שתף קטע נבחר
 

כתום היום: האפרסמונים באים

אנחנו, הישראלי, אוהבים מאד לאכול אפרסמונים. בקרוב מאד יצטרפו לקערת הפירות שלנו אפרסמונים המגיעים ישירות מסין ומיפן. כפי שפורסם במוסף "24" של "ידיעות אחרונות"

הישראלים נחשבים לשיאנים אמיתיים בצריכת אפרסמונים, בהשוואה ליתר מדינות העולם, ולא בכדי - הזן השולט אצלנו, הנקרא "טריומף‭,"‬ נחשב לטעים במיוחד. הטריומף עשה עלייה מארצות-הברית, פותח ושודרג, וכיום הוא מיוצא לארצות אירופה והמזרח הרחוק תחת השם "פרי השרון‭."‬

 

האפרסמונים בישראל גדלים על שטח של 18 אלף דונם, המניבים עד 70 אלף טון פרי ועונתם קצרה: מאוקטובר ועד סוף נובמבר. העונה הקצרה, פריסת הקטיף המצומצמת בכל עונה, רגישות למחלות או פגעי אקלים והירידה בכדאיות הכלכלית שבגידול הפרי - כל אלה גרמו לחקלאים המקומיים לנסות ולהגדיל את ההיצע בשוק המקומי. ואכן, מדוע להסתמך רק על הטריומף, כאשר יש זנים נוספים ומוצלחים גם באזורים אחרים על פני הגלובוס?

 

ד"ר שמואל זילכה וישראל דוד מהמכון למדעי הצמח במרכז וולקני הרימו את הכפפה, והם טורחים בשנים האחרונות על פיתוח ואיקלום זנים חדשים של אפרסמון, שהגיעו מסין ומיפן.

 

הזן הראשון, "שינשיו" שמו, עלה לארץ מיפן. בניגוד לאפרסמון שאנחנו מכירים, שחייב לעבור תהליך של הבחלה אחרי הקטיף ולפני האכילה, השינשיו מוכן לאכילה מיד כשהוא נקטף מהעץ וגם מועד הבשלתו מוקדם יותר – באמצע ספטמבר. צורתו מעוגלת, פחות פחוסה מצורת הטריומף, ואין בו גרעינים. בטעימה שערכנו לו הסתמנו בו גווני טעם מלוחים מעט, אך המרקם היה מוצק וטוב.

 

זן נוסף שהצטרף למשחק נטול שם בינתיים, ומתהדר במספר בלבד: ‭.117‬ מקורו בסין, צורתו מרובעת ופחוסה, יש לו גם שפיץ קטן ומחודד בחלקו העליון, וצבעו כתום כהה.

 

עם תום האיקלום של שני הזנים הללו, לצד זנים נוספים, מקווים במכון וולקני להרחיב את הענף, להאריך את עונת השיווק של האפרסמונים ולהרגיל את הציבור לצרוך אפרסמונים למשך תקופה ארוכה יותר.


(צילום: ירון ברנר) 

 

האפרסמון - תעודת זהות

בריא או לא בריא? האפרסמון עשיר במינרלים המקטינים את הסיכוי לחסימת עורקים, ובקרוטין – אשר הופך בגוף לוויטמין A ותורם לשיפור תפקוד מערכות הראייה והזיכרון. בנוסף הוא תורם לגוף סידן, אשלגן, ברזל ומגנזיום. יחד עם זאת, אכילה מופרזת ממנו עלולה לגרום לבעיות במערכת העיכול, זאת בשל הקושי לעכל את קליפתו, על אף שהיא עשירה בסיבים תזונתיים.

 

קנייה ואחסון: בוחרים פרי כתום-כתום, בעל מידת רכות בינונית ועם קליפה חלקה ומבריקה. פרי בוסר יבשיל בטמפרטורת החדר. אם הפרי משאיר עפיצות לא נעימה בפה, משרים במים למשך 3 ימים (מחליפים את המים מדי יום‭,(‬ והפרי מתחיל את תהליך ההבשלה אשר משחרר סוכר ומעלים את המרירות.

 

מיובש או טרי? בסין, ביפן וגם אצלנו אפשר להשיג אפרסמונים מיובשים, אבל הגרסה הטרייה היא כמובן השלטת. אפשר לשלב אותו בעוגות, להפוך אותו לריבה או לצ'אטני, להכין ממנו סלסה, לשלב קוביות ממנו בסלט ירוק, לקשט איתו פבלובה במקום פירות יער, ואפילו לטגן פלחים שלו כשהוא מצופה בבלילת טמפורה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים