הח"כים רוצים קנס למי שמרמה את ביטוח לאומי
בדיון סוער בוועדת הרווחה של הכנסת עברה הצעת החוק לפיה יוטלו קנסות ועונשים על מקבלי קצבאות שלא עדכנו במועד על שינויים בהכנסתם. ח"כ אורלי לוי-אבקסיס עזבה את הדיון בזעם: "מתעמרים באוכלוסיות החלשות"
חכמים על חלשים: ועדת הרווחה של הכנסת דנה היום (ד') בהצעת החוק הממשלתית לפיה יוטלו קנסות ועונשים על מקבלי קצבאות מהביטוח הלאומי שלא עדכנו במועד או מסרו מידע כוזב. לטענת הארגונים החברתיים, לחצי הממשלה מנעו דיון מעמיק בחוק שפוגע בזכויות היסוד של המבוטחים.
על-פי נוסח החוק, שעבר היום בוועדה, מקבלי קצבאות הביטוח הלאומי עשויים לעמוד לדין פלילי אם לא ידווחו בתוך 60 יום על זכויות בירושה, גם אם לא ידעו על זכאותם, או אם יחול שינוי בקרן הפנסיה שלהם. הדין הפלילי יחול גם על עובדים במשמרות או עובדים המתוגמלים לפי שעות, אשר יתרשלו או יאחרו לדווח גם על שינויים מינוריים בשכרם. הדין הפלילי והקנסות הכרוכים בהצעת החוק מתווספים לסנקציות הקיימות כבר כיום - שלילה רטרואקטיבית של גמלאות.
למרות שחברי כנסת רבים ביקשו ללמוד את הנושא, הצעת החוק קודמה בשני דיונים בלבד, ויו"ר הוועדה, חיים כץ (ליכוד) לא שעה לבקשת חברי הכנסת וקיים את הדיונים בהפרש של יומיים.
"החוק פוגע בקשישים שכלל לא מודעים לו"
"הצעת החוק המעודכנת הגיעה לשולחננו רק הבוקר", אמרה ח"כ אורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו). "זה לא אחראי, אני מבקשת לדחות את הדיון". לאחר שבקשתה נדחתה, וגם הסתייגויותיה לחוק לא התקבלו, נטשה בזעם את הדיון: "לא נערך כאן דיון ענייני. מתעמרים באוכלוסיות החלשות ופוגעים בהם פגיעה חמורה".
לאחר שיצאה מהדיון, אמרה חברת הכנסת לוי-אבקסיס: " כל ההסתייגויות שהגשתי נתקלו בהתנגדות חברי כנסת של ש"ס והליכוד, זה חוק שיפגע באותם קשישים וחולים סיעודיים שכלל לא יהיו מודעים לו". לדבריה, "מעכשיו אותו קשיש צריך לבוא כל 28 בחודש ולשנות את הפרטים, אפילו לגבי קרן פנסיה שהוא עדיין לא יכול להשתמש בה, מבקשים ממנו לדווח על כל שינוי בה. אז עכשיו האוכלוסיות האלו צריכות להיות גם מעודכנות בשוק ההון ובקרנות הפנסיה,
ולהספיק להודיע על כך בתוך 30 יום?".
לדברי עו"ד אשרת מימון מהאגודה לזכויות האזרח, "מכבש הלחצים של הקואליציה לא אפשר לקיים דיון מעמיק וההסתייגויות שלנו מסעיפים דרקוניים בחוק נדחו כמעט באופן אוטומטי, למורת רוחם של חלק מהח"כים". יו"ר הוועדה, חיים כץ, אמר מנגד כי "הוועדה הכניסה בהצעת החוק שינויים מהותיים שמטרתם למנוע הונאות, מבלי לפגוע באוכלוסיות החלשות".