הרב לבנון: רב מחוייב לתורה, לא לדמוקרטיה
בדיון שעסק במעורבות רבנים במאבקים ציבוריים, התייחס רבה של אלון מורה להתבטאויות שנויות במחלוקת שלו ושל חבריו: "דמוקרטיה מעוותת את המציאות ומובילה לדרך שאינה אמיתית; הרבנים מחויבים לאמת מוחלטת"
"רבנים יכולים לפרוץ את מסגרות הדמוקרטיה" – כך קובע רב היישוב אלון מורה, אליקים לבנון, מבכירי רבני יש"ע והימין. לדבריו, שיטה זו של שלטון וקבלת החלטות "מעוותת את המציאות" משום שהיא מובילה לדרך ביניים מתפשרת שאינה אמיתית, ולכן רבנים מחוייבים לתורה – שהיא אמת מוחלטת – ולא לדמוקרטיה. הוא אמר את הדברים בפאנל שערך אמש (ד') ועד מתיישבי גוש קטיף בנושא מעורבותם של רבנים במאבקים ציבוריים.
הרב לבנון התייחס בדיון להתבטאויות שנויות במחלוקת שלו ושל חבריו הרבנים, ופסק כי אין להם את הפריווילגיה שלא להביע את דעתם כפי שהיא, גם אם היא סותרת את ערכי הדמוקרטיה. "מאלצים אנשים לומר 'חצי קפה, חצי תה'", טען, "רבנים משוחררים לחשוב מחשבות נקיות, צלולות וברורות, גם אם זה לומר אמירות שלפעמים נראות מוזרות. רבנים יכולים לומר דברים שפוליטיקאים, משפטנים ואנשי דמוקרטיה לא יכולים לומר".
חבר ועדת החקירה הממלכתית בנושא הטיפול במפוני גוש קטיף וסגן נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה, פרופ' ידידיה שטרן, הסכים כי לרבנים יש זכות לחופש ביטוי כפי שיש לכל אזרח אחר, אך הזהיר מפני מצב שבו הם מציגים את עמדותיהם כ"דעת תורה" וכמקור סמכות הלכתית מחייב.
שטרן הדגיש כי הדברים אמורים גם כלפי פסקי הלכה משמאל, כמו זה של הרב עובדיה יוסף המתיר מסירת ישובים במסגרת הסכם שלום. "זו לא עמדה אידיאולוגית גרידא אלא אמירה עם סימן קריאה בסופה", אמר. כך טען גם כלפי הרב הראשי לשעבר מרדכי אליהו ז"ל, שערב ההתנתקות אמר – ספק כתפילה ספק כהבטחה נבואית - "היֹה לא תהיה".
היֹה לא תהיה?
הסופר והעיתונאי אלישיב רייכנר, שספרו על פינוי גוש קטיף "כתום המאבק" הושק באירוע, השיב לו כי מעורבותם הרבה של הרבנים במאבק זה נבעה ממעמדם כמנהיגי ציבור ואנשי רוח ולא כסמכות דתית-הלכתית. גם הרב לבנון שלל את הטענה כאילו הבעת דעה מפיהם כופה על הציבור להישמע לה, ואמר: "אנחנו לא כופים, אלא אנשים צובאים על דלתותינו כדי לשאול מה דעת תורה, ואסור לרבנים לעגל פינות". עוד הוסיף והדגיש: "אני לא הייתי שותף לאמירה 'היֹה לא תהיה' כי הייתי ריאלי".
רבה של קהילת נווה דקלים, הרב יגאל קמינצקי, סיכם: "אין דבר מורכב יותר מלהיות רב. דווקא בשעת משבר אין לך את הפריווילגיה לעמוד מן הצד, ומה שלא תעשה - אתה חוטף מכל הכיוונים. אני לא רואה דרך אחרת מזו שהלכנו בה. במבט לאחור הייתי פועל אותו דבר. אם לא היינו עושים כך היינו חוטאים לתפקידנו".
יו"ר מועצת יש"ע, דני דיין, התייחס באירוע לקרב הנוכחי של המתנחלים נגד ההקפאה ולדרך המאבק שהם עצמם מנהלים.
הוא המליץ להם "להתנחל בלבבות" ולהתחבר לעם ישראל כדי להגשים יעדים פוליטיים ורעיוניים, אך יחד עם זאת לשמור על כוח הרתעה ולפתח מאזן אימה מול הציבור הישראלי והממשלה - "במינון הנכון ולא כתחליף".
ראש המועצה האזורית שומרון, גרשון מסיקה, הוסיף כי "דרך של 'באהבה ננצח' לא יכולה להצליח" וביקש להביא ראייה ממיעוטים אחרים, כדרוזים וחרדים, שגם במאבקים פחות עקרוניים אינם נכנעים לממשלה ולרשויות החוק. "השלטון יודע להעריך את זה", טען מסיקה, "וכל שליט עושה לעצמו את החשבון".