"טיפול רשלני ומזלזל הפך את בתנו למפגרת"
זוג הורים לילדה בת 11, הסובלת מפיגור שכלי והתפתחותי, טוענים כי טעויות נוירוכירורגיות שנעשו לאחר לידתה - ביניהן איחור באבחון והחדרות כושלתות של נקזים - הן שגרמו למצבה הקשה כיום. כעת הם תובעים את בי"ח סורוקה, בו טופלה
"טיפול רשלני ומזלזל של רופאים נוירוכירורגים בסורוקה גרם לבתנו הפגה לנזק מוחי ולפיגור": כך טוענים הוריה של ילדה בת 11, הסובלת מפיגור שכלי קשה ומפיגור התפתחותי. בתביעה שהגישו ההורים נגד בית החולים לבית המשפט המחוזי בירושלים, באמצעות עו"ד נתן רון, הם דורשים מעל שישה מליון שקלים פיצויים.
"מסכת של כשלונות"
הילדה, כיום בת 11, נולדה כפגה בשבוע ה-27 להריון בסורוקה. במהלך שהותה בפגיה אובחן כי היא סובלת מדימום מוחי ומהגדלה של חדרי המוח ולחץ תוך גולגלתי. כתב התביעה מתאר מסכת של כישלונות בטיפול במצבה של הפגה. לפי כתב התביעה, האבחון של הגדלת חדרי המוח של התינוקת נעשה באיחור של שבוע; בנוסף, בגופה בוצעו "אינספור ניקורים" בניסיון להפחית את הלחץ התוך גולגלתי, אך חדרי המוח גדלו ומצבה ההמשיך להידרדר.
מכתב התביעה עולה כי ארבעה ניתוחים להחדרת נקז, במטרה להזרים נוזלים מחוץ לגולגולת, כשלו. רק כשלושה שבועות לאחר הלידה בוצע ניתוח ראשון להחדרת נקז, אך גם לאחר מכן המשיך מצבה של הילדה להידרדר והיתה החמרה בהגדלת חדרי המוח, התפתח נמק במקום והתגלתה סתימה בנקז.
לטענת התובעים, בעקבות ניתוח נוסף שבוצע סבלה התינוקת מדלקת קרום המוח והנקז שוב לא עבד. רק כעבור חמישה ימים הוצא הנקז ממקום הזיהום. בשלב זה, לפי התביעה, הפגה היתה במצב קשה ולא יציב ונזקקה להנשמה.
למרות החשש לחייה והתקלות בנקזים, מצוין כי בתקופה של כמעט חודש ביקר אצלה רופאים נוירוכירורגים רק ארבע פעמים.
התינוקת בת החודשיים עברה ניתוח שלישי להתקנת נקז, הפעם נותר במקום נמק נרחב. גם נקז זה הוחלף בנקז אחר, ובשלב מסויים הוא הוצא לחלוטין, למרות ממצאים שהעידו על הרחבת חדרי המוח. לאחר ניתוח נוסף שוב לא פעלה מערכת הניקוז והפגה נאלצה לעבור ניתוח מתקן נוסף.
"טיפול נוירוכירורגי חסר וכושל"
בתביעה נטען כי "בארבעת החודשים מיום לידתה היא 'זכתה' לטיפול נוירוכירורגי חסר וכושל, אשר אובחן בהזנחה קשה ובאיכות טיפול מהירודות ביותר, מלווה בשרשרת של מחדלים ורשלנויות".
מהתביעה עולה תיאור יוצא דופן בו רופאים הביעו מורת רוח מתפקוד עמיתיהם והמליצו להורים לעזוב את בית החולים. "רופאי הילדים בפגיה היו נבוכים מאוד מהטיפול המרושל, הלא מקצועי והרשלני", נטען בכתב התביעה, "ובנוסף, היו חסרי אונים נוכח חוסר מעורבותם של הרופאים הנוירוכירורגים. בשלב זה, לאחר רצף הכישלונות והטיפול הלא מקצועי ולאור המצב הקשה אליו הידרדרה התובעת, הומלץ להורים על ידי רופאי הילדים להעביר את התובעת לבית חולים אחר בו תוכל לקבל את הטיפול הרפואי המקצועי לו היתה זקוקה ולו היתה ראויה".
הילדה הועברה לבילינסון ושם הצליחו לנקז את הנוזלים במוחה אך לא לשפר את מצבה. בתביעה מפורט כי כיום סובלת הילדה מפיגור התפתחותי ופיגור שכלי. היא מדברת במשפטים קצרים ואינה יודעת קרוא וכתוב או חשבון. בנוסף היא סובלת מפרכוסים, בעיות מוטוריות, קשיי ריכוז ומבעיות בפעילות בלוטת התריס.
ד"ר זיגמונד רוטמן, מנהל השירות לנוירוכירורגיה בבית החולים אסף הרופא, שחוות דעתו מצורפת לכתב התביעה, קובע כי "הצוות הרפואי בבית החולים סורוקה נכשל באופן מוחלט במתן טיפול בהידרוצפלוס שהתפתח אצל התובעת לאחר הלידה וכי הטיפול בתובעת נעשה בצורה לא סבירה מבחינה מקצועית ואופיין באיכות טיפול לקויה וירודה ביותר ובהזנחה נוירולוגית משמעותית. הם שגרמו לנזקים הנוירולוגיים מהם סובלת התובעת".
עוד ציין כי "על פי הנתונים הרפואיים ההתחלתיים של התובעת בלידתה, היה לה סיכוי טוב להבריא ולהתפתח מבחינה פסיכומוטורית בצורה טובה".
תגובת בית החולים סורוקה לא התקבלה עד שעת פרסום הכתבה.
"הצוות נכשל באופן מוחלט". אילוסטרציה
צילום: שי וקנין
מומלצים