השלכתם פסולת בשטח? תגידו שלום למשאית
מ-7.5 מיליון טונות של פסולת בניין שמיוצרת בכל שנה בישראל, רק 20 אחוז מגיעים לאתרי פסולת מוסדרים. את השאר משליכים קבלני הפינוי בשטחים פתוחים - בלי לשלם היטל ובניגוד לחוק. עד כה איימה המדינה בקנסות; עכשיו היא מקשיחה את החוקים
עברייני סביבה שישליכו פסולת בניין בשטחים הפתוחים או באתרי פסולת פיראטיים יסתכנו מעתה לא רק בקנס כספי; המשרד להגנת הסביבה יוכל להחרים לאלתר את המשאית שלהם, למכור אותה ולהעביר את הכסף לקרן לשמירת הניקיון.
הסמכות החדשה, לצד העלאה משמעותית של הקנסות ועונשי המאסר בגין השלכת הפסולת, תתאפשר באמצעות תיקון שיזם השר להגנת הסביבה גלעד ארדן בחוק לשמירת ניקיון. החוק המתוקן יובא בפני ועדת השרים לענייני חקיקה בתחילת השבוע הבא.
עוד על השלכת פסולת בניין בשטחים פתוחים:
- חוק חדש: צילמת משליך פסולת שהורשע - תקבל פרס
- השטחים ממשיכים לבעור - בגלל הפסולת
- מחקר: רק אחד מאלף משליכי פסולת בניין נתפס
- מי שרואה פסולת עכשיו - שיצעק / עדי וולפסון
השלכת פסולת בניין בשטחים פתוחים או אתרים פירטיים היא בעיה לאומית, שגם מבקר המדינה נדרש לה - פעמיים. חוץ מהפגיעה בנוף, הפסולת הזו -שמכילה לעיתים חומרים רעילים - עלולה לגרום לזיהום בקרקע ובמי התהום. עם בוא הגשמים, החומרים הללו נשטפים אל מי התהום ויוצרים זיהום ונזק בלתי הפיך למקורות המים.
החוק קובע כי יש לפנות אותה לאתרי פינוי מוסדרים, אך שם נדרשים קבלני הפינוי לשלם עבור כל טונה של פסולת שהיא פורקים. להשליך את המטען בשטח - לעיתים גם מעבר לקו הירוק - הרבה יותר זול עבורם.
נתוני המשרד להגנת הסביבה מלמדים על היקף התופעה: מתוך כ-7.5 מליון טון פסולת בניין שמיוצרת מדי שנה, רק כ-20 אחוז מגיעים בסופו של דבר לאתרים המוסדרים. במשרד להגנת הסביבה מנסים כבר שנים להילחם בעבריינים, אולם עד כה נרשמה הצלחה חלקית בלבד, בין היתר בגלל העדר אמצעי הרתעה.
מה עוד? מאסר ארוך וקנס כפול
זה הרקע לתיקון שיוזם ארדן. במסגרת התיקון תתאפשר כאמור לראשונה הפקעה של כלי הרכב בו בוצעה העבירה, וגם שימוש בכסף על ידי המשרד להגנת הסביבה. כמו כן, במידה ומדובר בעבירה שנייה שבוצעה במהלך חמש שנים, תהפוך האפשרות הזו לחובה. תיקון משמעותי נוסף אותו יזם השר הוא החמרה בעונש המאסר – משנת מאסר אחת לשלוש.
זאת ועוד: אמצעי הרתעה נוסף נגד העבריינים הוא הכפלת גובה הקנסות. מעתה, במקום קנס של 200 אלף שקלים, יסתכנו העבריינים בקנס של כ-400 אלף שקלים או בסכום כפול במידה ומדובר בתאגיד.
"השלכת פסולת בניין הפכה לצערי למכת מדינה. החוק החדש ימנע מקרים חוזרים ונשים של עבריינים שמשתמשים בשטחים הפתוחים של כולנו כפח זבל פרטי כדי לחסוך לעצמם כסף", אמר ארדן. "הקלות הבלתי נסבלת בה עבריינים פורקים פסולת איפה שנח להם מחייבת נקיטת אמצעים מרתיעים.
"הצעת החוק תחמיר משמעותית את ההרתעה ותעניק לגורמי האכיפה כלי ענישה הכרחי לצמצום התופעה. אני מאמין שהחשש של העבריינים מפגיעה כלכלית קשה במידה ויתפסו ועונש המאסר הצפוי, ירתיעו מביצוע העבירה".
החוק החדש נתקל לפי שעה בהסתייגויות מצד משרד המשפטים, שעמדתו היא כי מדובר בענישה חמורה מדי – הן בשל עונש המאסר הארוך והן בשל אפשרות ההפקעה והמכירה של כלי הרכב.