ח"כמים בדיעבד: גימלאי הכנסת ממליצים
מרפי איתן ועד נעמי חזן - עם פתיחת מושב החורף של הכנסת, שאלנו שישה לשעברים במה כדאי למחוקקים להתמקד בחודשים הקרובים. חוץ מהפסלים של רפי איתן במשכן
התהליך המדיני, מצב הדמוקרטיה הישראלית, מעמד הכנסת, מעמד התנועה האיסלאמית, חוק ההצבעה בחו"ל... עם פתיחת המושב השלישי של הכנסת ה-18, פנינו לשישה ח"כים בולטים מהעבר, שכבר אינם נמנים על 120 המחוקקים, וביקשנו מהם למקד את חברי הכנסת הנוכחיים, במה עליהם לרכז את מאמציהם בחודשים הקרובים. חלקם מצאו בקלות נושאים שבהם ראוי להשקיע, אחרים סבורים שהמצב אבוד.
רפי איתן: "רק חד צדדי, בדרך שרון"
רפי איתן אמנם כבר אינו חבר כנסת, אך דווקא הגיע אתמול לפתיחת מושב החורף במשכן, בנסיבות חגיגיות, לרגל הצגתן של כמה מיצירותיו במקום (איתן הוא פסל חובב).
שר הגמלאים לשעבר סבור שהנושא הדומיננטי, שבו על חברי הכנסת להתמקד במושב הנוכחי, הוא השיחות המדיניות עם הפלסטינים. "הנושא מחייב שורה של הכרעות מדיניות מדרגה ראשונה", הוא אומר ל-ynet.
"ראוי שחברי הכנסת יקימו לעצמם צוותי חשיבה מעבר למסגרות הקיימות, וינסו להגיע לקונצנזוס - מה טוב לישראל".
על חברי הכנסת, מסביר איתן, ללכת בדרכו של אריק שרון. "הסיכוי להגיע להסכם קבע עם הפלסטינים הוא נמוך מאוד", הוא אומר. "הם מושפעים ממה שקורה מסביב - חמאס בעזה, מעורבות איראן, וחיזבאללה שעומד לתפוס את השלטון בלבנון. כך שהשאלה היא מה עושים הלאה, ואריק נתן דוגמא עם עזה. זה מה שחברי הכנסת והממשלה צריכים לעשות - ללכת לצעד חד צדדי, בתיאום עם האמריקנים, הפלסטינים המתונים, עם פתרונות בשלבים".
איתן כי מציג בכנסת שמונה פסלים, כולם מברונזה. "הפסלים מתקופות שונות. העתיק ביותר משנות השבעים, והחדש ביותר משנת 2009. זוהי סקירה מיניאטורית של 50 שנות הפיסול שלי, בזעיר אנפין".
איתן מציג את פסליו לאבי דיכטר, אתמול בכנסת (צילום: גיל יוחנן)
איתן הסביר כי הוא "לא מוכר את הפסלים", וכי הכל נעשה להנאתו, תוך השראה מן העבר.
"התחלתי בשנות השישים, עם הפסקות. אם אני שופט לפי הורי זה לא בא מהשפחה, אבל כול ילדי נוטים לאומנות. גדלתי בכפר, במושבה וכלי עבודה היו לרשותי מגיל מאוד צעיר, כך שטכניקה של עבודת נגרות הייתה לי מילדות. בתקופה מסוימת גרתי בפריז, וראיתי עבודות של מספר פסלים, המחירים הרקיעו שחקים ואמרתי לרכוש אני לא יכול, אך ליצור אני יכול לנסות".
יצחק לוי: "די לממשלות ענקיות"
חבר הכנסת והשר לשעבר מטעם המפד"ל והאיחוד הלאומי, הרב יצחק לוי, סבור שהח"כים צריכים להעמיד בראש מעיינם את הגברת האמון בכנסת.
"זה דבר בסיסי וחיוני בעיניי", הוא אומר. "הריחוק של העם ואי האמון בנבחריו מהווה סכנה לדמוקרטיה. זו המציאות הקשה, ויש עכשיו שישה חודשים, שהם הרבה זמן להשקיע בנושא באופן רציני - מה עושים בכדי שהכנסת באמת תהייה בית מחוקקים משפיע ומקרין. לא מזולזלת בעיני העם".
נושא נוסף שבו יש לטפל לדעתו הוא שיטת הממשל: "לא סביר שיש כ-40 שרים וסגני שרים. זה פוגם מהותית באופן עבודת הכנסת, ובאמון בה. יש להגיע לצורת ממשל שדרכה הכנסת תשדר הרבה יותר אמינות ורצינות. לתת יותר כוח לדרך מוסרית, ולעבודה מסודרת. די לממשלות ענקיות, ותפקידים ללא סוף".
נעמי חזן: "לדחות חקיקה גזענית"
הח"כית לשעבר מטעם מרצ, נעמי חזן, סבורה כי על חברי הכנסת לשים במושב הקרוב את הדגש על הדמוקרטיה.
"שיתנהגו כמו כנסת דמוקרטית", היא אומרת. "יידחו כל חקיקה שיש בה ריח של גזענות או הדרה של האחר. יש סדרה של
, כולל הצעת החוק שאושרה אתמול (התיקון לחוק האזרחות)".
עניין נוסף אותו רואה חזן לנכון לחזק, הוא הכנסת עצמה: "אסרו שחברי הכנסת יתירו החלשה נוספת של הכנסת, ושל הריבון. שלא יעבירו חוקים כמו משאל עם ודומיהם, או חוק ההסדרים במתכונתו הנוכחית. זה צו השעה".
עמרם מצנע: "ריבלין נותן דוגמה טובה"
יו"ר מפלגת העבודה לשעבר, עמרם מצנע, מסביר כי קשה לו לספק המלצות, לנוכח מצב הכנסת הנוכחית. "קשה מאוד להיות אופטימי עם פתיחת מושב החורף", הוא אומר. "אני כבר רואה הצעות חוק והצהרות שבסופו של דבר כמעט כולן פוגעות בנו".
הכנסת, לדבריו, "לא נמצא בשעתה היפה כבר מספר שנים. היא מוכיחה שאין תחתית למציאות שאליה היא מידרדרת.
זו תקופה שסימני השאלה על יכולתה של הדמוקרטיה הישראלית עולים, מעבר לסוגיות של שמאל וימין".
גם מצנע מסביר כי יש לתת דגש לחסימת חקיקה שלדבריו בעייתית מבחינה דמוקרטית. "יש לשים דגש על ההכרעה מאתמול, כשתגיע לכנסת, והחלטות נוספות שהתקבלו בעקבות המשט - כמו שלילת זכויותיה של חברת הכנסת זועבי, בגלל דעותיה".
דווקא במציאות הזו שהוא רואה כאיום על הדמוקרטיה, הסביר מצנע שהוא מקווה שחברי הכנסת יתעשתו "ולא יכרתו את הענף עליו הם יושבים. דוגמה טובה נותן יו"ר הכנסת, בכך שדעותיו בנוגע לארץ ישראל ידועות, אך בכל זאת הוא מנסה לשמור על הדמוקרטיה כמו חומה".
ואסל טהא: "רוב לא שפוי"
ואסל טאהא, ח"כ לשעבר בסיעת בל"ד, מסביר כי איננו יכול לייעץ לשרים. "אתה יכול לייעץ לרוב בכנסת שהוא שפוי, אך כשיש רוב לא שפוי זה בלתי אפשרי. שראש הממשלה הופך לפודל של ליברמן והימין הקיצוני, אין מה לומר".
טהא מייעץ "לפרק את הכנסת שלא מקבלת הכרעות גורליות וקשות, ונכנעת לגורמים קיצוניים. כך גם בחוק שהתקבל אתמול, ומופנה לא רק נגד ערבים, אלא גם נגד סופרים, אנשי רוח ומשכילים שהתנגדו לו".
משה ארנס: "לאפשר הצבעה בחו"ל"
ומה מציע שר החוץ והביטחון לשעבר מטעם הליכוד, משה ארנס? עם פתיחת המושב, הוא ממליץ לחברי הכנסת לתמוך בהצעת חוק ההצבעה בחו"ל.
"אני לא יודע מה קרה עם ההצעה הזו, אבל יש לאפשר לאזרחים ישראלים בחו"ל להצביע לבחירות בארץ. זה דבר שמקובל בכל המדינות הדמוקרטיות.
אנו בעידן הגלובליזציה, יש לפחות מאה אלף ישראלים ששירתו בצה"ל, שמשלמים מיסים ונמצאים בחו"ל - אם זה בשליחות חברה ישראלית, בשנת שבתון, כתיירים, או כחיילים משוחררים שנסעו לראות עולם. אין סיבה למנוע מהם את הזכות, זו לא פריבילגיה".
נושא שני שארנס סבור שצריך לקדם הוא הוצאת התנועה האיסלמית מחוץ לחוק. "מדובר בתנועה חתרנית, שמסיתה לשנאה לישראל, ומצמיחה מחבלים" הוא אומר. "איני רואה כל סיבה שיתנגדו לחוק כזה, כאשר ברור שההתנהלות של התנועה איננה חוקית".