שתף קטע נבחר

 

דו"ח המבקר: כל המשפחה במנהל הבחירות

מנהל הבחירות בבת-ים העסיק את בת-זוגו, אחיו ובן אחיו וגם את גיסו ובן הגיס והגיס של אשתו בבחירות לרשויות המקומיות ב-2008. והוא ממש לא לבד. בנוסף מצא המבקר כי 44 מועמדים השתתפו בבחירות, למרות שריצו עונש מאסר עם קלון

מחפשים עבודה זמנית? כדאי שתמצאו קרוב משפחה המכהן כמנהל בחירות ברשות מקומית. בבחירות לרשויות המקומיות,שנערכו בנובמבר 2008, העסיקו מנהלי הבחירות לא פחות מ-2,300 קרובי משפחה - חלקם מדרגה ראשונה. כך עולה מדו"ח מבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס, על השלטון המקומי המתפרסם אחר-הצהריים (יום ד').

 

מהדו"ח עולה כי בין היתר מנהל הבחירות בבת-ים העסיק את בת-זוגו, אחיו ובן אחיו. אך זה לא הכל - גם גיסו ובן הגיס והגיס של אשתו עבדו בבחירות. ומה היה התירוץ? המנהל הסביר: "נוכח מערכת הבחירות המתוחה והטעונה בבת-ים והטלת האשמות הדדיות בדבר טוהר המידות ומחשש לפגיעה בכל שלב בקליטת תוצאות הבחירות, היה חשוב לי למנות לתפקידים רגישים אנשים שאני מכיר אישית ואין להם כל זיקה לבת-ים ולבחירות בה".

 

הוא גם הסביר כי שיבץ אותם בתפקידי מפתח. "קרובי המשפחה שלי הוצבו בעמדות הרגישות ביותר בליל הבחירות, מקבלת הפרוטוקולים והעברתם לחדר המחשבים ועד להזנת התוצאות במחשב". יש לציין, כי למרות דבריו על כך שמערכת הבחירות היתה מתוחה - זכה בה ראש העיר, שלומי לחיאני לניצחון מוחץ, לאחר שקיבל יותר מ-86% מקולות הבוחרים.


מבקר המדינה מגיש את הדו"ח ליו"ר הכנסת (צילום: גיל יוחנן)

 

אבל גם במקומות האחרים הנפוטיזם חוגג. ביפיע העסיק מנהל הבחירות את בנו, אחייניתו, אשתו גיסו ובנה. מנהל הבחירות בפקיעין דאג לעבודה ביום הבחירות לאחיו, גיסו ושניים מאחייניו. מנהלת הבחירות בהרצליה העסיקה את בנה, כלתה וגם את אם הכלה. מנהלת הבחירות בזכרון יעקב הסתפקה בהעסקת אחיה ובת זוגו וגם את כלתה.

 

בקריית-שמונה דאג מנהל הבחירות לעבודה לבת-זוגו, אביה ואמה. מנהל הבחירות בטמרה העסיק גם הוא את בת-זוגו, בנו ואחותו. מנהלת הבחירות בגבעת-זאב הביאה שניים מאחיה וזה של אום אל-פאחם דאג לאביו ולבן-דודו. בנוסף מנהלי הבחירות בבאר-שבע בחיפה וגם בתל-שבע דאגו שבניהם לא ישתעממו ביום הבחירות.

 

ומה היו התירוצים הנוספים? מנהלת הבחירות בגבעת זאב אמרה כי ערב הבחירות מזכיר קלפי נפצע בתאונות דרכים והשני נפל למשכב, ולכן כמוצא אחרון הסכים אחיה לעזור "חרף ההתראה הקצרה". המנהלת בהרצליה טענה כי בנה התחתן רק ארבעה חודשים לאחר הבחירות, ולכן היא כלתה ואמה לא היו אז קרובי משפחה. המנהל בחיפה תירץ ישר ולעניין: "בחרתי בבני כיוון שאני מכיר אותו היטב ואני יכול לסמוך על אמינותו".

 

השופט בדימוס לינדנשטראוס כתב כי הוא רואה בחומרה את מינוים של עשרות מזכירי ועדות קלפי שיש להם קרבת משפחה מדרגה ראשונה למנהל הבחירות, בניגוד גמור לנוהל מינוי מזכירים שקבע המפקח הארצי.

 

ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "בהתאם לסיכום בין משרד האוצר ונציבות שירות המדינה, נהוג מזה עשרות שנים שלקראת הבחירות מגויסים עובדי משרד הפנים לצורך ביצוע מטלות מיוחדות לניהול הבחירות ועל כך העובדים מתוגמלים בתוספת שכר".

 

לגבי העסקת הקרובים במשרד הפנים מסבירים את התופעה: "לאור רמת השכר הנמוכה המשולמת למזכירי ועדת קלפי בבחירות המוניציפאליות בהשוואה לבחירות לכנסת, נוצר מחסור במזכירים, שכן אף מי שהוכשרו לתפקיד ויתרו על המינוי. במצבת כוח אדם זו התקשו מנהלי הבחירות ברשויות השונות לגייס מועמדים נוספים בהתראה קצרה בהתאם לנהלים. במשרד הפנים מקווים ששכר המזכירים ישופר כך שתתאפשר עמידה בנוהל העסקת מזכירי ועדות קלפי". 

 

תוספת משמעותית על 10 שעות

אז מיהם מנהלי הבחירות? בביקורת נמצא כי זה שנים נוהג משרד הפנים לשלם תוספת שכר לעשרות מעובדי המשרד בפרקי הזמן שבהם מתקיימות מערכות הבחירות לרשויות המקומיות. העובדים הזוכים לתמורה זו מקבלים, לפני הבחירות, מינוי לתפקיד מנהל בחירות מטה. לקראת הבחירות ב-1998 מינה משרד הפנים 148 מנהלי בחירות מטה לפרק זמן של חודש עד ארבעה חודשים.

 

מינוי מקורבים, כך מגלה המבקר, נהוג ברשויות המקומיות. בבאר-יעקב מצא המבקר כי 37 מ-105 שהתקבלו לעבודה במועצה בלא שהמועצה קיבלה אישור בדבר נחיצות המשרה היו חברים בסיעתו של ראש המועצה או פעלו לטובת הסיעה במערכת הבחירות שהתקיימו באוקטובר 2003.

 

ומתברר שכדאי מאוד להיות בתפקיד הזה. לכל אחד מהעובדים שולם בכל תקופת כהונתו, נוסף על משכורתו החודשית, שכר בשיעור 70% משכר דרגה אחת מעל דרגתו הקבועה. התנאי היחיד לתשלום התוספת היתה שכל עובד יעבוד 10 שעות נוספת בכל חודש. אבל העובדים אפילו לא נדרשו לדווח על אותן שעות. לכל עובד שולמו בין 2,800 ל-44 אלף שקלים באותו תקופה ובסך הכל שולמה תוספת בגובה 1.5 מיליון שקלים לכל 148 המנהלים. אגב, אם הם עבדו יותר מ-10 שעות נוספות, הם קיבלו עוד תשלום.

 

באותו פרק בדק המבקר האם המועמדים נציגי משרד הפנים בדקו שהמועמדים בבחירות לרשויות המקומיות עומדים בקריטריונים לבחירה. 29 מהמועמדים בבחירות ב-2008 לא היו זכאים להיכלל ברשימה מפני שהוכרזו כפושטי רגל. שניים מהמועמדים - אחד ממעלות תרשיחא ואחד מאשדוד - שלא נחשבים כיום כפושטי רגל, נבחרו בבחירות לכהן כחברי מועצה.

 

בנוסף התברר כי 44 מהמועמדים לא היו זכאים להיכלל ברשימות, מפני שנידונו לעונשי מאסר בפועל לפרק זמן העולה על שלושה חודשים, וביום הגשת רשימת המועמדים טרם עברו שבע שנים מהיום שסיימו לרצות את עונש המאסר בפועל. לא זו בלבד, כתב המבקר, אחד מהם נבחר והוא מכהן כחבר מועצה בכעבייה טפאש חג'אג'רה. אותו חבר מועצה אמר כי הוא הורשע בעבירות על חוק התכנון והבנייה ועל אותן עבירות אין קלון.

 

חובות ארנונה במיליונים של הנבחרים

ומה עם אלו שכבר נבחרו? מדו"חות הביקורת של משרד הפנים לשנת 2007 עולה כי ל-209 חברי מועצה מ-67 רשויות מקומיות נרשמו חובות בגין אי תשלום ארנונה, חשבון מים ותשלומים אחרים עבור תקופת זמן של יותר משנה. מדובר בחובות בגובה כולל של 8.4 מיליון שקלים. למשל, חברי מועצה מג'סר אל-זרקא צברו עד סוף חודש מרס 2009 חובות בסך 703 אלף שקלים.

 

גם אצל ראשי הרשויות מצא המבקר ליקויים. רק 39% מהם הגישו הצהרת הון על הונם הפרטי, כנדרש בחוק הצהרת הון. עוד נמצא, כי בשתי עיריות - גבעתיים ופתח-תקווה - קיבלו חברי המועצה זכות חניה ללא תשלום במקומות שבהם נדרשים התושבים לשלם תמורתה. לדעת מבקר המדינה לא היה מקום להעניק לחברי מועצה הטבה גורפת של חניה חינם, כיוון שכך היא ניתנת גם לצורכיהם הפרטיים, שאינם נוגעים למילוי תפקידם.

 

בסיכום הפרק כתב המבקר, שאמר כי הוא כולל ממצאים חמורים של היבטים אתיים שונים, כי עיקר האחריות להתנהגות אתית מוטלת על נבחרי הציבור עצמם. "כל עוד ראשי רשויות מקומיות, סגניהם וחברי המועצה אינם פועלים לפי הוראות החוק וכללים אתיים מקובלים, הם משמשים דוגמה להתנהגות אזרחית לא נאותה לתושבי יישוביהם ולא עומדת להם הזכות המוסרית לדרוש מהתושבים לציית להוראות החוק. על נבחרי הציבור ברשויות המקומיות לבחון את צעדיהם מעת שהם נבחרים לכהונותיהם ולהקפיד על התנהגות אתית נאותה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבחירות ברשויות המקומיות. ארכיון
צילום: סבסטיאן שיינר
מבקר המדינה, השופט בדימוס מיכה לינדנשטראוס
צילום: אביהו שפירא
מומלצים