שתף קטע נבחר

 

חילופים במועצת הביטחון: מי נכנסה ומי יצאה?

גרמניה, הודו, דרום אפריקה, קולומביה ופורטוגל הצטרפו כחברות זמניות למועצה ויכהנו בה שנתיים, החל מסוף 2010

כיסאות מוזיקלים במועצת הביטחון: גרמניה, הודו, דרום אפריקה, קולומביה ופורטוגל בפנים - אוסטריה, יפן, מקסיקו, טורקיה ואוגנדה בחוץ. חמש חברות חדשות נבחרו למועצת הביטחון של האו"ם ויכהנו לתקופה של שנתיים, החל מסוף השנה. חמש מדינות אחרות, שנבחרו לפני שנה - בוסניה, ברזיל, גבון, לבנון וניגריה - ימשיכו לכהן עד סוף 2012.

חמש החברות הקבועות במועצת הביטחון ובעלות זכות הווטו הן ארה"ב, רוסיה, צרפת, בריטניה וסין.

 

בחירת החברות הזמניות במועצת הביטחון נעשית בהצבעה במליאת העצרת הכללית, כשבמקרים רבים ההכרעה היא בהסכמה בתוך כל קבוצת מדינות אזורית, שמתוכן נבחרת המועמדת. כך קרה שהודו, דרום אפריקה וקולומביה נבחרו ללא כל מתחרות בקבוצת המדינות באסיה, אפריקה ואמריקה הלטינית, בהתאמה. בקרב 190 החברות הצביעו 187 להודו, 186 לקולומביה ו-182 לדרום אפריקה.

 

בקרב מדינות מערב אירופה ואחרות (בהן אוסטרליה, קנדה, ניו זילנד וישראל) התנהל מאבק משולש, בו ניצחה תחילה גרמניה שצברה 127 קולות והשאירה את פורטוגל וקנדה להיאבק בסיבוב הצבעה שני. באותו סיבוב זכתה פורטוגל ב-113 לעומת קנדה, שהסתפקה ב-78. לאחר שאף אחת משתי המדינות לא זכתה לרוב מיוחס של שני שלישים, 128 קולות, הודיעה קנדה על פרישתה מהמירוץ. בעקבות זאת אושרה המועמדות של פורטוגל ו-150 מדינות הצביעו בעדה.

 

מאחורי הקלעים יש שיחות, שטרם הבשילו לכלל הצבעה, על הצורך לצרף ארבע מעצמות חדשות כחברות קבועות במועצה. הארבע הן גרמניה ויפן, שתי המנוצחות במלחמת העולם השניה, ושני הכוחות העולים, הודו וברזיל.

 

עיקר הכוח במועצת הביטחון נמצא בידי חמש החברות הקבועות בעלות זכות הווטו, הסוגרות ביניהן את העניינים ורק אז משתפות את עשר החברות הלא קבועות ומבקשות את תמיכתן. ההצבעה על הסנקציות נגד איראן בחודש יוני היתה יוצאת מהכלל, שבה שלוש חברות במועצת הביטחון - ברזיל, טורקיה, ולבנון - סרבו ליישר קו עם המועצה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מועצת הביטחון
צילום: רויטרס
מומלצים