מט"ח: מלחמות המטבעות מסעירות את העולם
אחד הנושאים המרכזיים בהם דנו בוועדת קרן המטבע הבינ"ל שנערכה בסוף השבוע האחרון, ושימשיך להשפיע על התנודתיות בטווח הקצר, היה הרכישות היזומות של מט"ח על ידי בנקים מרכזיים. עם זאת, בפתיחת שבוע המסחר במט"ח הדולר נסחר ביציבות מול מרבית המטבעות
זירת המטבעות נפתחה היום (ב'), אך המסחר מתנהל בשקט יחסי הודות ליום קולמבוס המצוין היום בארה"ב. הפעילים בשווקים ממתינים בדריכות לסיכום דברי וועדת השוק הפתוח של הפדרל ריזרב (מחר 12/10) ולראות האם ייבחרו החברים בוועדה לקדם הרחבה כמותית נוספת לצורך המרצת הכלכלה האמריקנית.
המשמעות העומדת מאחורי צמד המילים "הרחבה הכמותית" (ליתר דיוק - Credit Easing) היא רכישה של אגרות חוב בשוק המשני ע"י הבנק המרכזי אשר ממומנת ע"י הדפסת כסף. אחת ההשלכות של מדיניות כזו היא עלייה בהיצע הכסף ופיחות בשערו של הדולר.
כפי שציינו, המסחר מתנהל בשקט יחסי והדולר נסחר ביציבות מול מרבית מטבעות הסחר. הצמד אירו-דולר נסחר סביב שערו - 1.393 (דולרים לאירו אחד), כמו גם הצמד ליש"ט-דולר שנסחר סביב 1.593 (דולרים לליש"ט אחד). הצמד דולר-יין נסחר מעט מתחת לרמת ה- 82 יין לדולר אחד, זוהי הרמה שבה בחר הבנק המרכזי היפני לפני כחודש להוריד את הכפפות ולהתערב בשוק המט"ח.
מלחמות המטבעות בעולם: תמונת מצב
בזירה המקומית נקבע היום שערו היציג של הדולר על 3.599 שקלים, ירידה של 0.056% לעומת היציג האחרון שנקבע ביום ו' (8/11). שערו היציג של האירו עלה היום ב- 0.164% ונקבע על 5.0163 שקלים. שער החליפין הנומינלי האפקטיבי, המייצג ממוצע גיאומטרי של שער החליפין של השקל מול 28 מטבעות, המייצגים 38 מדינות - שותפות הסחר העיקריות עם ישראל על פי משקלן - עלה היום ב- 0.189%.
אחד הנושאים המרכזיים בהם דנו בוועדת קרן המטבע הבינ"ל שנערכה בסוף השבוע האחרון, ושימשיך להשפיע על התנודתיות בטווח הקצר, היה הרכישות היזומות של מט"ח על ידי בנקים מרכזיים, או כפי שהגדיר זאת שר האוצר הברזילאי "מלחמת מטבעות".
מבין הבנקים המרכזיים הפועלים כעת בשוק המטבעות באופן יזום נציין את יפן שרכשה כ-25 מיליארד דולר ב-15 בספטמבר, ברזיל שהכפילה את המס על השקעות זרות באג"ח, שוויץ מכרה כ-200 מיליארד פר"ש בין מרס 2009 ועד יוני 2010, וכך עוד מדינות רבות כגון צ'ילה, דרום קוריאה, פרו, אינדונזיה, קולומביה ותאילנד.
זירה נוספת שעשויה להיפתח כעת היא בהודו - נגיד הבנק המרכזי ההודי ציין במהלך סוף השבוע במהלך וועדת קרן המטבע כי הבנק שוקל גם כן התערבות ישירה בשוק. מה שבטוח - הולך להיות מעניין.