בשבוע אחד - 14 אלף כדורים מזויפים: כך תזהו זיוף
מבצע מיוחד של משרד הבריאות והמכס הביא לתפיסה של 14 אלף כדורים ותרופות החשודים כמזויפים, ביניהם כדורי ויאגרה וסיאליס, כדורי הרזיה וסטרואידים. מיקי אריאלי, ראש היחידה לפשיעה פרמצבטית, מסביר בדיוק איך תזהו תרופה מזויפת
עיקר התפיסות היו של תרופות מזויפות לטיפול בבעיות אין אונות (ויאגרה וסיאליס), כדורים טבעיים להרזיה שהכילו חומרים תרופתיים וסטרואידים אנאבוליים המשמשים ל"ניפוח" השרירים, ונצרכים בעיקר על ידי אנשים שעוסקים בפיתוח גוף.
"שומרים יותר על הרכב מאשר על הגוף"
המבצע נמשך כשבוע ונערך על ידי היחידה לטיפול בפשיעה פרמצבטית במשרד הבריאות בשיתוף עם המכס. במהלך ימי המבצע נתפסו ונבדקו במשרד הבריאות עשרות אלפי חבילות, שנתפסו בדואר חבילות בערים תל-אביב, ירושלים, חיפה ואילת, במכס ובמעבר אלנבי. מדינת המוצא של רוב החבילות שנבדקו היתה סין או הודו. בנוסף סוכלו ניסיונות הברחה של תרופות לישראל ולרשות הפלשתינית במעברי הגבול עם ירדן.
פעילות נוספת נעשתה בשיתוף המשטרה בחנויות סקס באזור התחנה המרכזית בתל אביב, שם נמצאו כדורים לשיפור התפקוד המיני החשודים כמזויפים.
מזיקות לכלי הדם וללב. חלק מהתרופות שנתפסו (באדיבות משרד הבריאות)
"אנשים משקיעים מאמץ בבדיקת הרכב שלהם לוודא שהוא בסדר, אבל מכניסים לגוף שלהם חומרים שאין להם מושג מאיפה הם באים ומה הם מכילים. מדובר בחומרים שעלולים לגרום לבעיות בתפקוד הלב וכלי הדם ועד לסרטן", אמר מיקי אריאלי, ראש היחידה לפשיעה פרמצבטית במשרד הבריאות.
לדברי אריאלי, שימוש בכדורים מזויפים, ובפרט על ידי חולי לב, עלול לגרום לאירועי לב ובעולם אף דווח על מקרי מוות. "נטילת סטרואידים אנאבוליים עלולה לגרום לתופעות קרדיו וסקולריות ולפגיעה בכליות, לבעיות בתפקודי כבד, עד כדי אי ספיקת כבד, גידולים סרטניים, פגיעה בפוריות ובתפקוד המיני, ועלולה לגרום לשינוי התנהגותי והתגברות של אלימות", ציין אריאלי, "שימוש רב וללא פיקוח עלול לגרום לסרטן. זהו חומר שחייב להימכר תחת פיקוח, אבל אנחנו יודעים שמוכרים את זה בחדרי כושר ודרך האינטרנט. רק לפני חודש וחצי תפסנו סטרואידים אנבוליים מתוצרת איראן במכס".
בנוגע לכדורי ההרזיה הטבעיים, מציין אריאלי כי הם עלולים להכיל חומרים תרופתיים פעילים, שאסורים לנטילה ללא מרשם רופא, בריכוזים לא ידועים. "אחד מתוספי התזונה שתפסנו הכיל את החומר הפעיל שנמצא בתרופה רדוקטיל, שהורדה רק לפני שבוע מהמדפים בשל עלייה בסיכון להתקפי לב ובשבץ".
באש לתרופות לאין אונות, מציין אריאלי שהשילוב של חומר הפעיל שבויאגרה יחד עם נטילת תרופות להרחבת כלי הדם (ניטריטים) שלוקחים חולי לב, עלול לגרום לירידה פתאומית בלחץ הדם ולקריסה של המערכת הקרדיו-וסקולרית, עד כדי מוות. לכן, חיוני להתייעץ עם רופא לפני הנטילה ולא ליטול תרופות אין אונות שלא ידוע שיעור המרכיב הפעיל בהן.
הסטרואידים המזוייפים שנתפסו (באדיבות משרד הבריאות)
- איך אדע אם רכשתי תרופה מזויפת שאינה מאושר על ידי משרד הבריאות?
"חשוב לא לקנות מאתרי אינטרנט ודרך מודעות בעיתון. זה צעד פשוט שמצמצם כמעט לגמרי את הסיכון שברכישת תרופה מזוייפת", אומר אריאלי.
- ומה בנוגע לתוספי תזונה?
"משרד הבריאות אוסר על יצרני תוספי תזונה לייחס להם סגולות הבראותיות. לכן אם נתקלתם באריזה שמבטיחה למכור לכם מוצר טבעי 'לשיפור התפקוד המיני' או 'להרזיה', מדובר במוצר שאינו מאושר על ידי משרד הבריאות".
איך תבדילו בין תרופות אמיתיות לתרופות מזויפות?
- מקור הקניה צריך להיות בית מרקחת ובעזרת מרשם רופא.
- אריזה: הכדורים נמכרים בארץ בחפיסות קרטון. כדורים מזוייפים נמכרים גם בבקבוקונים. על האריזה המקורית של התרופות ישנו פס כסף שמשנה את צבעו ואת הכיתוב עליו באור. מדובר בסימן קשה לזיוף.
- העלון למשתמש והכיתוב על הקופסה צריכים להיות בעברית. עם זאת, חשוב לדעת שישנם גם זיופים "מוצלחים", שבהם ישנו עלון בעברית.
- מחיר: אל תרכשו תרופות הזולות באופן משמעותי מהמחיר שבו הן נמכרות בבתי מרקחת.