ממפים מסתננים: 16 אלף בת"א, כ-5,500 באילת
בארבע השנים האחרונות הסתננו מאפריקה כ-26 אלף איש, נתוני מרכז המחקר של הכנסת מראים כי חלה ירידה יחסית בכמות התיקים המשטרתיים שנפתחים להם
ממפים את המסתננים. מסמך של מרכז המידע והמחקר של הכנסת, שפורסם אמש (ג') לקראת דיון בנושא, מעריך מהו מספר המסתננים בערי ישראל שקלטו אותם - ומציין כי חלה ירידה יחסית בשיעור התיקים המשטרתיים שנפתחו להם.
על פי המסמך, שבחן את הנתונים על פשיעת מסתננים בשנים האחרונות, עולה כי מאז 2006 ועד אוגוסט 2010 חדרו לארץ 26,635 מסתננים או מבקשי מקלט. להערכת יוסי אדלשטיין, מנהל אגף ברשות ההגירה שמצוטט במסמך, מתוך מספר המסתננים הכולל, כ-1,900 מהם היו באוגוסט במתקנים של שירות בתי הסוהר.
אין נתונים רשמיים בדבר החלוקה הגיאוגרפית של אוכלוסיית המסתננים, אך לפי הנתונים המשוקללים של המשטרה, ארגוני הסיוע והרשויות המקומיות, תל-אביב מובילה במספר המסתננים החיים בה. בעיר נמצאים בין 15 ל-17 אלף מסתננים ואחריה ברשימות נמצאת אילת, עיר בה אחוז המסתננים ביחס לאוכלוסייה הכללית גבוה מאוד. מספר מבקשי המקלט החיים בה הוא לפי ההערכות בין 4,000 ל-7,000 איש. באשדוד חיים 500 עד 2,000 מסתננים, בירושלים בין 800 לאלף ובערד בין 400 ל-600.
על פי נתוני משטרת ישראל, שפילחה את נתוני הפשיעה בקרב המסתננים, בין ינואר ליולי השנה נפתחו 807 תיקים לזרים, ומתוך זה 326 לאפריקנים. בשנה שעברה, בכל 12 החודשים, נפתחו 1,433 תיקים לזרים (476 מזה לאפריקנים). מבחינת המגמה בשנים האחרונות, נכתב במסמך כי "ניתן ללמוד שחלה עלייה של 68% בשיעור התיקים שנפתחו למסתננים מאפריקה, אך מספרם עלה באותה תקופה ב-2,500%".
לדברי יפה סולימני, אחראית אכיפת זכויות עובדים זרים במשרד התמ"ת, מעמדם של מסתננים ומבקשי מקלט עובדים אינו חד משמעי, שכן לא ברור אם הזכויות המוקנות לעובדים זרים לפי חוק עובדים זרים חלות עליהם.
עודד דינר, מנהל מחלקת פעילות ומערכות ציבוריות באמנסטי אינטרנשיונל ישראל אומר בתגובה לדו"ח: "נתוני המשטרה, כפי שמובאים בדו"ח המחקר של הכנסת, מאששים את מה שאנחנו טוענים זמן רב - מבקשי המקלט אינם מהווים סכנה ציבורית. לצערנו, ישנם גורמים בעלי אינטרסים שמנסים לנצל את סבלם של מבקשי המקלט. מדובר בטקטיקות של הפחדה".