אחרי ששרי החוץ של צרפת וספרד שמעו מהנשיא, ראש הממשלה ושר הביטחון כי ישראל רוצה שלום, שלח אותם ליברמן לפתור סכסוכים אחרים בעולם. קושנר הסכים לומר: "שמענו דעות שונות". שר בכיר על ליברמן: "נוצר מצב לא טוב"
בפגישות עם נשיא המדינה שמעון פרס, ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון אהוד ברק ויו"ר האופוזיציה ציפי לבני, שמעו שרי החוץ של ספרד וצרפת כי ישראל חפצה בשלום עם הפלסטינים. אבל בפגישה האחרונה עם שר החוץ אביגדור ליברמן הם שמעו קול אחר לגמרי. הוא שלח אותם לפתור את הבעיות בבית ובאזורי סכסוך נוספים בעולם. במשלחות של ספרד וצרפת שררה מבוכה.
שר החוץ הצרפתי, ברנאר קושנר, שלא פסל אפשרות של הכרה חד צדדית במדינה פלסטינית באו"ם, התנהג בדיפלומטיות לאחר הפגישה ולא הגיב ישירות לדבריו של השר ליברמן. אך מי שראה את המשלחות מאירופה אמר כי רואים היטב ששררה מבוכה. מי שהגיב הוא שר בכיר בממשלת ישראל שאמר הלילה (ב') ל-ynet: "זה לא מובן לי מה יש לביבי איתו. זה מצב לא טוב שנוצר. הם כולה 15 חברי כנסת".
קושנר, ליברמן ומורטינוס בפגישה בירושלים (צילום: גיל יוחנן)
ליברמן, שגם עורר סערה בנאומו באו"ם בחודש שעבר, אמר בין היתר לאורחים מאירופה להתעסק בסכסוכים ביבשת שלהם והפנה אותם למקומות עימות נוספים בעולם, כמו סומליה, סודן וצפון קוריאה.
שר החוץ הישראלי חזר 72 שנה אחורה להסכם מינכן, שבמסגרתו הועבר חבל הסודטים מצ'כוסלובקיה לגרמניה הנאצית. "לפני שאתם באים ללמד אותנו איך לפתור את הסכסוכים כאן, אני מצפה שלפחות תפתרו את כל הבעיות על אדמת אירופה... בשנת 1938 הקהילה האירופית החליטה לפייס את היטלר, במקום לתמוך בבעלת הברית הנאמנה, צ'כוסלובקיה, והקריבה אותה מבלי להרוויח מכך דבר. אנחנו לא מתכוונים להיות הצ'כוסלובקיה של 2010 ונעמוד על האינטרסים החיוניים של ישראל".
"נתניהו רוצה מו"מ ישיר לפני הקפאה"
מנגד, שר החוץ הצרפתי שידר אופטימיות בתום הפגישות עם נשיא המדינה שמעון פרס, ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון אהוד ברק ויו"ר האופוזיציה ציפי לבני. הוא אמר הלילה כי התרשמותו היא שלאחר חודשים ארוכים בהם היה עיסוק אינטנסיבי בנושא ההקפאה ונושאי הליבה נזנחו - המאמץ העיקרי של ראש הממשלה נתניהו כעת הוא לחדש את השיחות הישירות.
בשיחה עם כתבים שהגיעו איתו מצרפת, ציין קושנר כי המאמצים לחדש את ההקפאה לא נפסקו ונמשכים, אולם התרשם כי המאמץ העיקרי של נתניהו הוא לחזור למשא-ומתן ישיר ולשוב ולעסוק בנושאי הליבה, לפני ההקפאה.
קול אחר. מורטינוס, נתניהו וקושנר בפגישתם (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
קושנר אמר כי עדיין לא נקבע תאריך לוועידה בפריז, אולם הם נערכים לקיים פסגה ב-21 בנובמבר בברצלונה. שר החוץ הצרפתי סיכם את ביקורו: "אחרי 10 שעות אני מרגיש שזה רגע מיוחד ולא פשוט. שמענו מנתניהו כי ממשיכים לנסות להגיע להסכם על מנת לחדש את המשא-ומתן. הבעיות הן אותן בעיות וישנם הבדלים תרבותיים ויש גם רגישות בגבול הצפון. לא באנו להביא פתרון, באנו לשמוע ולנסות להבין".
שר החוץ הצרפתי אמר עוד כי החלטת הליגה הערבית משאירה דלת פתוחה
ואפשרות לחידוש השיחות הישירות. קושנר סיפר כי צרפת מתואמת עם מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, וכי תתקיים עימה פגישה נוספת ביום חמישי.
ביום שלישי צפויה השביעייה להתכנס לדיון שני בתוך שבוע, אולם שרים בכירים בממשלה מעריכים כי גם דיון זה לא יעסוק בהקפאה. ראש הממשלה נתניהו אמר לשרים בישיבה האחרונה כי אין לו מה להציג בפניהם בשלב זה ולנוכח הרגישות אין לו מה להציג.