"הפלסטינים אותם פלסטינים". האמנם?
בניגוד להצהרות בכירי הממשלה, דווקא חל מפנה בקרב הפלסטינים: נפח הפיגועים קטן באופן משמעותי וכוחות הביטחון של הרשות משתפים פעולה עם ישראל וארה"ב. מסתמן שגם בנושא המו"מ יהיה לנו פרטנר, למרות הכל
מי שייכנס לאתר השב"כ ייווכח מיד שהשרים הללו טועים - ומטעים. דו"ח העוסק בפעילות הטרור נגד ישראל בשנת 2009 מצביע על ירידה ניכרת בנפח הפיגועים.
השב"כ זוקף הישג זה לזכות שני גורמים: פעילות כוחות הביטחון הישראלים ו"פעילות מנגנוני הביטחון הפלסטיניים". כך, למשל, חלה ירידה במספר ההרוגים מ-36 בשנת 2008 ל-15 בשנת 2009; מקרב 15 ההרוגים בשנת 2009, תשעה נהרגו במבצע "עופרת יצוקה".
מאחורי הקביעה התמציתית והחד-משמעית של השב"כ כי הוא נעזר ב"מנגנוני הביטחון הפלסטיניים" מסתתר תהליך רב-היקף ובעל חשיבות עצומה.
כיום, כוחות הביטחון הפלסטיניים עובדים עם כוחות הביטחון הישראליים על בסיס יום-יומי נגד החמאס. המידע שמגיע מהם איכותי ומסייע במניעת פיגועים.
שיתוף פעולה זה הוא תוצאה של כמה שינויים מרחיקי לכת. ראשית, ארצות הברית החליטה לערוך שינוי בכוחות הביטחון הפלסטיניים, ולמעלה מחמש שנים שהיא משקיעה כסף ומאמנת לוחמים פלסטינים המוצבים בערי הגדה. כוחות אלה הביאו לרגיעה פנימית בגדה ובמקביל מעבירים מידע לכוחותינו.
ושנית, במקום ערפאת, שנהג לשקר לישראלים ולהרוס כל חלקה טובה בקרב הפלסטינים, כולל את כוחות הביטחון שלהם-עצמם, אבו מאזן מעוניין לבנות מדינה ובה כוחות ביטחון יעילים.
חשוב מכך: אבו מאזן מבין, וכבר אמר זאת כמה פעמים, שהוא מתנגד למאבק אלים נגד ישראל, משום שהבין שאלימות איננה מקדמת את האינטרס הפלסטיני.
ארצות הברית תומכת בכוחות הביטחון הפלסטיניים במטרה לשלב את הרשות הפלסטינית בברית של משטרים התומכים במערב ונלחמים נגד כוחות מוסלמיים. זו נקודה קריטית, ורק כאשר מפינימים אותה מבינים מדוע הגנרל פטראוס, חביבם של הרפובליקנים, קבע שעצם קיומו של הסכסוך הפלסטיני-ישראלי פוגע באינטרסים האמריקאים.
למען אינטרסים אלה, שני הצדדים המסוכסכים - ישראל והפלסטינים - חייבים להצטרף לאותה ברית ולסייע ליתר המשטרים הפרו-מערביים. אם לא יעשו כן, הרי שהאמריקנים יתקשו לבנות בריתות מקומיות אחרות שיבלמו את התפשטות המוסלמים הקיצוניים.
אם כך, בניגוד להצהרות השרים, דווקא חל מפנה דרמטי בקרב הפלסטינים. כוחות הביטחון שלהם פועלים יחד עם כוחות הביטחון הישראליים, וייתכן שישראלים רבים חבים למנגנוני הביטחון הפלסטיניים את חייהם. יתרה מזאת, הרשות הצטרפה לציר הכוחות הפרו-מערביים בעולם הערבי והיא נתמכת על ידם.
לארצות הברית חשוב לטפח את הציר הזה. לכן, מי שייחשב לסרבן של תהליך השלום, ימצא את עצמו מתעמת עם האמריקנים.
כל השינויים הביטחוניים והמדיניים האלה מחוללים שינוי מרחיק לכת באזור. ישראל לא תוכל להמשיך ולהתעלם משידוד המערכות המתרחש בגדה ובאזור כולו. האמריקנים, האירופים, הירדנים והמצרים מושקעים בו, וגם אנחנו נהנים מפירותיו.
אם בענייני ביטחון יש לנו פרטנר כפי שניתן להסיק מדו"ח השב"כ, הרי שגם בענייני משא ומתן יש לנו פרטנר. הצהרותיהם של השרים המתכחשים להתפתחויות אלה רק יעלו את המחיר שנידרש לשלם כאשר העולם יעמיד אותנו בפני עובדת הקמת מדינה פלסטינית בגדה.
ד"ר נמרוד הורביץ, המחלקה ללימודי המזרח התיכון באוניברסיטת בן גוריון