כך תעברו דירה מפי.סי למק: חלק א'
עולם המק קוסם למשתמשים רבים, אבל לא קל להגר מפיסי למק. זיו קיטרו מסביר בדיוק איך לעשות זאת בלי לאבד קבצים, תוכנות ושימושים. מדריך למהגר ולסקרן, חלק ראשון
מה יש במק שאין בפי.סי? כנראה שיש משהו. אחרת לא היו כל כך הרבה מהגרים כמוך. בעיני משתמשי פי.סי, לא מעט מיתוסים, אי וודאות והשערות אופפות את חוויית השימוש במק. Windows ו- Mac OSx שונות בתכלית זו מזו - ולכן יצטרך מי שגדל על פי.סי לעבור תקופת הסתגלות. מדריך זה ילמד אתכם, צעד אחר צעד, כיצד לעלות למק מבלי שייפגע השימוש שלכם במחשב.
"אי אפשר לשדרג מחשבי מק, אלו מערכות סגורות", חושבים מתנגדי ההגירה למק. עוד טענה נפוצה כנגדו היא שעל אף החומרה, החזקה במיוחד - מחשבי אפל לא נועדו לתפקד כמכונות משחקים. הטענה הראשונה פשוט שגויה: זה נכון שלא כל רכיב אפשר להחליף במק, אבל רכיבים כמו זיכרון וכונן הקשיח ניתנים לשדרוג. במחשבי Mac Pro, המקצועיים זה פשוט יותר מאשר ב-iMac הפופולרי או בלפטופים של אפל.
חומרה חיצונית כמו מסכים, מצלמות, מדפסות וסורקים תעבוד בצורה מצויינת, ולא תצטרכו להגיד מילים גסות כמו דרייברים. יש מתאמי VGA, DVI וגם HDMI.
רשימת תוכנות
בניגוד למיתוס, יש המון תוכנות מדהימות למק. תוכלו למצוא תוכנות לכתיבה, לציור, לעריכת מוסיקה, לעריכת תמונות, משחקים, תוכנות להמרת סרטוני יוטיוב לווידאו אחר, תוכנות מסרים, כתיבת בלוגים, אימייל, הורדת קבצים, ועוד עשרות סוגי תוכנות אחרות שלא חשבתם שקיימות. נכון, למק יש פחות תוכנות מאשר לחלונות, אבל כמעט לכל יישום שקיים בווינדוס יש מקביל ראוי במק. הכינו רשימה של התוכנות שאתם מרבים להשתמש בהן, וחפשו גירסאות מק שלהן בגוגל. אם אין, תוכלו למצוא תוכנות ומתאימות על ידי מחרוזת החיפוש "איך פותחים (שם קובץ) במק" כדי למצוא את התוכנה שתעשה זאת עבוכם.
ישנם אתרים רבים שממליצים על "רשימת מכולת" של תוכנות למהגרי מק טריים. אתרים מומלצים באנגלית כוללים את Appstorm, עמוד הבית של אפל לאפליקציות חדשות, ואת Macapper. בארץ כדאי לבקר בבלוג רייצ'ל מלקטת, ובאתר מופע המק, שאני ממשתתפיו. כל האתרים האלו הם מקור טוב באופן כללי למדריכים וטיפים לשימוש במק.
גיבוי
לאחר שבחרתם את המחשב שאתם רוצים לקנות, ורגע לפני שלב מעבר הדירה, חשוב מאוד ליצור גיבוי של כל החומרים שהיו לכם על חלונות. תוכנת גיבוי מומלצת אחת היא Acronis True Image Home 2011. השתמשו בה כדי ליצור העתק מושלם של הכונן הקשיח כך שכל החומרים שלכם יהיו זמינים גם בעתיד.
אם יש לכם קבצים שנוצרו על ידי תוכנה מיוחדת במחשב, ואין לה גרסת מק, כדאי שתייצאו את הקבצים האלו לקבצים שכן נתמכים. הדוגמה הבסיסית ביותר היא מסמכי doc. במק אין חבילת אופיס של מיקרוסופט שתומכת בעברית. יש המון אלנטרנטיבות טובות מאוד ורובן מתמודדות טוב עם מסמכי doc. אבל, בהתחשב בזה שאפילו אופיס עצמה לא תמיד מצליחה לפתוח גרסאות מוקדמות או ישנות של קבצי doc, אי אפשר לצפות שחברות אחרות יעשו עבודה טובה יותר: המירו קבצים חשובים לפורמט RTF, פורמט פתוח וחופשי.
בכלל, המרת קבצים לפורמט פתוח הוא דבר שכדאי לעשות בכל מקרה, בעיקר מפני שאי אפשר לדעת מתי יעלמו התוכנות איתן יצרתם את הקבצים - ואז לא תוכלו להשתמש בהם (זה קורה עכשיו להרבה משתמשי Microsoft Money למשל).
עוברים דירה
אחרי שהקבצים שלכם מוכנים, העבירו אותם אל הכונן החיצוני. כדאי לקנות כונן חיצוני עם חיבור FireWire 800 כדי לקבל העברת מידע מהירה יותר. תוכלו גם להשתמש בכונן החיצוני בעתיד, לשימוש עריכת מוזיקה וסרטים (דבר שנוח מאוד לעשות על המחשב, באמצעות iMovie).
העתיקו את כל תיקיות המסמכים, התמונות, הסרטים והמוסיקה. בסופו של דבר, כל עוד לא מדובר בקבצי מערכת, קבצי הפעלה (exe) ותוכנות - תוכלו להעביר הכל למק. אבל אם כבר מבצעים העברה, כדאי לשמור על הסדר. אחרי שהעברתם את כל החומרים לכונן החיצוני, חברו אותו למק. נתחיל לסדר את הקבצים במקום שלהם.
סידור מוסיקה
מוסיקה ואפל זה כמעט אותו הדבר, עוד מאז שהושק האייפוד הראשון. אייטיונז היא אחת מהתוכנות המובנות בכל מק - תוכנה מצוינת בכל מה שקשור לארגון מוסיקה והאזנה (יש לה בעיות רבות אחרות עליהן נרחיב בזמן אחר). אם השתמשתם באייטיונז על חלונות הכל מאוד פשוט:
1. דאגו שהתוכנה לא פועלת.
2. לחצו על ה-Finder, זו צלמית הפנים המרובעים בחלק השמאלי ביותר של ה-Dock.
3. בחלקו השמאלי של החלון בחרו בכונן הקשיח מהרשימה.
4. מצאו את תיקיית המוסיקה שלכם, ואת תיקיית iTunes שבתוכה, והעבירו את תכולתה אל תיקיית Music שבמק.
5. הפעילו את iTunes, האייקון שלה נמצא בחלק התחתון של המחשב (המכונה Dock), וגם במקום בו נמצאות כל התוכנות של המק - בתיקיית Applications.
6. כל השירים, רשימות ההשמעה, האפליקציות (אם יש לכם אייפון), הסרטים וכל תוכן אחר שהיה לכם ימצאו במקום.
לא השתמשתם ב-iTunes מעולם? אין בעיה: (ראו תמונה לעיל)
1. הפעילו את iTunes.
2. בתפריט הקליקו על iTunes ובחרו ב-Preferences.
3. בחלון החדש לכו ל-Advanced, וודאו ששתי התיבות בחלק העליון של המסך מסומנות (Keep files orgenized ו-Copy files) וסגרו את החלון.
4. כעת גררו את כל קבצי המוסיקה שלכם מהתיקייה בה הם נמצאים בתוך הכונן החיצוני, אל הצלמית של iTunes שב-Dock (אפשר פשוט לגרור את כל תיקיית My Music).
5. iTunes תתחיל בייבוא של הקבצים וארגונם בתוכה. בסוף התהליך תוכלו להתחיל להשתמש בה.
ארגנו את התמונות
כל מק מגיע עם חבילת iLife - תוכנות שישרתו אתכם נאמנה. אחת מהן היא iPhoto, תוכנה לארגון תמונות, יצירת אלבומים, פרסום תמונות לרשתות חברתיות ועריכת תמונות בצורה שלא משמידה את התמונה המקורית.
הפעילו את התוכנה (גם היא צריכה להיות ב-Dock, וגם בתיקיית התוכנות במק), ולאחר מכן גררו את כל התמונות שיש לכם בכונן החיצוני אל הצלמית של iPhoto. אם התמונות שלכם מאורגנות בתוך תיקיות על פי נושאים, התוכנה תארגן את התמונות באותה הצורה בתוכה. אם לא, היא תיצור "אירועים" המחולקים על פי זמן. יש הרבה מה ללמוד על iPhoto, אנחנו נעשה את זה בפעם אחרת.
ארגנו את שאר הקבצים
אתם יכולים לגרור את שאר הקבצים אל תוך תיקיית Documents. אם יש לכם סרטים גררו אותם אל תוך Movies. באופן כללי מעבר בין מחשבים (גם בין פיסי לפיסי או מק למק) הוא זמן טוב לארגון של הקבצים, ולא פחות חשוב - מחיקה של קבצים ישנים שאין בהם עוד צורך.
בחלק ב' נלמד קצת יותר על השימוש הבסיסי במערכת, נציג לכם את תוכנות iLife, נסביר אילו תוכנות מומלץ להתקין ועוד כמה טיפים לשימוש. ובינתיים טקבקו לנו: עברתם למק? ספרו איך היה. חזרתם בחזרה ארצה? ספרו גם כן איך היה.