רק בשביל לקבל חיבוק
מדי שנה ננטשים עשרות תינוקות במחלקות היילודים של בתי החולים בישראל. חלקם נולדו בעלי נכות קשה וחלקם ננטשו על ידי הורים שאינם מסוגלים לגדלם. עמותת "חיבוק ראשון" החותרת למגע מתמשך עימם, זקוקה למתנדבים
בשנות הארבעים של המאה הקודמת ערך חוקר בשם רנה ספיץ מחקר שיטתי בילדים שגדלו בבתי חולים בלי אם, אב או תחליף הורה כלשהו. בשנים אלו אפשרו לחוקרים לערוך מחקרים מנוכרים בילדים נטושים, הילדים הללו נטו לחלות יותר, גילו סימנים של פיגור התפתחותי, היו שקטים מילדים רגילים ודעכו לאיטם לנגד עיניו של החוקר. חציים נפטרו ואלו שהצליחו לשרוד לא זכו להתפתח ולתפקד באופן רגיל, במאמר שפרסם ספיץ, הוספיטלזים שמו, מסתמנת מסקנה ברורה וקשה מנשוא - ילדים מתים ללא אהבה ומגע.
145 ילדים ותינוקות בבתי חולים ברחבי הארץ זוכים מדי יום לביקור מיוחד, מתנדבי "חיבוק ראשון" - עמותה קטנה שפועלת למען ילדים ותינוקות הזקוקים יותר מכל לחיבוק אוהב, מגיעים לבית החולים או למוסד האשפוז בו הם שוהים ומחבקים. מהצד הם אולי נראים בדיוק כמו אם, אב או סבתא מסורה, אבל מאחורי החיבוקים החמים מסתתרים סיפורים קורעי לב.
מדי שנה ננטשים עשרות תינוקות במחלקות היילודים של בתי החולים בישראל. חלקם נולדו בעלי נכות קשה וחלקם ננטשו על ידי הורים שאינם מסוגלים לגדלם, תינוקות וילדים אחרים מאושפזים לכל חייהם במתקני אשפוז סיעודיים לאחר שעברו מחלה או תאונה קשה שהותירה אותם נזקקים לטיפול סיעודי צמוד.
גזר הדין של הילדים הללו ברוב המקרים הוא שהיה ארוכה בבית החולים ובמוסדות אשפוז, ללא טיפול הורי, וכמעט ללא מגע אוהב ומחבק. הצוות הרפואי עסוק מכדי לספק את תשומת הלב הנדרשת לכולם - אבל לכל ילד, אומרים בעמותת חיבוק ראשון, מגיע חיבוק. וכך מגיעים מתנדבי העמותה למתקני האשפוז ומחבקים, מלטפים ומרגיעים תחת אורות הניאון הקרים. מעניקים תחושה של משפחה ובית בתוך בית החולים המנוכר.
ילדים מתים ללא אהבה ומגע. צילום אילוסטרציה
רלי לוי, מנכ"לית העמותה, הגיעה לתפקידה אחרי שורת תפקידי ניהול בכירים בתעשיית ההיי-טק, כאן,בעמותה הצנועה המונה כחמישה אנשים בשכר ועוד 300 מתנדבים מסורים , מצאה בית חם והחליטה להצעיד את העמותה קדימה.
''במהלך שנת 2009 טיפלנו בכ-145 תינוקות וילדים מגיל 0-3 השוהים בתשעה עשר בתי חולים ברחבי הארץ, אנחנו מעריכים שמדובר רק במחצית מכלל התינוקות והילדים הזקוקים לנו בגילאים אלו. חשוב להדגיש כי לא מדובר רק בתינוקות וילדים נטושים אלא גם בילדים שהוריהם אינם מסוגלים לבקר אותם באופן קבוע ממגוון סיבות. במהלך השנה הקרובה אנו רוצים להמשיך ולצמוח, לפעול בכל 30 בתי החולים ומוסדות האשפוז בארץ ולהכפיל את מספר הילדים בטיפולנו וכן את מספר המתנדבים והמתנדבות''.
רלי מספרת שמאות פניות להתנדבות הצטברו במשרדי העמותה מפאת מחסור בכוח אדם למיון ולתשובות. עכשיו, היא מקווה, יצליחו בעמותה להדביק את הפער ולקלוט את המתנדבים לשורותיהם. ''ההתנדבות שלנו מאד צנועה'' מסבירה רלי
''התפקיד שלנו הוא לחבק, לא לנהל, לא להעניק טיפול רפואי, לא להתערב בשיקולי הצוות הרפואי, לחבק ולהרגיע''.
ההתנדבות בעמותת חיבוק ראשון אינה קלה למרות ההגדרה הצנועה, המתנדבים עוברים הליך אבחון על ידי עובדות סוציאליות המועסקות בעמותה כדי לוודא שעברם נקי ושהם מסוגלים להכיל את החוויה המורכבת וההתמודדות עם המקרים הקשים להן הם נחשפים. לא תמיד קל למתנדב לחבק וללטף ילד בקומה, או ילד המחובר למכשירי הנשמה, לשני הצדדים נדרש זמן כדי להתרגל למצב העדין.
לעתים נאלצים המתנדבים לחוות פרידה, במקרים של אימוץ, של מעבר למוסד שונה או, במקרים הקשים ביותר, מוות. אך במקביל הם חווים סיפוק עצום כמו למשל במקרה של הבית החם שנמצא לאחד התינוקות בו טיפלה א. מתנדבת בעמותה שכתבה את המכתב הבא.
''היום קיבלתי הודעה שהקפיצה אותי לשמיים מרוב אושר. שחררו את בועז מכל החוטים וביום חמישי, בעזרת השם, הוא יוצא מבית החולים למשפחה חמה ואוהבת. אין גבול לשמחה אותה אני חשה היום, אני הולכת לראות את בועז היום ולהיפרד ממנו בחיבוק ונשיקה ולאחל לו בכל לבי שיהיה מאושר בחיק משפחתו. בועז, מתוק, שמי א. ואני ביקרתי אותך כשהיית בבית החולים ובכל ביקור רשמתי כמה מילים על הפגישות שלי איתך. מקווה שיום אחד תקרא מילים אלה שכתבתי לך''.
אנשי העמותה מספרים בחיוך על תינוק בן שנתיים המאושפז כמעט מיום היוולדו וזוכה כבר שנה לתמיכה וחיבוק ממתנדבי העמותה. הילד, הם מסבירים, כמעט ואינו ישן במהלך היום, שכן בכל רגע נתון נמצאים בחברתו מתנדבים והשיפור שחל במצבו במהלך השנה עצום.
תערוכה של האמנית ג'ילי רובינשטיין שתיפתח ביום ראשון הקרוב בביסטרו 'נועה' ביפו תביא לקדמת הבמה את "חיבוק ראשון" עמותה .
ג'ילי רובינשטיין, אמנית צעירה, בחרה להקדיש 70 אחוזים מההכנסות מהתערוכה הראשונה שלה לטובת "חיבוק ראשון". רובינשטיין המציגה 24 עבודות יחודיות בביסטרו נועה ביפו, מסבירה ''התקשרתי וביקשתי לדבר עם המנכ"לית, הגענו מיד להבנה והנה אנחנו כאן, אני חושבת שהם עושים עבודת קודש, אני לא בטוחה שהייתי מסוגלת לנתינה הזו, לכן בחרתי לתרום את ההכנסות מהתערוכה ולעודד אחרים לתרום''.
ביום א' ה17/10 תיפתח התערוכה, במקביל יוצאת העמותה בקמפיין גיוס תרומות והעלאת מודעות ''אנחנו רוצים לצמוח, כיום אנחנו מטפלים בילדים מגיל 0-3 אבל אין מניעה שנמשיך לספק את החיבוק האוהב גם לילדים בגילאים בוגרים יותר''. בשלב זה ישמחו בעמותה למתנדבים גברים נוספים בעיקר בצפון ובדרום הארץ וכן למתנדבים ומתנדבות דוברי ערבית.
- עמותת "חיבוק ראשון" מתקיימת מתרומות בלבד. לחצו כאן לסיוע, תרומה והתנדבות ל'חיבוק ראשון'.