גאידמק כפר בביהמ"ש: "לא מבין מה האישומים"
כפי שהבטיח, ואחרי שנתיים ברוסיה, התייצב האוליגרך בישראל לפתיחת משפטו. הוא מואשם על ידי הפרקליטות כי ב-2002 רכש חברת פוספטים הולנדית, אך הסתיר את זהותו מבעליה בשל הסתבכויותיו הפליליות בצרפת, ובכך עבר על החוק לאיסור הלבנת הון. בפתח המשפט אמר: "לא הייתה לי סיבה לחשוש לארץ". פרקליטו: "לא היו מצגי שווא"
איש העסקים ארקדי התייצב אחר הצהריים (ד') בבית המשפט המחוזי בתל-אביב להקראת כתב האישום נגדו בפרשת הלבנת ההון בבנק הפועלים. עם פתיחת הדיון הכריז עורך דינו של גאידמק, דוד ליבאי, כי הוא כופר באישומים נגדו.
הגעתו של גאידמק לישראל נדחתה מספר פעמים עקב מצבו הרפואי, והיו מי שטענו שמדובר בתירוץ וכי הוא לא יגיע לארץ לעולם, אך גאידמק הפתיע והתייצב למשפט.
הפרקליטות הגישה נגד גאידמק וחברת פועלים שירותי נאמנות כתב אישום חמור בגין הלבנת הון בהיקף של 650 מיליון שקל. גאידמק הגיע בימים האחרונים לארץ מרוסיה, שם הוא מתגורר בשנתיים האחרונות, במיוחד למשפט. טרם תחילת משפטו, בראשות השופט גלעד נויטל, אמר גאידמק כי "לא הייתה לי סיבה לחשוש לחזור לארץ".
כתב האישום נגד גאידמק מבוסס על עיסקה שביצע בשנת 2002, שבמסגרתה רכש את חברת הפוספטים ההולנדית טרמופוסט, המחזיקה מכרות ומפעלים בקזחסטן. הפרקליטות טוענת כי גאידמק הסתיר את זהותו מבעלי החברה ההולנדית, בשל הסתבכויותיו הפליליות בצרפת, וביצע את העסקה עמם באמצעות נחום גלמור ששימש עבורו כ"איש קש".
טרם ברור מה יהיה קו ההגנה במשפט, ועורכי דינו של גאידמק מפזרים ערפל סמיך סביב הנושא. ייתכן שהם ינסו לטעון שגאידמק כן חשף את זהותו בפני ההולנדים, וייתכן שילכו על קו הגנה אחר לחלוטין לפיו גאידמק כלל אינו הרוכש של החברה ולכן אינו קשור לפרשה ממילא.
לפי שעה דוד ליבאי, עורך דינו של גאידמק, מסתפק בהצהרה הכללית לפיה לא היה שום מצג שווא ושלא היה שימוש באיש קש. הגדרה שניתן לפרש אותה גם לכאן וגם לכאן.
גורם משפטי המעורה בפרשה טוען שניתן לנקוט לכאורה גם בקו הגנה נוסף לפיו גאידמק דווקא כן הסתיר את זהותו, כפי שטוענת הפרקליטות, אך שלא מדובר בעבירה על החוק ושלא ניתן לכנות את ההתנהלות הזאת "מצג שווא", "הלבנת הון" או "שימוש באיש קש", ולכן גאידמק אינו אשם לכאורה בעבירה המיוחסת לו.
עו"ד ליבאי סירב להתייחס לשאלות בנושא ואמר ש"כל הדברים יידונו בבית משפט".
לשאלות העיתונאים אמר גאידמק כי "אין לי שום עסקים כיום, גם לא ברוסיה. לשאלה מה הוא עושה בחייו אמר: "יש לי הרבה שמחת חיים וזה מה שחשוב".
בהתייחסו לשאלה האם בכוונתו לחזור ולהתגורר בישראל, אמר גאידמק ל-ynet: "התגעגעתי לארץ למרות הכל, אחייה חלק מהזמן ברוסיה וחלק כאן. זה בסך הכל שלוש שעות טיסה".
מלבד גאידמק, יש שישה נאשמים נוספים במשפט, "איש הקש" לכאורה ושותפיו וכן קרן הנאמנות "פועלים קרנות נאמנות", שבאמצעותה ביצע לכאורה את העיסקה. הנאשמים התחייבו להגיש תשובה מפורטת לכתב האישום עד 28 באוקטובר. אחת מהפקידות ב"פועלים קרנות נאמנות" ביקשה מהשופט שיפריד אותה מהמשפט - אך נענתה בשלילה.
בפתח הדיון אמר גאידמק כי "אני לא מבין מה האישום נגדי, אולי אתם תסבירו לי". פרקליטו ליבאי, אמר: "גאידמק לא הודה בשום אשמה, ולכן אני לא מבין מה הדיבורים על עסקת טיעון".
פקידי בנק הפועלים זוכו
הפקידים בדסק הצרפתי והרוסי בבנק הפועלים, עובדיו ובעלי חשבונות בבנק (בסניף הירקון בתל-אביב - שבו התבצעו הפעולות), הואשמו כי שיתפו פעולה עם גאידמק בהלבנת ההון (זאת בלא קשר לאישום נגד קרן הנאמנות - שאינו קשור לאישום נגד הבנק), אך זוכו, ובית המשפט אף נזף בפרקליטות על החקירה החובבנית שניהלה נגדם. הפרקליטות הודיעה כי תערער על הזיכוי, אך לא ערערה עד כה. עקב הזיכוי, ביקשה הפרקליטות לזמן את גאידמק למשפט.
הרקע לחשדות היא פרשה פלילית אחרת, שבה הואשם גאידמק בצרפת בסחר לא חוקי בנשק. גאידמק פעל בשנות ה-90' בסחר נשק באפריקה, בשיתוף פעולה עם ממשלת רוסיה ועם גורמים בכירים בממשל הצרפתי - וכנראה גם אנשי עסקים ישראלים.
הרשויות בצרפת קבעו כי הפעילות הייתה בלתי חוקית, ופתחו בהליכים פליליים נגד גאידמק ושותפיו הצרפתים - שהורשעו גם הם. גאידמק נידון שלא בפניו בצרפת לשש שנות מאסר. ישראל ורוסיה לא נענו עד כה לבקשת צרפת להסגירו. ההערכה היא שגאידמק הסתיר את זהותו מהחברה ההולנדית מחשש שההולנדים יתחרטו על העסקה בגלל פרשת הנשק.
נגד גאידמק מתנהלים גם הליכים אזרחיים של תביעות מצד מספר ישראלים, שהיו שותפים ועובדים בכירים של גאידמק בעסקיו בישראל, וטוענים כי הוא חייב להם מאות מיליוני שקלים. בין השאר, הוגשו נגדו תביעות מצד אורי שני, ששימש כמנהלו, וכן אנשי העסקים בלרם צ'נראי ולוי קושניר. ההערכה היא שההליכים הללו נמצאים בדרך לפשרה.