שתף קטע נבחר
 

אכיפת אלכוהול: ערעור המשטרה התקבל

רף אכיפת האלכוהול בבדיקות שתערוך המשטרה לנהגים, יעמוד על 290 מ"ג, ולא 400 כפי שפסק בעבר בית המשפט לתעבורה. במשטרה חוגגים ניצחון, אך מומחי משפט מאמינים שזו אינה המילה האחרונה בעניין

כצפוי, המשטרה ניצחה בקרב על הינשוף. בית המשפט המחוזי קיבל היום (ה') את ערעור פרקליטות המדינה בעניין קביעת רף חדש לאכיפת עבירת שכרות, וקבע כי הרף יעמוד מעתה על 290 מיקרוגרם אלכוהול לליטר אוויר נשוף. זאת בניגוד להחלטת בית משפט השלום לתעבורה, שקבע בעבר רף אכיפה של 400. גם בנושא אמינות המכשיר, קיבל בית המשפט את דעתה של המטרה. השופטים נועם ולברג, יגאל מרזל ודוד מינץ, קבעו כי מכשיר הינשוף אמין, וכי הבדיקות שנערכות בעזרתו חוקיות ואמינות.

 

 


"השופטים התעלמו במפתיע מתהליך הבדיקה המקצועי והמעמיק" (תצלום: גיל יוחנן)

 

כזכור, בבית המשפט לתעבורה נדונה בהרחבה שאלת מהימנותו של מכשיר הינשוף, אופן הפעלתו ומידת דיוקו, במסגרת דיון בכתב אישום נגד נהגת. לאחר שמיעת עדויות מומחים רבות, תהליך ארוך ומקצועי שזכה להערכה רבה בקרב כל הגופים, נקבע כי יש להעמיד את רף האכיפה על 400 מיקרוגרם אלכוהול לליטר אוויר נשוף. כך שרק בתוצאת בדיקה מעבר לרף, יוכח מעבר לספק סביר כלפי הנבדק כאילו נמדדו בריאותיו מעל 240 מיקרוגרם, כפי שקובע החוק, והוא יימצא שיכור לפי הדין.

 

פרקליטות מחוז ירושלים, באמצעות עו"ד רונן יצחק ויובל קידר, ערערו על פסק הדין, בטענה כי מקדמי הביטחון שקבע בית המשפט לתעבורה מחמירים יתר על המידה, ואין להם הצדקה מדעית ועובדתית, וכי רף האכיפה המוצע והראוי לדעתם הינו 290 מיקרוגרם. כאמור, שופטי בית המשפט המחוזי קבעו בדומה לבית המשפט לתעבורה כי מכשיר הינשוף הינו אמין, חוקי וראוי לשמש לאכיפה בפלילים בתחום שאליו נועד.

 

השופטים קבעו כי בית המשפט לתעבורה טעה בכך שקבע כי הרף הראוי לאכיפה הוא 400 מיקרוגרם, וכי "אין צורך ללא הצדקה ברף אכיפה שכזה, אשר מסכל אכיפה ראויה של האיסור על נהיגה בשכרות, מן הרעות החולות והמסוכנות שבמקומותינו", כתבו השופטים בהחלטתם. השופטים קבעו כי יש להסתפק ברף נמוך מזה וכי הרף יעמוד מעתה על 290 מיקרוגרם אלכוהול בליטר אוויר נשוף. "מדיניות אכיפה עדכנית זו היא הנכונה והראויה בנסיבות והרי מחייבת את המדינה בכל אתר ואתר".

 

לאחר הדיון אמר נציג הפרקליטות, עו"ד רונן יצחק: "פסק הדין שניתן היום הוא ללא ספק אחד החשובים בתחום ומהווה רוח גבית למלחמה בנגע תאונות הדרכים בכלל ונהיגה בשכרות בפרט. יש לנו קורח רוח מפסק הדין, לא רק בגלל שבית המשפט קיבל את טענות הפרקליטות, אלא גם בגלל שהוא נושא בשורה כפולה. מהיום, הכבישים הפכו להיות פחות מסוכנים וכן הורחבו שולי הביטחון של הנהגים. ישנם עשרות אלפי תיקים שהמתינו להכרעת הדין ועכשיו יידעו בוודאות מהו הרף הראוי".

 

מומחה המשפט התעבורתי עו"ד אילון אורון, אמר ל-ynet כי מדובר בהחלטה מפתיעה, אף יותר מפסק הדין שקבע את הרף על 400. החוק מעמיד את הרף על 240 מ"ג, המשטרה אכפה כבר בעבר רק מ-265 מ"ג, ובעקבות חוות הדעת המקצועית שקיבלה בעבר, שינתה המשטרה את נהליה והחלה לאכוף רק מ-290 מ"ג. למעשה, בית המשפט קיבל את עמדת המשטרה, והחליט לבטל לחלוטין את פסיקת בית המשפט לתעבורה, שהתקבלה לאחר תהליך ארוך, מקצועי והרציני ביותר מסוגו שנערך בישראל בעניין זה.

 

היה ותוגש בקשת ערעור לבית משפט העליון, ומכיוון שאין חולקים על כך שמדובר בעניין בעל חשיבות ציבורית עצומה, יש להניח כי בית המשפט אף ידון בה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרכב השופטים שדן בנושא
צילום: גיל יוחנן
ynet רכב בפייסבוק
לוח winwin
מומלצים