ביצת ההפתעה של הנמייה התרבותית
העברה של התנהגות נלמדת מדור לדור לא קיימת רק אצל השימפנזים או הדולפינים: חוקרים גילו כי גם אצל נמיות, טורף עם מוח קטן יחסית, קיימת העברה ישירה של מסורות
אחת הדוגמאות הנודעות ביותר היא מסורת נלמדת ומועברת של שטיפת בטטות במי ים על-ידי קופי מקוק יפני ("קופי שלג"). עם זאת, עדויות ישירות להעברת מסורות באוכלוסיות-בר עדיין נדירות.
והנה, מחקר שפורסם לאחרונה במגזין Current Biology מוסיף מידע חשוב בנושא. קורסין מילר (Muller) ומייקל קאנט (Cant) חקרו חמש קבוצות שונות של נמיות מפוספסות (Mungos mungo) באוגנדה.
נמייה תרבותית: יודעת להעריך מסורת (צילום: adrian pingstone)
נמייה מפוספסת היא טורף קטן והוא אידאלי למחקרים בהעברת התנהגויות בשל הקשר הייחודי בין גורים לבוגרים. בהגיעו לגיל ארבעה שבועות, מוצמד לכל גור "מלווה" – בדרך כלל זכר צעיר – שהגור צמוד אליו במהלך חיפושי המזון, במשך כחודשיים.
החוקרים ביקשו לברר אם הגור לומד ממלווהו את שיטות הציד והטיפול במזון. מכיוון שהמלווה אינו קרוב לגור "שלו" מבחינה גנטית יותר מאשר לגורים האחרים, אם יימצא שהגור אכן דומה למלווהו בשיטות הטיפול במזון יהיה בכך להעיד על למידה, ולא על נטייה גנטית.
פיצוחים
החוקרים ניצלו התנהגות קיימת אצל הנמיות. לנמיות שתי שיטות לפתיחת ביצי ציפורים או שריון של חיפושיות מסוימות: החזקה ברגליים הקדמיות ונשיכה, או הטחה על משטח קשה.
החוקרים הציגו לנמיות ביצת פלסטיק שבתוכה אורז ובשר, שהייתה יכולה להיפתח בכל אחת משתי השיטות הללו. בהתחלה הציגו את הביצים לבוגרים בלבד, ללא הגורים.
חלק מהנמיות השתמשו בשיטת הנשיכה, אחרים בשיטת ההטחה, ולאחרים לא הייתה העדפה ברורה (שתי השיטות שימשו בכל אחת מחמש הקבוצות שנבדקו). אלו שהציגו מלכתחילה העדפה לאחת השיטות שמרו עליה לאורך זמן.
עוד בגליליאו: מה מתרחש עמוק בתוך המוח?
בשלב השני הציגו החוקרים את ביצי הפלסטיק למלווים שפתחו אותן באחת משתי השיטות, כאשר הגורים היו בקרבתם. כחודשיים עד ארבעה חודשים אחרי שהגורים נחשפו לביצים בדרך זו, כאשר הם כבר עמדו ברשות עצמם, החוקרים הציגו לפניהם בשנית את הביצים. הצעירים שמלוויהם פתחו את הביצה בשיניהם נטו גם הם בצורה משמעותית לפתוח אותה בשיניהם, וכך גם לגבי אלו שמלוויהם העדיפו את שיטת ההטחה.
צעירים שלא נחשפו לביצים כגורים בחרו באחת משתי השיטות, ככל הנראה באופן מקרי. הבדלים אלו נמצאו גם בבדיקה חוזרת, לאחר כמה חודשים.
כך הראו החוקרים עדות ישירה להעברה של התנהגות נלמדת מדור אחד למשנהו, ודווקא לא אצל "החשודים הרגילים" – שימפנזים או דולפינים – אלא אצל הנמיות, טורף שלו מוח קטן יחסית. דבר זה, טוענים החוקרים, יכול להעיד על כך שמינים רבים מכפי שחשבנו זכאים לתואר "בעלי-תרבות".
הכתבה התפרסמה במגזין "גליליאו" מבית מוטו תקשורת. לכתבות נוספות של גליליאו באתר ifeel.