שתף קטע נבחר

 

צעקות וקללות. שבוע עם עד המדינה ב'כוכב הצפון'

בקריאות ביניים, צעקות וגם קללות קטעו הנאשמים את עדותו של עד המדינה פעם אחר פעם וניסו לערער את אמינותו. השופטת לא התרשמה והסנגורים שואפים לעסקה. סיכום השבוע הראשון של העדות הדרמטית

החשש מפני פגיעה בעד המדינה בפרשת "כוכב הצפון", שהביא לביצור בית המשפט המחוזי בפתח-תקווה באבטחה הדוקה ובאמצעים חסרי תקדים, לא הצליח לשתק את האיש - ס', שהתייצב השבוע מאחורי זכוכית משוריינת ונשא את עדותו על פרשת ניסיון הברחת 108 ק"ג קוקאין מפנמה לישראל.

 

בקריאות ביניים, צעקות וגם קללות קטעו הנאשמים את עדותו של עד המדינה פעם אחר פעם וניסו לערער את אמינותו, אך הדבר לא שיחק לטובתם.

 השופטת ורדה מרוז לא חסכה מהם את ביקורתה על התנהגותם, ונזפה גם בעורכי דינם - על כך שלא חדלו מלהתנגד לדברי הפרקליטות.

 

ביומה הראשון של העדות לא הורשו כל בני משפחותיהם של הנאשמים להיכנס לאולם המשפט, והוחלט כי רק נציג אחד מהם יוכל לצפות בהתנהלות הדיון. עד מחציתו הראשונה של אותו יום נותרו מחוץ למקום גם אלה שכניסתם הוסדרה, אחרי שהאולם היה צר מלהכיל את כמות הנאשמים הגדולה, קרוביהם, המאבטחים והעיתונאים.


על ספסל הנאשמים, לפני הדיון (צילום: ירון ברנר)

 

פרקליטיהם של הנאשמים הלינו על כך שהמשפט התנהל באופן שאינו מאפשר קיום אופטימלי של הליך משפטי הוגן ומעיב על היכולת להוציא את הצדק לאור. "האולם קטן ואין קשר עין בין חלק מהנאשמים לשופטת", טענו בדיונים. "זה מונע מעורכי הדין להתרשם בזמן אמת מתגובות הנאשמים בזמן העדויות".

 

ב-80 אחוזים מהדיונים עד כה, התעוררה התנגדות לבחינת העדויות שעלו מהאזנות הסתר בפרשה. "אני שופטת מקצועית ויודעת לאבחן עדויות כאלה", אמרה השופטת מרוז. "את עדיין בשר ודם", השיב לה עו"ד משה שרמן, המייצג את הנאשמים בני משפחת קראג'ה. "הדברים יכולים להשפיע על התוצאה בתיק וחלילה גם על הענישה".

 

מחאת הנאשמים

בין הקללות, צעקו הנאשמים כי המשפט מכור ואף החליטו לצאת מהאולם לאות מחאה. חצי שעה אחר כך ובהוראת השופטת, הם שבו אל ספסל הנאשמים. במהלך הדיונים הושמעו בבית המשפט הקלטות ונציג התביעה שאל את עד המדינה מי הדוברים שם, והוא השיב לו: "אני ומישל".


אבטחה כבדה בבית המשפט (צילום: ירון ברנר)

 

מדובר במישל בן-סימון, ה"יבואן" שעמד בראש פירמידת הסחר בפרשה. "הוא ראש וראשון לעסקאות הסמים בכתב האישום", אמר עורך הדין אדי אבינועם, המייצג שניים מהנאשמים על בן-סימון. "לא רק שהוא לא עד, הוא מעולם לא נתפס או נחקר על-ידי המשטרה. בעצם, הוא עד המדינה האמיתי - ודמות לא כל כך ברורה".

 

עורכי הדין של 15 הנאשמים מתחו ביקורת גם על ההחלטה לחתום עסקה עם עד המדינה. "מעולם לא עשו עסקה עם עד מדינה, שעשה עסקאות שלא היו כדוגמתן ומעולם לא עשו עסקה עם העבריין הראשי", הם אמרו. הסנגורים ממתינים בקוצר רוח לחקירה הנגדית, בו יוכלו לשאול שאלות את העד. "אז תעמוד עדותו במבחן האמת", הם אמרו.

 

כמו במשפטים אחרים, גם כן תיתכן עסקת טיעון. עם זאת, עורכי הדין מסבירים ש"זה לא יהיה קל". לדבריהם, הפרקליטות יודעת כי המשפט יכול להימשך שנים. בנוסף, היא נסמכת על עדויות רבות של עדים, שצפויים להגיע בתחילת הקיץ מפנמה. במהלך עדותו השבוע דיבר העד על קשריו עם הנאשמים וחשף את שרשרת האירועים השונים בעסקאות סמים שונות. מבחינתם של עורכי הדין, המלחמה האמיתית היא על הפחתת חומרת העונש וגזר הדין של הנאשמים.

 

בני משפחותיהם של הנאשמים בפרשה דיברו מחוץ לאולם הדיונים בכעס רב על ס' העד. "זהו עוד שקרן מניפולטיבי. כבר בחקירה הראשונית יש סתירות בדברים שלו", טען אחד המקורבים לפרשה. "מדובר בעד מדינה, שהוא סוחר סמים מספר אחד.

 הוא הפיל ילדות קטנות לסמים, שידל קטינות, ביצע מעשי אונס ומעשי סדום וסחט ילדות של בעלי חוב שלו בקזינו. הוא בא לנשים וילדות של בעלי חוב ואיים לרצוח את האבא שלהן או הבעל שלהן אם לא ישכבו איתו, אמרו המקורבים של הנאשמים".

 

הדקות האחרונות בסיומו של שבוע העדות הראשון הסתיים במטח קללות עצבניות מצד הנאשמים. השופטת מרוז הגיבה בכעס ואמרה: "אני לא מוכנה להתנהגות הזו, שעורכי הדין יבהירו אני לא מוכנה להתבטאויות הללו. אני חוזרת ומבהירה - הנאשמים יאבדו את הזכות להיות נוכחים, אם לא יצייתו להוראות. לא ייתכן שיקללו ויאמרו דברים בצורה כה בוטה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עד המדינה. עדותו לא הסתיימה
צילום: ירון ברנר
מומלצים