הרבנות לארוּס: תוכיח שהסבתא ניצלה בשואה
סלוה קלצקין עלה לארץ כיהודי, עשה בר-מצווה ושירת בצבא. כל אלה לא שכנעו בקלות את בית הדין הרבני, שם הערימו מסכת קשיים בדרך לחתונה. אחרי שפנה לעזרה, איימו עליו בהליכים פליליים. גם מסמכים מ"יד ושם" לא סיפקו את הדיינים, אך הסוף - כך נראה - אמור להיות טוב
להיות יהודי זה אולי לפעמים לא קל, אבל מסתבר שלהתחתן כיהודי - אפילו קשה עוד יותר. כבר שלושה חודשים נמשך המרוץ נגד הזמן של סלוה קלצקין, צעיר בן 27 מכפר-סבא, לקראת המועד שנקבע לחתונתו, בעוד כחודש. ההכנות נמצאות בעיצומן, אבל על הטקס עצמו עדיין מעיב ענן גדול של אי ודאות - בגלל שבבית הדין הרבני פשוט לא האמינו לו שהוא יהודי. בין היתר, הוא נשלח להמציא מסמכים מ"יד ושם".
"השגתי אישורים מרבני קהילות מוסמכים באוקראינה ובגרמניה שאישרו שסבתי יהודיה, למרות הטרחה הגדולה שהייתה כרוכה בכך", סיפר קלצקין ל-ynet. הדיינים אף הגדילו לשוחח בטלפון עם סבתו, המתגוררת בגרמניה, כדי שזו תאשר בקולה כי היא אכן בת לעם ישראל. "הצגתי להם עוד אישורים שפירטו את הרקע של משפחתי בשואה. היחס שקבלתי התאפיין בעיקר באטימות, שרירות לב וחוסר אחידות".
המסמכים לא סיפקו את הדיינים, ושבשבוע שעבר שלחו אליו בדואר דרישה חדשה: "מבוקש בזאת שמם הפרטי של בני משפחת מרניוק, שהצילו את סבתו של המבקש, וכן את שם הכפר שבו שהו בזמן המלחמה", לשון המכתב - שהצליח להפתיע את סלוה פעם נוספת.
סלוה וארוסתו נטע. הרבנים באוקראינה וגרמניה אישרו
כשהקשיים בדרך לחופה הלכו והתרבו, פנה סלוה בבקשת עזרה למספר גורמים חיצוניים, בהם גם חברת הכנסת אנסטסיה מיכאלי מישראל ביתנו.
אותו מהלך לא מצא חן במיוחד בעיניי בית הדין, והרב שלמה שפירא, אחד הדיינים בתיקו, מיהר לשגר אליו לו בשבוע שעבר מכתב בזו הלשון:
ככל שמתקרב מועד החופה שבה ישא לאשה את חברתו, נטע לוין, מתקשה סלוה להבין את מסכת המכשולים שהציבו אנשי בית הדין הרבני לקראת מה שאמור להיות היום המאושר בחייו. "עברתי בילדותי ברית מילה כהלכה, עליתי לתורה בבר מצווה וכמובן שעשיתי צבא ואני משרת במילואים. נקלטתי בישראל כיהודי על-ידי רב העיר - אז פתאום, בשבילם אני לא מספיק יהודי? זה אבסורד".
סלוה, עורך דין במקצועו, מכיר היטב את הסחבת המאפיינת את מערכת המשפט בישראל, אך זו שנתקל בה בדרך לחופה גרמה לו בעיקר ייאוש.
הסוף יהיה טוב? "השבוע תתקבל החלטה חיובית"
בכל ניסיון להתעדכן בטלפון על מצב הטיפול בתיקו אין בצדו השני של הקו מענה אנושי, וה"מערכת האוטומטית החדשה", כפי שזו מכונה שם, מאלצת אותו להתקשר עם הדיינים באמצעות פקסים ולעיתים אף דורשת ממנו להגיע לבית הדין בעצמו.
הוא קיבל לביתו בדואר את הפרוטוקול מאחד הדיונים שעסקו במצבו, שאליו הצטרפו תמלילי הדיונים שעסקו בתיקים של אזרחים אחרים שנידונו באותו היום בבית הדין, למרות היותם חסויים וכוללים מידע אישי רגיש.
"אני לא רוצה לתאר מה צריך לעבור אדם מהיישוב, כזה שאין לו קשרים ולא מכיר את הפרוצדורות", אמר סלוה בייאוש. למרות שהאפשרות לקיים חתונה אזרחית שתחסוך את "כאב הראש" בהתנהלות מול בית הדין, הסביר כי אין בכוונתו לוותר. "אני יכול להרשות לעצמי את זה, אבל מדובר בעניין עקרוני. למה בחור כמוני, יהודי שתרם למדינה, לא יכול לקבל ממנה בחזרה חתונה דתית - שזה כל כך מעט? איפה נמצא חופש הדת, אם מערימים כל כך הרבה קשיים בדרך של מי שרוצה לקיים את הדת?".
בהנהלת בתי הדין הרבניים מסרו בתגובה כי "בפני בית הדין לא היו מסמכים מספקים על-מנת לקבוע בוודאות את יהדותו. למרות שמר קלצקין לא איתר מסמכים נדרשים, מחלקת בירור יהדות בהנהלת בתי הדין הצליחה להשיג מסמכים מעבר לים בסיוע ארגון 'שורשים'. נמסר לנו, שעוד השבוע תתקבל החלטה חיובית בעניין אישור היהדות למר סלוה קלצקין. הנהלת בתי הדין מאחלת מזל טוב לבני הזוג". באותה התגובה, לא התייחסו לפרוטוקולים מתיקיהם של אחרים שנשלחו אליו בטעות.