סערה בקדימה: זיכוי הר-שפי - שיתוף פעולה ברצח
ח"כ עתניאל שנלר תמך בזיכוי רטרואקטיבי למרגלית הר-שפי ועורר את זעמם של חברי מפלגתו. "חשוב להוציא את רצח רבין מהמגרש הפוליטי", אמרה לבני. יו"ר הקואליציה זאב אלקין דווקא בירך על היוזמה ואמר כי "ההרשעה הייתה ציד מכשפות"
15 שנה אחרי שיגאל עמיר רצח בשלוש יריות אקדח את ראש הממשלה, יצחק רבין, עוררה סערה הבוקר (יום ו') יוזמתם של חברי כנסת ורבנים בכירים בציונות הדתית לפעול להענקת זיכוי רטרואקטיבי למרגלית הר-שפי, שהורשעה באי-מניעת הרצח. אחד מבולטי התומכים הוא ח"כ עתניאל שנלר מקדימה, שהפך מטרה לחצי ביקורת רבים על המהלך מצד חבריו לסיעה.
הר-שפי, שלמדה עם עמיר באוניברסיטה, קבלה חנינה מנשיא המדינה לשעבר, משה קצב. מאז הרצח, טענו
בכירים במערכת הביטחון כי בניגוד להאשמות - היא לא הייתה מודעת לכוונה לרצוח את ראש הממשלה. מכתב בנושא בקשה לזכותה למפרע הועבר לטיפול בפרקליט המדינה, משה לדור.
"אני מצרה על מעורבות פוליטיקאים בבקשה הזאת, שעלולה להביא את השיח סביב הרצח למגרש הפוליטי - מקום שאסור לו להיות בו", אמרה יו"ר קדימה, ציפי לבני.
"כשרת משפטים לשעבר, אני מתנגדת למעורבות של חברי כנסת בהליכים משפטיים של אזרחים.
לבני שוחחה על הנושא עם בתו של ראש הממשלה שנרצח, דליה רבין, שאמרה כי היא מזועזעת לנוכח היוזמה. "רצח רבין אינו עניין משפחתי של רבין או סוגיה פוליטית של מפלגתו בלבד, אלא של העם כולו", הבהירה לבני. "גם אם חלפו שנים מאז הרצח, אסור לחזור ולתייג אותו כעניין של ימין ושמאל. שילמנו בעבר מחיר יקר על כך, וכחברה - הצלחנו להבין את החשיבות של הוצאת הרצח מהמגרש הפוליטי".
אחד ממקורביה של לבני, ח"כ יואל חסון, ביקר בחריפות את שנלר. "אסור לחון או להקל על אף אדם שהיה מעורב ברצח רבין. כל מי שעוסק בקידום מטרותיהם של אלה שהיו מעורבים בו, הופך עצמו ללא פחות ממשתף פעולה ברצח". באשר לתמיכת חברו לסיעה, אמר כי "צר לי שגם ח"כ שנלר, על דעת עצמו, לקח חלק בפעולותיה של אותה הקבוצה, שמוציאה עצמה מהקונצנזוס הישראלי".
בתגובה לכך, ניסה ח"כ שנלר להתגונן והבהיר כי למרות שהוא אכן תומך בזיכויה של הר-שפי, פרסום היוזמה - שבוע לפני יום השנה ה-15 לרצח - היה בתזמון בעייתי. "זהו עיתוי חמור ואומלל שנועד לפגוע באתוס הלאומי. כמובן שאין מחילה על הרצח ואין להקל בעונשו של אף אדם שהיה מעורב בפשע הזה, כשם שאסור לפגוע בקונצנזוס האבל הלאומי".
באשר לסוגיה המשפטית, ציין הח"כ כי פעל בהתאם לעמדתם של ראשי השב"כ לשעבר, עמי אילון וכרמי גילון, שסברו כי הרשעתה של הר-שפי לא הייתה מוצדקת. "מבחינה משפטית, צריך רק לבדוק את העובדות ולבדוק האם אין מקום למחוק את ההרשעה, אך ברמה הציבורית - אין צורך לבצע שום פשרות עם מי שאשם ברצח ראש ממשלה".
ח"כ נחמן שי, תקף גם הוא את מעורבותו של שנלר ביוזמה ואמר כי "לא ייתכן שחבר כנסת מקדימה יהיה שותף לרעיון ההזוי הזה. אסור לסלוח או לזכות לעולם איש מבין המוערבים והמורשעים ברצח רבין".
ח"כ אורי אריאל מהאיחוד הלאומי, שחתם גם כן על המכתב, הבהיר כי הוא "פועל נמרצות להשגת משפט חוזר להר-שפי", שלטענתו "לא נשפטה והורשעה לבדה, אלא יחד עם כל המגזר שעליו נמנים מי שהחזיקו בעמדה הפוליטית הלא נכונה. משטרת המחשבות הכניסה שיקול פוליטי פסול לתוך פסק הדין המקורי".
"שום זיכוי לא יטהר את המחנה הדתי"
בניגוד ללבני, הצטרף לשנלר ואריאל בתמיכתו יו"ר הקואליציה, ח"כ זאב אלקין מהליכוד.
"אני סבור שהר-שפי הורשעה בשל ציד המכשפות שאפיין את אותה התקופה. הייתה אווירה ציבורית שחיפשה קורבן ורצון של השב"כ לחפש שעירים לעזאזל, בגלל הכישלון החמור שלו למנוע את הרצח".
בניגוד לשנלר, סבור כי אלקין כי לעיתוי פרסום הפרשה אין כל חשיבות. "זה נועד לאפשר ליצור קונצנזוס ישראלי מלא ורחב סביב רצח רבין. אם פרקליט המדינה יתייחס לפנייה בחיוב, יסייע הדבר להסיר את הכתם מהמחנה הלאומי כולו".
מי שלא התשכנע מאותם דברים היה ח"כ דניאל בן-סימון מהעבודה, שהבהיר כי "שום זיכוי רטרואקטיבי לא יטהר את העובדה שהקריאה לרצח ראש הממשלה יצאה מהמחנה הלאומני-דתי".