שתף קטע נבחר

שאני אאפה? למי עוזר סבסוד קמח ללא גלוטן

משרד הבריאות חידש את הסכם הסבסוד עם יצרנית הקמח ללא גלוטן, ומממן מעל 60% ממחירו של ק"ג קמח. אמא לילד חולי צליאק: "זה עוזר רק ליצרנים. שהמדינה לא תשלח אותי לאפות לחם". ח"כ שטרית: "מישהו יצטרך לוודא שהלחם יגיע במחיר מוזל גם לצרכן"

האם המשך סבסוד קמח ללא גלוטן יוביל להוזלת מוצרים ללא גלוטן? לפי הסכם שנחתם החודש, משרד הבריאות יסבסד בסכום של קרוב לשלושה מיליון שקלים את מחירו של הקמח נטול הגלוטן, המיועד לחולי צליאק. משרד הבריאות ייתן סבסוד בגובה של כ-4 שקלים לק"ג קמח, שמחירו 6.8 שקלים. אך הבעיה, מסתבר, עדיין לא נפתרה: מחירו של לחם ללא גלוטן עדיין יקר יחסית ללחם רגיל, ובמשרד הבריאות מבטיחים: "ננקוט בצעדים נוספים שיקלו על חולי הצליאק". 

 

שטרית: "זה מעט מדי"

מנכ"ל המשרד, ד"ר רוני גמזו, חתם על הסכם בגובה של 2.8 מיליון שקלים לתקופה של ארבע שנים עם חברת "גלעם", היצרנית היחידה של קמח ללא גלוטן בישראל, ועל גם היחידה שניגשה למכרז בנושא.

 

במשרד הבריאות מציינים כי "קמח ללא גלוטן הוא מוצר בסיסי, בעל משמעות חיונית ואף קיומית עבור חולי הצליאק, ומשום כך הם זקוקים לאספקה שוטפת של מוצר זה. משרד הבריאות מעוניין לעזור לציבור חולי הצליאק. הסבסוד של המשרד מיועד להביא את מחיר הקמח ללא גלוטן לגבולות מחיר הקמח הרגיל". 

 

עוד נאמר כי בכוונת משרד הבריאות לנקוט בצעדים נוספים שיקלו על חולי הצליאק: "לאחרונה מקדם משרד הבריאות את הליך הוצאת התקנות המעודכנות לסימון גלוטן. על פי התקנות התקפות כיום, מוצר אשר מכיל גלוטן בשיעור כלשהו (אפס) מחוייב בסימון 'מכיל גלוטן'. על פי הצעת טיוטת התקנות החדשה, במטרה לעדכן ולהסדיר את התקנות בהתאם לנטען ובמקביל להתפתחויות בחקיקה הבינלאומית, הוקמה ועדה במשרד הבריאות אשר שקדה על הכנת טיוטת תקנות שאמורה להחליף את התקנות הקיימות. על פי טיוטה זו, יועלה הסף המרבי של הגלוטן במזון המסומן 'ללא גלוטן' מרמה של 'שיעור כלשהו' (אפס) כאמור, לרמה של 20 חלקים למיליון".

 

משמעות פרסום התקנות החדשות, לדברי המשרד, היא הרחבת מגוון המזונות והיצרנים שייצרו מזונות ללא גלוטן, תוך צמצום היקף מוצרי המזון המסומנים כיום בסימון 'עלול להכיל גלוטן".

 

ח"כ מאיר שטרית (קדימה) שיזם הצעת חוק לסבסוד מחיר הלחם לחולי צליאק, אמר כי המשך סבסוד הקמח הוא צעד נכון, אך לא מספק: "זה צעד בכיוון הנכון אבל זה מעט מדי. מישהו יצטרך לוודא שהלחם יגיע במחיר מוזל גם לצרכן. היצרנים עלולים להכניס את הרווח לכיס. ההצעה שלי לסבסוד מחיר הלחם ללא גלוטן פותרת את העניין בצורה מסודרת. אוכלוסיית חולי הצליאק היא אוכלוסייה חלשה שאין לה פה גדול ולצערי הממשלה אינה רתומה לצרכי החלשים".  

 

הצעת החוק של שטרית, שעברה בקריאה טרומית ואמורה לעלות לדיון בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות, מציעה להכיר בסכום של 500 שקלים בחודש למשפחה שבה חולה צליאק, כהוצאה מוכרת לצורכי מס, ולחילופין להכיר בהוצאה זו במסגרת ההוצאות הרפואיות בקופת חולים.  

 

במשרד הבריאות מודים כי אין פיקוח על מחירי הלחם נטול הגלוטן: "הסבסוד הוא לתערובת קמח ולא למוצרי מאפה מוכנים. הסבסוד הוא ליצרן כך שהמחיר של קמח נטול גלוטן יהיה שווה למחירו של קמח רגיל. לפיכך גם אנשים שלא אובחנו רפואית כחולי צליאק, המעוניינים לרכוש מוצרי מזון נטולי או מופחתי גלוטן רשאים לעשות זאת על דעת עצמם ובכלל זה לרכוש את הקמח במרכול".

 

"שלא ישלחו אותי לאפות לחם"

כרמית יעקב, אם לעידן בן העשר חולה צליאק, מסכימה עם חבר הכנסת שטרית וסבורה שהסבסוד לא מועיל לחולים, אלא רק ליצרנים. "זה לא הפתרון. אני לא רוצה שמדינת ישראל תשלח אותי לאפות לחם בעצמי. ניסיתי את זה במשך שנים והילד שלי פשוט לא אוהב את זה, לא טעים לו. הפתרון הוא שימכרו לחמים שבמחירים שאנשים יכולים להרשות לעצמם לקנות. המאפיות צריכות למכור את הלחם במחיר יקר כדי שלא יצאו בהפסד. יצרן אחד קובע מחיר וכולם מצמידים את עצמם אליו. לדעתי, הסבסוד צריך להיות ללחם עצמו ולא לקמח". 

 

יעקב מציינת שכיכר לחם מיוחדת עולה 20 שקלים ומכילה כ-16 פרוסות. "אלו פרוסות שנראות כמו חצי פרוסה. אני שולחת את הילד שלי עם שלושה סנדוויצ'ים כאלה ביום. אפשר לעשות את החשבון לבד. זה מאד יקר".   

 

בישראל בין 20 ל-25 אלף חולי צליאק וישנה הערכה כי אלפי חולים נוספים אינם מאובחנים. צליאק (הנקראת בעברית כרסת) היא מחלה תורשתית, הגורמת לאי סבילות של הגוף לחלבון הגלוטן המצוי בחיטה, שעורה ודגנים. חולים האוכלים מוצרים המכילים גלוטן סובלים מדלקות מעיים וספיגה לקוייה של מזון. התוצאה היא מגוון של סימפטומים מאנמיה ועייפות ועד לשילשולים, עצירות, חוסר תאבון, הפרעות בתפקודי כבד או פגיעה בבלוטת התריס.


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוצרים ללא גלוטן. האם יוזלו בקרוב?
צילום: ניב קלדרון
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים