הטיפול הבריאותי בכורים: טראומה, זיעה וגירודים
רופאים הסבירו ל-ynet כי הטיפול בלכודים מצ'ילה צפוי להתחיל מבדיקות לאיתור מחלות וזיהומים, ובהמשך טיפול נפשי וחשיפה הדרגתית לשגרה. "אפילו החילוץ, 15 דקות בתוך קפסולה צרה בחושך מוחלט ובהתרגשות עצומה, עלול להיות טראומטי"
עוד לפני שהכורים הלכודים בצ'ילה ילכו לביתם ויתאחדו עם משפחותיהם, הם יאושפזו במשך יומיים בבית חולים הסמוך למכרה. שירותי הבריאות במדינה הכינו 33 מיטות עבור "הגיבורים" שהחזיקו מעמד 69 ימים מתחת לאדמה. במהלך 48 השעות הללו הם יהיו תחת השגחה צמודה כדי לוודא שבריאותם תקינה. רופאים ומומחים הסבירו ל-ynet מהם הבדיקות והטיפולים הראשונים שיעברו הכורים מייד לאחר מבצע החילוץ המורכב.
יוצאים לאור - כל העדכונים ב-ynet
- תקציר אירועי הלילה: כך מתנהל החילוץ
- "עדות ראשונה: "אחזתי ביד האלוהים והשטן"
- "עוף החול" שמחלץ את הכורים הלכודים
- הכורים ביקשו: קודם המשפחה ואז ראיונות
- הכורה החזק ראשון, הקפטן אחרון
"ראשית יש צורך בביצוע בדיקה גופנית מקפת", אומר ד"ר דרור סופר, מנהל יחידת הטראומה במרכז הרפואי תל-אביב. להערכתו, הטיפול הראשוני בכורים יכלול בדיקות מקיפות לגילוי מחלות ומצבים גופנים ונפשיים. "לאחר מכן אני מעריך שיבצעו להם סדרה של בדיקות דם בסיסיות כדי לזהות זיהומים, הפרעות במאזן המלחים בגוף, אנמיה ולחפש רמזים למחלות אחרות". לדבריו, "אנשים שנמצאים בתנאים קיצוניים במשך זמן מאד ממושך עשויים לסבול מהפרעות כמעט בכל המערכות הגופניות שלהם".
לדבריו, התנאים הסניטריים במקום, היעדר מים זורמים ושירותים עלולים לגרום להתפרצות מחלות. "אנחנו מדברים על מחלות מעיים ומחלות בדרכי הנשימה. אנשים שנמצאים בחללים סגורים זמן רב עלולים להיחשף לחיידקים שונים ולפרזיטים".
לכורים הלכודים עלולות להיות בעיות רפואיות נוספות כגון ירידה במסת העצם ונטייה לשברים, בעקבות מחסור בחשיפה לאור השמש ובויטמין D. גם המחסור במזון ובויטמינים עלול לגרום למגוון הפרעות גופניות. "חוסר בויטמינים עלול לגרום להפרעות בכל רמות הגוף. הפרעות הורמונליות, בעיות במעיים, בעיות בראייה ואפילו בחשיבה, עלולות להיגרם גם פסיכוזות. אם לא אוכלים כמו שצריך מתפתחים חוסרים".
לחות גבוהה יוצרת פטריות, זיעה וגירודים
ד"ר יוסף אופיר, מנהל מחלקת עור בוולפסון, אמר כי "ברגע שהלחות גבוהה, הבעיה היא בעיקר גירויים בעור שגורמות פטריות. לפעמים עלולים להיות גם זיהומים חידקיים. אין מקרים אחרים של אנשים שהיו לכודים כל כך הרבה זמן, כך שאין לנו למה להשוות. יכולים להיות גם גירויי עור אחרים שנגרמים כאשר ההזעה היא מרובה".
לדבריו, סביר שהכורים יסבלו בעיקר מגירודים שנגרמו בגלל התופעות הללו, והגרד עלול להחמיר את הבעיה ולגרום לזיהומים, בגלל הפציעה של העור. עם זאת, ציין ד"ר אופיר, "אלו חבר'ה בריאים וחסונים, שרגילים לעבוד בתנאים כאלו". הוא הוסיף כי בטיפול רגיל אפשר להתגבר על הבעיות האלו.
אחרי אי ודאות ממושכת, ההתרגשות עלולה להביא לטראומה (צילום: AP)
אל היציאה מבטן האדמה מתלווה גם החזרה לשגרה ולחיק המשפחה. ד"ר אסף כספי, פסיכיאטר בכיר במרכז הרפואי "שיבא", אומר כי המצב שבו היו הכורים, בין סיכון משמעותי לחיים וחווייה מתמשכת של אי ודאות הופך את הסיטואציה לטראומטית מאוד. "אפילו החילוץ הזה של 15 דקות בתוך קפסולה צרה בחושך מוחלט ובהתרגשות עצומה עלול להיות טראומטי".
ד"ר כספי הוסיף כי "בימים הקרובים כדאי לעטוף את הכורים המחולצים ולחשוף אותם באיטיות למשפחה, לתקשורת ולשגרה. לאנשים האלו יש מנגנונים שאיפשרו להם להסתגל לאותה סיטואציה לא פשוטה עמוק בבטן האדמה. המעבר החד לאור יום לחשיפה תקשורתית, לאנשים בחוץ ולמשפחות עלול להיות עבורם חד מדי וצריך לעשות אותו באופן הדרגתי".
הטראומה יכולה להתפרץ בעוד כמה שנים
"בשלב הראשון לא לאפשר להם לחזור לחיים ולשגרה", המליץ ד"ר כספי, "אלא רק בצורה מבוקרת והדרגתית, כאשר בדרך מדברים על הטראומה וכך ניתן לאתר את מי שנפגע". הוא ציין כי "היכולת של "אדם שחווה משבר גירושין או משבר כלכלי לפני שנלכד במכרה להתמודד עם הסיטואציה תהיה נמוכה יותר". עם זאת, "לפעמים התגובה מתעכבת ופתאום שנים אחרי הטראומה מתפתחת תגובה".
לדבריו, התגובה הנפשית של הכורים עלולה להתבטא בהתכנסות, חוסר שינה,
חוסר תיאבון, שינויי מצב רוח, קושי להתחבר למציאות, אפיזודות של התנתקות, כאשר האדם כמעט לא מגיב לסביבה. "כלפי חוץ זה נראה שהאדם מפוחד, חרד ומתוח עם תגובות קיצוניות כלפי הסביבה לרעשים ולפניות של הסובבים אותו".
אחד הטיפולים המקובלים להפרעה פוסט טראומטית הוא חשיפה ממושכת לאירוע, שבו מתבצע שיחזור איטי של הטראומה באמצעות שיחות ממושכות, לעיתים תוך חשיפה למקום שבו התרחשה הטראומה.