שתף קטע נבחר
 

הארנונה תעלה, במשרד הפנים לא מגלים איפה

מנכ"ל משרד הפנים בדיון בכנסת אמר כי 60 בקשות שהגישו רשויות לתיקון הארנונה אושרו, אך בקשות מרכז השלטון המקומי לקבל את רשימת הרשויות לא נענו. ראש הממשלה יקיים בשבוע הבא דיון במשבר הרשויות במאמץ למנוע את השביתה

הארנונה בכ-60 רשויות מקומיות, כרבע ממספרן במדינה, תתייקר בקרוב למפרע בשנת 2010 - כך עולה מדברים שאמר היום (ב') מנכ"ל משרד הפנים גבי מימון בוועדת הפנים בדיון מיוחד על המשבר הכספי שעובר על הרשויות המקומיות. לא נמסרו פרטים איפה ובכמה תגדל הארנונה.

 

 

מימון הודה שקיים "כשל ממשלתי ממושך" בחישוב ריאלי של תעריפי הארנונה שתוקנו לאחרונה לפני שנים. הוא אמר כי שרי הפנים והאוצר אישרו לאחרונה 30 מתוך כ-150 בקשות שהגישו רשויות לתיקון הארנונה ל-2010 ואישרו 30 בקשות נוספות שיינתנו בקרוב. הטיפול ב-80 מהבקשות הנותרות מתעכב בגלל ההליך המסורבל של הבדיקה.

 

ממרכז השלטון המקומי נמסר ל-ynet, כי בקשות חוזרות ונשנות לקבל ממשרד הפנים את הרשימה של הרשויות טרם נענתה. מהמשרד עצמו לא ניתן היה להשיג תגובה.

 

במרכז לשלטון מקומי ביקשו להבהיר כי מאבק הרשויות בא למנוע את ייקור הארנונה, אך הממשלה שמתהדרת בהפחתת מסים, מקצצת בחינוך, במים וברווחה, ומחייבת את הרשויות המקומיות מדי כמה שנים לייקר את התעריפים: "במקום שהממשלה תתקצב שירות ממלכתי כמו חינוך, היא מטילה זאת על גב הרשויות והן כדי לממן חינוך - מעלות ארנונה".

 

בדיון בוועדת הפנים נמסר עוד כי ראש הממשלה זימן פגישה בלשכתו כדי לדון על משבר הרשויות ביום ב' הבא וזאת במאמץ למנוע את מימוש איום ההשבתה עליו הודיע מרכז השלטון המקומי.

 

המנכ"ל מימון הגיב על נתוני המשבר שהציג כלכלן מרכז השלטון המקומי אריה מצליח, אשר עמד בין השאר על הפיגור הממושך באישור שרי הפנים והאוצר של הבקשות להגדלת תעריפי הארנונה. "הפיגור גורם נזק חמור לתפקוד הרשויות ופוגע באמון הציבור בשלטון המקומי", אמר.

 

חבר הכנסת זאב ביילסקי (קדימה), לשעבר ראש עיריית רעננה, אמר כי שרי האוצר והפנים חייבים "לשלם לרשויות את נזקי הפיגור".

 

מימון גילה בהקשר זה כי צוות של משרדי האוצר, הפנים ומרכז השלטון המקומי כבר מגבש נוהל קצר ומהיר לאישור הבקשות להגדלת הארנונה. הוא אמור לסיים את מלאכתו עד יוני הבא.

 

הפתרון: מקורות הכנסה נוספים

יו"ר מרכז השלטון המקומי שלמה בוחבוט, אמר בראשית הדיון כי אין שחר להאשמות האוצר בדבר "חמדנות הרשויות המקומיות" ותביעותיהן הכספיות אחרי שהאוצר עצמו קיצץ כמחצית ממענקי האיזון שניתנו לרשויות בראשית העשור. גם את המענקים שהובטחו השנה, אחרי לחצים, בסך כ-2.6 מיליארד שקל, האוצר טרם שילם במלואם.

 

כלכלן מרכז השלטון המקומי, מצליח, תקף את האוצר גם בהקשר לתעריפי המים החדשים והדגיש כי הוא מחייב את הרשויות לקנות את המים שלהם מתאגידים שבמצוות האוצר גובים תעריפים גבוהים פי 4 ממה ששילמו קודם לכן. פער זה כבר יוצר אצלם גירעון מצטבר של כמיליארד שקל.

 

המנכ"ל מימון אישר את הנתונים שמסר מצליח ואמר שהם משקפים את המצב והמגמות אבל לדבריו הבעיות לא נובעות מקיצוץ מענקי האיזון אלא יותר מתוספת מטלות של משרדי הממשלה לרשויות.

 

הוא ציין כי לו ניתנו המענקים במלואם אפשר היה לחסוך תוכניות הבראה רבות. עם זאת, יש רשויות שמצבן לא ייפתר בתוכנית הבראה אלא ביצירת מקורות הכנסה נוספים כמו הקמת אזורי תעשייה מרחביים. לדבריו, צוות במשרדו שוקד גם על יצירת מודל חדש לחישוב מענקי האיזון, כך שכל רשות תפעל על פי מתווה ידוע מראש של מענק האיזון המגיע לה, בטווח של מספר שנים קדימה.

 

יו"ר הוועדה ח"כ דוד אזולאי (ש"ס), סיכם בתקווה שהתערבות ראש הממשלה במשבר הרשויות תקדם פיתרון יצירתי לסיום השביתה. הוועדה קראה בסיכום לשרי הפנים והאוצר לזרז את אישור הבקשות להגדלת הארנונה ולהגדיל בתקציב הדו שנתי הבא את מענקי האיזון לפחות עד 3 מיליארד שקל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"כשל ממשלתי ממושך" בחישוב התעריפים
צילום: הרצל יוסף
מומלצים