שתף קטע נבחר

צילום: AP

מנהיג הכורים והנשיא: "החברוּת נתנה לנו כוח"

נשיא צ'ילה בכה כשהכורה ה-33 והאחרון יצא מהמעמקים. "70 הימים לא היו לשווא", אמר לו בהתרגשות לואיס אורסואה, מי שהפך למנהיג הלכודים. המונים הריעו בצ'ילה וברחבי העולם

צ'ילה שונה, צ'ילה מחוזקת - כך סיכם לפנות בוקר (יום ה') נשיא צ'ילה, סבסטיאן פיניירה, את אחד האירועים החשובים בהיסטוריה של ארצו, מבצע החילוץ המוצלח של 33 כורים שהיו לכודים במשך 70 ימים בבטן האדמה. פיניירה הזיל דמעה כשראה מולו את הכורה האחרון שחולץ, לואיס אורסואה, שהפך למנהיג הכורים ולסמל.

 

יוצאים לאור - כל הדיווחים ב-ynet

 

"עשינו את מה שכל העולם חיכה לו", אמר אורסואה לנשיא מיד עם חילוצו. פיניירה חיכה לו נרגש בפתח פיר החילוץ, כמו שחיכה לכורה הראשון, פחות מ-24 שעות לפני כן. "70 הימים בהם לחמנו כל כך קשה לא היו לשווא", הוסיף בהתרגשות. מבצע החילוץ הדרמטי הועבר במלואו בשידור ישיר לכל העולם, ושודר גם ב-ynet.

 

זו לא הייתה שיחתם הראשונה של השניים. אורסואה היה הכורה הראשון שדיבר עם הנשיא לאחר האסון,

 וקרא לו לא לאכזב את אנשיו. "אל תשאיר אותנו לבד", הפציר בו אז אורסואה.

 

אורסואה (54) היה מנהל המשמרת שהפיח תקווה בלבבות הכורים, במשך 17 הימים הראשונים לאחר שנלכדו. הוא היה זה שחילק למשך שבועיים וחצי את אספקת המזון שהייתה אמורה להספיק לכורים ליומיים בלבד. הייתה זו מנהיגותו וקור הרוח שהפגין שגרמה לאחראים על החילוץ לבחור בו להיות האחרון ברשימת החילוץ.

 

"לעולם לא נשכח את הפחד והשמחה"

אחרי שלחץ את ידיהם וחיבק את ששת אנשי צוות החילוץ שירדו למכרה, נכנס אורסואה בשעה 21:46 למתקן החילוץ המיוחד "עוף החול", ו-11 דקות לאחר מכן זכה כבר לשאוף אוויר צח.

 

"אתה לא אותו הדבר, המדינה כבר לא אותו הדבר אחרי זה. היית השראה. לך, חבק את רעייתך ובתך", אמר לו פיניירה בדמעות. אורסואה הסתובב ופנה לאלפים שנאספו סביב המכרה ופתח בשירת ההמנון הצ'יליאני. "לעולם לא נשכח את הפחד, החשש וגם את השמחה שחשנו כשיצאתם", אמר הנשיא לכורה האחרון.

 

צילום: רויטרס

 

"בכל פעם שבאתי לפה, המשפחה שלך שמרה על התקווה. הם כל הזמן אמרו: 'הם חיים, הם חיים, הם חיים'", סיפר פיניירה. "היה לנו הכוח להמשיך כי למדנו להכיר אחד את השני, והחברות נתנה לנו כוח", השיב לו אורסואה. הכורה האמיץ פונה לסדרת בדיקות בבית החולים המקומי, כמו שאר חבריו.

 

לאחר שנפרד מאורסואה, פנה הנשיא פיניירה לעם הצ'יליאני. "היום צ'ילה אינה עוד אותה מדינה שהייתה לפני 69 ימים. הכורים אינם אותם אנשים שנלכדו קודם", אמר בהתרגשות. "הם יצאו חזקים. צ'ילה היום חזקה יותר ומאוחדת מאי פעם. צ'ילה היום מכובדת יותר בעולם. מה שהחל כטרגדיה נוראית, הפך לברכה אמיתית מאלוהים".


אי אפשר לעצור את הדמעות (צילום: AFP)

 

"אני רוצה להודות במיוחד לאלוהים שהיה עמנו ולומר לנו שהיום צ'ילה מוכנה לדברים נפלאים. אנו מוכנים להתמודד עם כל מה שיביא העתיד. ואני אומר ממעמקי ליבי, ואני בטוח שכל הצ'יליאנים מסכימים איתי - תחי צ'ילה!", צעק הנשיא לקול תשואות אלפי הנוכחים.

 

"הכורים לחמו ביניהם על מי יהיה האחרון לצאת מהמכרה. הם לא רצו את זכות היתר להיות הראשונים בחילוץ. זו הוכחה לחברות שלהם, לטוב הלב, לרעות ולאהבה... זו דוגמא לגדולה. אני מקווה שזה ייתן לנו השראה", הוסיף.

 

חייבים לשפר תשתיות

על רקע החגיגות, הייתה גם ביקורת. פיניירה לא התעלם מהסיבות שגרמו לאסון ואמר כי יש לשפר את התשתיות במדינה, במכרות, בתחבורה ובדרכים. הנשיא הוסיף כי הוא מקווה שבזמן הקרוב יוכל להכריז על הסכם תעסוקה חדש שישמור על זכויות הפועלים במדינה.


"כולם פה בטירוף וצמודים לטלוויזיות" (צילום: AFP)

 

הנשיא הצ'יליאני סיפר על התגובות הנרגשות ברחבי העולם, ואף מנה את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בין מספר מנהיגים שהביעו תמיכה בארצו בעקבות התקרית הנוראית, והוכיחו ש"צ'ילה בליבם".

 

אחרי הנאום, פיניירה שב ליד הפיר שעומקו 625 מטרים, כדי לסגור עוד מעגל קטן. מנואל גונזלס, עובד החילוץ הראשון שירד למכרה בלילה הקודם, היה גם האחרון לעלות - עם כמה סלעים למזכרת. "מה הייתה מחשבתך האחרונה שם למטה?" שאל הנשיא. "אדוני ההנשיא, אני מקווה שזה לא יקרה שוב", השיב גונזלס, שלא כיבה את האור, אגב, והשאיר את המצלמה שתיעדה אותו עולה לקפסולה. "זה היה מסע ארוך", סיכם פיניירה.

 

"כבר חודשיים וחצי שאין כאן חדשות אחרות"

רגע לפני, תושבי צ'ילה סיכמו בשמחה. "זה היה סוף שמח לשנה מלאה בסבל", אמר ל-ynet בהתרגשות חוסה מיגל, צעיר צ'יליאני המתגורר בעיר ואלדיביה. הוא התכוון לרעידת האדמה הקשה שפקדה את המדינה בפברואר האחרון, וגבתה את חייהם של מאות אזרחים. "נעשה אסאדו גדול מאוד, אנחנו הולכים לחגוג. 

 

את אותה אווירה אופורית חלק גם גדעון אוקשי, צ'יליאני למחצה וישראלי לשעבר, המחזיק בסוכנות התיירות לימאי טורס. "כבר חודשיים וחצי שאין כאן חדשות אחרות. התחושה פה היא שרק אחרי החילוץ של כולם אפשר יהיה להמשיך בחיים. צ'ילה כולה המתינה לזה, וגם אלפי קילומטרים מהמכרה יהיו חגיגות ענק ואסאדו בכל פינה. כולם פה בטירוף וצמודים לטלוויזיות, מילדים קטנים ועד מבוגרים. יש ממש אווירת חג".

 

אוקשי עזב את ישראל לפני 13 שנים, ומאז ועד היום הוא מתגורר בצ'ילה. החגיגות והשמחה שעטפה את כל ארצו אינה חריגה לדבריו - לנוכח אופיים של בני המקום. "זה עם פטריוטי ביחס למדינות דרום אמריקה והעולם כולו. צ'יליאני לעולם לא ינטוש צ'יליאני".

 

בהכנת הידיעה השתתף אביאל מגנזי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשיא מתרגש
צילום: AP
החגיגות בעיצומן
צילום: רויטרס
החילוץ. האחרון לא כיבה את האור
צילום: רויטרס
מומלצים