שתף קטע נבחר

 

מי ילמד תנ"ך? הסטודנטים להוראה מעדיפים מדע

בעת שנתוני הרישום להוראת המדעים נמצאת בעלייה מתמדת, רק עשרות בודדות נרשמו השנה להוראת התנ"ך - ובסמינר הקיבוצים נרשמו שניים בלבד. במכללות להוראה מזהירים ממחסור חמור במורים בעתיד הלא רחוק ודורשים ממערכת החינוך: "עודדו את הסטודנטים לתנ"ך במלגות ותמריצים"

המדעים המדויקים נגד ספר הספרים: במכללות להוראה התרגלו בשנים האחרונות למגמת הירידה בנתוני ההרשמה לחוגים להוראת מדעי הרוח, אך השנה המצוקה חריפה במיוחד. על פי הנתונים במכללת סמינר הקיבוצים, אחת המכללות הגדולות להוראה בארץ, נרשמו עד כה שני סטודנטים בלבד לחוג להכשרת מורים לתנ"ך.

 

החוג מיועד לאקדמאים בעלי תואר ראשון בלימודי המקרא שרוצים לעשות הסבה ללימודי הוראה כדי לשמש כמורים לתנ"ך לתלמידי חטיבה עליונה ותיכונים. גם ביתר המכללות הנתונים אינם מעודדים:

במכללת לוינסקי נרשמו 12 אקדמאים להוראת תנ"ך, ואילו במכללת בית ברל נרשמו 9 אקדמאים בלבד. במכללת אורנים מציינים בסיפוק כי מספר הסטודנטים עלה מ-7 בשנה שעברה ל-15 סטודנטים השנה.

 

גם המסלול שאינו מיועד לאקדמאים סובל ממצוקה קשה. על פי נתוני המכללות, עד כה נרשמו למסלול זה עשרות בודדות של סטודנטים. לעומת זאת, במכללות להוראה מציינים כי שיעורי ההרשמה להוראת המדעים המדויקים ומדעי החברה גבוהים מאוד, וגדלים מדי שנה.


רק שניים נרשמו לתנ"ך. סטודנטים להוראה (צילום ארכיון: עופר עמרם)

 

נשיא מכללת סמינר הקיבוצים, ד"ר יוסי אסף, הביע חשש כי מיעוט הסטודנטים להוראה עלול לגרום בעתיד למחסור חמור במורים לתנ"ך. "בשל מיעוט התלמידים לא ניתן יהיה לפתוח השנה כיתה פדגוגית, ולכן התלמידים שנרשמו ישולבו בינתיים רק בקורסים הכלליים להוראה ואילו את לימודי ההתמחות בהוראת המקרא הם ישלימו בשנה הבאה".

 

נשיא מכללת אורנים, פרופ' יאיר קארו, הוסיף כי החוסרים במורים בתחום מדעי הרוח הם בהיקף גדול מאוד ונובעים מפיגור מערכתי של עשור, שהחל בתחילת העשור הקודם". 

 

בעוד שהוראת התנ"ך בירידה, הוראת המדעים זוכה לפופולריות רבה בקרב הסטודנטים. "אין ספק שלימודי מדעי הרוח מאבדים מיוקרתם לא רק באוניברסיטאות אלא גם בבתי הספר התיכוניים", אומרת פרופ' תמר אריאב, יו"ר ועד ראשי המכללות להוראה ונשיאת המכללה האקדמית בית ברל. לדבריה, "מדובר במגמה מדאיגה ולכן מערכת החינוך צריכה לשקול לעודד סטודנטים ללמוד את הוראת התנ"ך באמצעות מלגות ותמריצים".

 

"השבת סטודנטים להוראת התנ"ך - משימה לאומית"

למרות המצב הקשה, לא כולם יושבים בחיבוק ידיים. אורן יהי-שלום, מנכ"ל עמותת "חינוך ישראלי, הפועלת בשיתוף סמינר הקיבוצים לגיוס סטודנטים להוראה בתנ"ך, סבור כי "השבת סטודנטים אקדמאיים לטובת הוראת התנ"ך היא משימה לאומית אך הבעיה היא שהסטודנטים להוראה לא רוצים ללמד תנ"ך".

לדבריו, "קיים חשש גדול שאם המגמה לא תשתנה בקרוב לא יוותרו בעתיד מורים לתנ"ך, והמשמעות היא שנאבד את הנכס התרבותי הגדול ביותר שלנו".

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי "המשרד מעודד ומתמרץ סטודנטים ללמוד ולהתמקצע בחוגי מדעי הרוח לרבות בחוג למקרא באמצעות סל חיזוקים, הכולל קרן מלגה בהיקף של כ-5,800 שקלים וכן הענקת 2,500 שקלים לסטודנטים בעלי נתונים גבוהים. כמו כן, מפעיל המשרד תוכנית יייעודית, "רביבים" לעידוד סטודנטים ללמוד במסלולי לימודי יהדות לרבות החוג למקרא. במסגרת התוכנית מקבלים הסטודנטים פטור מלא משכר לימוד, כאשר בתוך 4 שנים הם מסיימים את התואר הראשון והשני. המשרד קולט את אותם סטודנטים ומשבצם כמורים בבתי הספר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ג'רמי פלדמן
בסוף לא יישארו מורים לתנ"ך
צילום: ג'רמי פלדמן
פיגור מערכתי. פרופ' יאיר קארו
צילום: יריב כץ
משימה לאומית. אורן יהי-שלום
צילום: יוגב עמרני
מומלצים