שתף קטע נבחר

 

מחאה דרוזית בגולן: שפכו מים לבריכת רם

המפגינים מוחים על כך שמים רבים נשאבים מהבריכה בצפון רמת הגולן ועל התייבשות חלקים ממנה. "יש לקבוע רף תחתון לשאיבה, כמו בכנרת", אמרו התושבים

אלפי דרוזים מצפון רמת הגולן צעדו בצהריים (יום ו') לעבר בריכת רם, שבפאתי היישובים מסעדה ומג'דל שמס. הם מחו על שאיבת המים המוגברת מהמקום על-ידי חברת "מקורות" לצורך השקיית שדות חקלאים - שכמעט שהביאה להתייבשות מוחלטת של המאגר.

 

המפגינים - בהם גם ילדים רבים - החזיקו בקבוקים שבהם מים שמילאו במעיינות טבעיים בכפרים וערכו טקס בו שפכו אותם לתוך הבריכה כאקט מחאה. בעבר הגיע אורכה של הבריכה ליותר מ-1,000 מטרים ורוחבה ל-600 מטרים, אך כיום מרבית תכולתה נשאבה לצורך השקייה וחלקה התאדה בשל החום.


ליד הדגים המתים (צילום: אביהו שפירא)

 

האתר מהווה מוקד משיכה למבקרים מכל הארץ, אבל גם למקום טיול עבור תושבי הכפרים הדרוזים בצפון רמת הגולן: מסעדה, מג'דל שמס, עין קניא ובוקעתא.

 

סלים ספדי, ראש מועצת מסעדה לשעבר, סיפר ל-ynet כיצד התייבשה הבריכה: "הבריכה קולטת מדי שנה כ-8 מיליון קוב. בדרך כלל שואבים כ-6.5 מיליון, אבל השנה לא התחשבו בירידה של קיבולת הבריכה והותירו אותה כמעט ללא מים, דבר שגרם גם נזק אקולוגי בדמות 20 טון דגים מתים".

 

הוא אמר כי מקבלי ההחלטות בירושלים צריכים להתערב בעניין זה. "אנחנו דורשים ממדינת ישראל לקבוע רף תחתון לשאיבה, כמו שקיים בכנרת. מישהו יעלה על דעתו שהממשלה תסכים לייבוש מוחלט של הכנרת? מצב המים בישראל גרוע בשל ניהול כושל עשרות שנים אחורה, אבל תושבי הכפרים בגולן לא יהיו אלה שישלמו את המחיר".


שופכים מים ממעיינות סמוכים לבריכה (צילום: אביהו שפירא)

 

חמודי אבו סלאח ממג'דל שאמס סיפר כיצד נראה המקום בעבר: "בתור ילדים לא היה לנו כסף לשוט בקיאקים על הירדן, אז באנו לכאן לשחות ולבלות, לדוג דגים ולשחק על שפת הבריכה זה מקור ההנאה של התושבים כאן ועכשיו הורסים לנו את זה".

 

המים הנשאבים עוברים בחלקם הגדול להשקיית מטעי הדרוזים בגולן וכ-40 אחוזים משמשים להשקיה בקיבוצי צפון הרמה.

 המפגינים דורשים לקבוע מכסות מים. לדבריהם, ייתכן שהם יאלצו בשלב זה שלא להרחיב את המטעים שלהם, כדי להציל את הבריכה.

 

חברת מקורות הדגישו השבוע כי השאיבות בבריכת רם מתבצעות בהתאם להנחיות של רשות המים וכך גם פעולות ניטור המים במקום. התושבים בתגובה מאיימים כי השלב הבא יהיה הגשת בג"ץ נגד התנהלות המדינה בכל הקשור לשמירה על הבריכה שהוכרזה לפני כמה שנים כשמורת טבע.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ממלאים מים
צילום: אביהו שפירא
מומלצים