לעור מטופח בסתיו: כך תאכלו - וממה תמנעו
חילופי עונות הן תקופות רגישות במיוחד לעור הפנים, כשבעונת הסתיו מחלות עור בסיכון גבוה יותר להתפרצות. יגאל קוטין, מטפל בשיטת האיורוודה, מסביר מאילו מזונות כדאי להתרחק, ולמה שייק עלים ירוקים - בין השאר - זה בדיוק מה שאתם צריכים עכשיו
האם אנו יכולים למנוע מחלות עור בעזרת תזונה נכונה? מטפלים באיורוודה (איו - חיים, וודה - ידע), רפואה הודית עתיקה המנחה בפירוט כיצד למנוע מחלות וכיצד לטפל בהם, בהחלט מאמינים שכן. מה רצוי לאכול ועל מה מומלץ לוותר, באיזה בשר כדאי לבחור וכיצד תכינו משקה עלים ירוקים בריא? המטפל יגאל קוטין מסביר וממליץ.
התורה על רגל אחת
לפי הרפואה האיורוודית, מחלות לא נגרמות כתוצאה מחיידק או וירוס, אלא מירידה של הכוח והחיוניות באדם (בין אם פיזי או מנטלי) הגורמים להיחלשות הגוף והמערכת החיסונית. כל זה קורה בעיקר כתוצאה מעיכול לא טוב, היווצרות רעלים, תזונה לא נכונה, אורח חיים שגוי, שימוש בחושים לא נכון וכן הלאה.
האיורוודה מתייחסת לשעון הביולוגי שלנו ובפרט לעונות השנה. זמן החילוף בין עונה לעונה הוא זמן רגיש במיוחד. רובנו חשים קושי כלשהו כשאנחנו נאלצים לעבור שינוי מהותי בחיינו, וגופינו מרגיש חוויה דומה בעת חילופי העונות. זהו זמן של "חולשה" בגופינו - זמן הסתגלות למזג אוויר חדש ולתנאים חדשים. בנוסף, עונת מעבר היא זמן מושלם למחלות רדומות להרים את ראשן. זהו הזמן בו מערכת ההגנה של הגוף אינה בשיאה, ולכן נדרשת הקפדה יתרה על תזונתנו ואורחות חיינו. באופן ספציפי, עונת הסתיו ידועה כעונה בה מחלות עור מתפרצות.
מחלות עור הן מורכבות לטיפול. העור הוא ה"איבר" הגדול בגופנו, ועל פי האיורוודה בריאותו תלויה באיברים ומערכות שונות כמו כבד, דם, ריאות, עיכול ומערכת העצבים. ישנם גומים רבים לפי האיורוודה למחלות עור ובטקסט הרפואי האיורוודי הראשון (צ'ארקה סמהיטה שמו), נאמר כי יציאת הגוף מהאיזון הנכון שלו, החרפה (שינוי) ברקמות כמו עור, שריר, דם ולימפה הן הסיבות המרכזיות למחלות עור.
אחד הגורמים העיקריים בהיווצרות מחלות עור היא אמה - רעלים שהצטברו בגוף כתוצאה מעיכול חלש או העמסת יתר של מזון על המערכת. אותם רעלים יוצאים ממערכת העיכול אל רקמות הגוף ופוגעים בבריאות העור.
מקור נוסף לאותם רעלים הוא הכבד, המשמש כמפנה רעלים ובאיורוודה הינו "אחראי" על רקמת הדם. כאשר הכבד אינו פועל כשורה, או נמצא בעומס ומאמץ יתר כתוצאה מצריכה מרובה של רעלים, תפגע רקמת הדם ומכאן ייפגע גם העור.
על כן חשוב כל כך לדעת מהם המזונות שמגבירים חוסר איזון מסוים ואילו מזונות יכולים להביא ליצירת האיזון אליו אנו שואפים. בספרות הקלאסית נאמר שהתרופות לבד אינן יכולות להביא מרפא, אלא אם משנים את אורח החיים והתזונה.
ממה להתרחק?
הימנעו מטעמים של חמוץ, מלוח וחריף, שהם טעמים מחממים מאוד ועלולים לגרום לחומציות יתר בדם ופגיעה בעור.
הימנעו ממזונות מעובדים, תעשייתיים, קפואים, מוכנים מראש, מזון מהיר ושאריות. צרכו במקום כל אלה אוכל טרי, אפוי, מבושל או מאודה. הימנעו, כמובן, מאוכל בטיגון עמוק.
כמו כן, השתדלו לצמצם בצריכת תה עם קפאין, קפה, אלכוהול, תבלינים חריפים, מזון מתובל ושמן מאוד, מזון חומצי או חמוץ: עגבניות, פירות חמוצים, חומץ, יוגורט, מזון מותסס, חלבונים ושומנים, מזון מלוח, סוכר קנים, דבש, מולסה, סוכר לבן, קמח לבן ומוצריהם, מזונות משומרים, והקטינו את צריכת הבשר האדום למינימום.
אוהבת חסה? הכיני לך שייק (צילום: Jupiter)
ומה כן לאכול?
לכו על טעמים כמו מר, מעט מתוק ומכווץ (כמו שמרגישים אחרי שאוכלים אפרסמון, למשל, מעין תחושת התכווצות של הלשון) - כולם טעמים מקררים. הטעם המר הוא מנקה דם וכבד, נוגד רעלים ומסלק חיידקים, ומשפר את מראה ובריאות העור. הטעם המתוק (הכוונה כאן היא לא לשוקולד, אלא לחמימות) הוא מעודן ומזין, בונה רקמות, מחזק את המערכת החיסונית, ומשפר מרקם עור. הטעם המכווץ מייבש ליחות, מטהר דם ואנטי דלקתי.
אז מה לאכול?
- עלים ירוקים, כמו עלי תבלין (פטרוזיליה, כוסברה, שמיר), עלים אחרים (עלי מנגולד, חסה, עלי סלק, רוקט, עלי בייבי, נבטים - אך לא נבטי צנונית וחרדל שהם חריפים בטעמם). העלים הירוקים מכילים הרבה כלורופיל שהוא נוגד חמצון, יש בהם סיבים שעוזרים לעיכול ולפי האיורוודה, עלים ירוקים יכולים לנקות את המעיים, לרענן ולטהר את הגוף, והם מכילים הרבה פראנה - כוח החיים, שעובר גם למוח וגם לגוף. הם מעולים מכיוון שהם מקררים באיכותם, מטהרים ומזינים את העור.
- ירקות ירוקים ואחרים: ברוקולי, מלפפונים, קישואים ואספרגוס, וכן דלעת, גזר, סלרי, שורש פטרוזיליה, כרוב וכרובית.
- פירות מתוקים: אבטיח, תפוח, מלון, ענבים אדומים, צימוקים שחורים, רימון, דובדבנים. פירות אלו ידועים ביכולתם לנקות את הדם והכבד. רצוי להימנע מפירות כמו אבוקדו שהוא מאוד שמן, בננה שהיא כבדה לעיכול, אננס שהוא מאוד מחמם, ותמר - שיוצר הרבה ליחה.
- לחם: רצוי לחם מלא או לחם שיפון ללא שמרים.
- פסטה רצוי פסטה שעשויה מקמח כוסמין מלא, קמח אורז מלא, קמח קינואה, כוסמת וכדומה.
- בשר: העדיפו עוף והודו על פני בשר אדום
- דגנים: באופן כללי, מומלץ לאכול דגנים מלאים שהסוכר בהם מתפרק לאט בגוף וכך רמת הסוכר בדם מאוזנת לאורך זמן. התמקדו בדגנים מלאים כמו אורז בסמטי, אמרנט, דוחן, מעט חיטה, שיבולת שועל מלאה, שעורה או גריסי פנינה סייטן (חלבון חיטה).
- קטניות: התמקדו בעדשי מאש, ואפשר גם מעט עדשים אדומים או עדשים אחרים, טופו, ושעועית קטנה. הימנעו משעועית גדולה וחומוס.
- אגוזים וזרעים: להימנע מכמות גדולה מאחר והם מכילים הרבה שמן, כן אפשר מעט שקדים, גרעיני דלעת, חמנייה, פשתן .
- תבלינים: זרעי כמון, כוסברה ושומר. אפשר להשתמש בהל, זעפרן, כורכום, נענע, פטרוזיליה (מעט), מעט קינמון.
- ממתיקים: רצוי להימנע מסוכר לבן, דבש ומולסה. אפשר להשתמש מעט מאד בלתת אורז, סילאן (דבש תמרים) ורוטב מייפל.
- שמנים: הטוב ביותר הוא גהי (חמאה מטוהרת משאריות מוצקי החלב והמים שבה) בכמות לא גדולה, הוא גם משפר את מרקם ומראה העור. כמו כן, אפשר להשתמש במעט שמן חמניות, שמן זית.
- מים חמים: אלה מסלקים אמה (רעלים), מנקים את מערכת העיכול ומרווים את הגוף ואת העור.
- מיץ עשב חיטה או שעורה, מיצים מעלים ירוקים, וירקות ופירות ירוקים: מיצים אלו מכילים כמות גדולה של כלורופיל ונוגדי חמצון אחרים, מחזקים את מערכת חיסון, יש בהם חומרים המעודדים ייצור של תאי דם אדומים, הם מטהרים את הדם, וממריצים את התחדשות התאים.
שימו לב לשמן שאתם משתמשים בו (צילום: אסף אמברם)
צמחים איורוודיים לטיפול במחלות עור
- כורכום: תבלין שנמצא כמעט אצל כולנו במטבח ועל התועלת שלו נדמה שאפשר לכתוב ספרים שלמים. נציין כאן שהוא מעולה לכל מחלות העור, מסלק רעלים ושומנים מהגוף, מקל על תחושת גירוד, ונוגד תולעים ופרזיטים.
- נים: זהו עץ נפוץ בהודו, משמש ברפואה ההודית כמטהר דם, מטהר גוף מרעלים, אנטי ויראלי, מחטא, נוגד גירוד ועוד.
- אמאלקי: גם הוא עץ מאד נפוץ שמשתמשים בעיקר בפרי שלו, המשמש לעצירת דימומים ובעיות עצירות. הוא מעולה לבעיות עור, דלקות עיניים, חיזוק השיער, ומכיל כמויות נכבדות של ויטמין C.
מתכון בריאות - משקה עלים ירוקים
- קחו חופן של עלים ירוקים (פטרוזיליה, כוסברה, עלי מנגולד, עלי בייבי, חסה וכו') והכניסו לבלנדר.
- הוסיפו מים חמימים (לפחות 3/4 כוס).
- הוסיפו תפוח עץ טרי חתוך לקוביות ו/או אגס.
- הוסיפו מעט שקדים טחונים או שלמים.
- טיחנו הכל יחד ושתו בכל פעם מעט (כ- 1/4 כוס), רצוי בין הארוחות (כלומר על קיבה ריקה או לפני אוכל), 2-3 פעמים ביום.
הכותב הוא מטפל מוסמך, מרצה וראש המגמה לאיורוודה במכללת רידמן לרפואה משלימה