רוצים לחזור לבית בשייח ג'ראח: "נשלם לערבים"
אל השכונה המתוחה במזרח ירושלים הגיעו שלושה קשישים שלטענתם גדלו בה לפני שגורשו מבתיהם במלחמת העצמאות. כעת הם דורשים לקבל את הנכסים חזרה: "הערבים השתלטו על כל הארץ, שישאירו לנו לפחות את מה ששייך לנו בחוק ובדין"
מחאת השמאל מתגברת, אבל בארגוני הימין מתכוונים להמשיך לחזק את הנוכחות היהודית בשייח ג'ראח. אחר-הצהריים (יום ה') הגיעו לשכונה המזרח-ירושלמית שלושה יהודים שטענו לבעלות המקורית על בתי מגורים המאוכלסים כיום על-ידי משפחות פלסטיניות, ודורשים כיום לקבל אותם חזרה לידיהם.
"סבא שלי בנה את הבית הזה וגם בית הכנסת שערבים שרפו ב-1948", סיפר במקום אלישע בן-צור, בן 76 - כשבסביבה ערכו פעילי שמאל הפגנה נגד המתיישבים היהודים. "אני דורש לקבל את הרכוש שלי בחזרה. הערבים השתלטו על כל ארץ ישראל, אז שישאירו לנו לפחות את מה ששייך לנו בחוק ובדין".
בן-צור סיפר כי בתום מלחמת העצמאות, לאחר ששייח ג'ראח נותרה מצדו הירדני של הגבול בירושלים, עברו הוא ובני משפחתו להתגורר בשכונת רוממה. "עוד לפני שייח ג'ראח גרנו בסילוואן - וגם משם גירשו אותנו", אמר - ומחה על המחאה העזה נגד ההתיישבות במזרח ירושלים. "יש ערבים שרוכשים דירות בגבעה הצרפתית ובגילה, ואני לא רואה שאף אחד עושה מזה עניין".
מי שהעבירה גם היא את שנות ילדותה בשייח ג'ראח שלפני מלחמת העצמאות והגיעה לשכונה היא מלכה ורסנו, כיום בת 70. "אני לא אשכח בחיים את היום שעזבנו", גוללה. "אני זוכרת איך הערבים הבעירו את המקום וחילקו ביניהם את הבנות, מי יאנוס את מי. אבא שלי הכין מראש בור ואמר לנו שאם הערבים יצליחו להיכנס הביתה, הוא יזרוק אותנו פנימה כדי שלא יתעללו בנו".
ורסנו, בדומה לבן-צור, דורשת גם היא לקבל חזרה את הנכסים שבבעלות בני משפחתה. "אלה בתים ששייכים לאבי וסבי והיום גרים שם ערבים. זה בית שרשום על שמי, ואפילו דמי שכירות עליו אני לא מקבלת".
"לא רוצים להפוך ערבים להומלסים"
אל ורסנו הצטרף קשיש נוסף הטוען לבעלות על נכסים בשכונה, משה ערוסי, בן 75. הם התלוו לפעיל הימין אריה קינג, יו"ר ארגון "הקרן לאדמות ישראל", המעודד את הפעילות המשפטית להשבת הנכסים בשייח ג'ראח לבעליהם היהודים."אנחנו לא רוכשים בתים של ערבים אלא מבקשים שהבעלים המקוריים של הנכסים מלפני קום המדינה, שהם יהודים, יוכלו לחזור למקומות שמהם הם גורשו על-ידי ערבים שביצעו בהם פרעות וששלטונות ירדן הלאימו", אמר קינג.
ערוסי בשייח ג'ראח. למרות המחאה - דורשים את הנכסים (צילום: גיל יוחנן)
הוא ביקש להבהיר כי "אנחנו לא רוצים לראות ערבים מוצאים החוצה מהבתים והופכים להומלסים, ולצורך כך אנו מוכנים לממן מכיסנו את רכישת הבתים והעברתם חזרה לבעליהם המקוריים בתשלום סכום מכובד ובפינוי שייקבע לזמן שיתאים לתושבים הערבים לעבור. אני רוצים לאפשר לכל ערבי שיהיה מעוניין לעזוב את הנכסים היהודיים שבהם הוא שוהה לעשות זאת בצורה מכובדת ומתואמת".
קינג אמר כי צירף לסיורו את שלושת הדיירים היהודיים לשעבר "כדי להראות שלא באנו לגזול אדמות ערביות במרמה. היו כאן חיים יהודיים שוקקים שחלק מהציבור לא מודע להם. הם נקטעו באחת בפרעות ובמלחמת העצמאות".