פרי התאווה
אחרי כמה ימים של ניקוי הגוף, בהם אכלה רק דברים בריאים, כשבסתר היא חולמת על הפרי האסור, נעמי אבליוביץ' מפתה אתכם בשני מתכונים עם תפוחים, לאו דווקא מתוקים
פתיחת עונת התפוחים התחילה בראש השנה, כשעל השולחן הונחו פרוסות פרי חמצמצות בדבש זהוב. בתלמוד החלופות השונות לפרי הדעת מונות את האתרוג, התאנה, פרי הגפן והחיטה, אבל בנצרות התפוח הוא זה שקיבל את מעמד הפרי האסור, סמל לחטא הקדמון, לתאווה, תשוקה ומיניות.
בתום תקופת החגים, ארוחות השחיתות וחגיגות האסיף, הקדשתי את השבוע שעבר להתנקוּת. למשך 3 ימים קצרים עולמי הצטמצם לרשימת רכיבים בריאים, אך תפלים, שנבחרו בקפידה, חמישה במספר, כשאחד מהם הוא פרי התאווה, תפוח עץ.
הימים התארכו, הדקות לא עברו והזמן כמעט זז בקושי. בלי תיבול, בלי צבעים ובלי טעם, בלי קפאין ועם כאב ראש מרחף, המשימה הוכיחה את עצמה כמאתגרת במיוחד. כמות נכבדת של תפוחים סיפקה מעט נחמה וחלומות בהקיץ עם כל נגיסה בפרי החי. מחשבות על תאווה ותשוקה אסורה לתפוח עץ אפוי בתנור עם גבינה כחולה ואגוזים, פרוסות תפוח מקורמלות ומתובלות בתבלינים של חורף, טארט טאטין עשיר ודביק ופאי של תפוחים עטופים בכיסוי בצק חמאתי ופריך. בצעדים קטנים וזהירים, אחרי מספר ימים שבו לחיי תבלינים, סירים ומיני רכיבים וגם המטבח חזר לתפקד במתכונת מלאה והבית שוב מלא בריח של אפייה.
ישנה עת ליצור יש מאין אבל בשבוע האחרון האין רק חידד את היש. התאווה לשפע, צבעים, טעמים וריחות שחיכו לי בעבר השני, כמו אותו תפוח עץ סתווי ואפוי עם גבינה קשה ומיושנת שתחת חום התנור מותכת ועוטפת. עם הערכה מחודשת לכל מה שיש, אחרי ניקיון בית וברוח סתווית מצמררת, קערת התפוחים הירוקים התחלפה במאפים. קצת פחות מתוקים אבל לא פחות משמחים.
כיכר תפוחים, אגוזים וגבינת עיזים
ספק לחם ספק עוגה, לכיכר הזו יש את הטעם המנחם של עוגת תפוחים בגרסה לא מתוקה שפוגשת בחריפות של גבינת עזים. מסוג הדברים אפשר להכין בצ'יק לבראנץ', לקחת לפיקניק, או לאכול בתוספת סלט כארוחה קלה ברוח של סתיו.
(צילום: נעמי אבליוביץ')
המרכיבים (לתבנית אינגליש קייק):
1 כוס קמח לבן, מנופה
3/4 כוס קמח מלא, מנופה
2 כפיות אבקת אפייה
1 כפית מלח
1/2 כפית פלפל לבן גרוס טרי
קצת פחות מ-1/3 כוס שמן זית
3 ביצים
1/3 כוס יוגורט עזים
1 תפוח עץ מזן סמית, מקולף וחתוך לקוביות
50 גרם גבינת עזים חצי קשה, מפוררת
חופן אגוזי מלך, קלויים וקצוצים גס
מלח ים גס
מחטים מ-1 גבעול רוזמרין
אופן ההכנה:
- משמנים את התבנית עם מעט שמן זית.
- בקערה גדולה מערבבים את שני סוגי הקמח, אבקת אפייה, המלח והפלפל.
- בקערה נפרדת טורפים קלות את הביצים. מוסיפים את היוגורט ושמן הזית לבלילה וטורפים.
- מקפלים את הבלילה לקערה עם החומרים היבשים, רק עד שמתקבלת תערובת אחידה (הבצק ירגיש דחוס ומעט יבש, לא לדאוג, זה בסדר).
- מקפלים פנימה את קוביות התפוח, הגבינה המפוררת ואגוזי המלך.
- יוצקים את הבצק לתוך התבנית המשומנת. מזליפים מעל מעט שמן זית, וזורים מעל שבבי מלח ים גס ומחטי רוזמרין.
- אופים 35 דקות בתנור שחומם מראש לחום של 175 מעלות, עד שהמאפה מזהיב וקיסם שננעץ במרכזו יוצא יבש.
- מניחים לכיכר להצטנן מספר דקות לפני מעבירים סכין סביב היקף המאפה.
- הופכים על רשת ומניחים להתקרר כ-30 דקות לפני שפורסים בעזרת סכין משוננת.
- מומלץ להגיש כשמעל שמנת חמוצה.
הערה: אם לא אוהבים את הטעם החריף של גבינת עזים אפשר להחליף אותה בכל גבינה חצי קשה אחרת.
עוגיות קוואקר עם תפוח וגבינת כבשים
מצאתי בנבכי הרשת מתכון לעוגיות קוואקר עם שילוב מנצח בין תפוח לצ'דר. הגרסה שלי מעט שונה אבל בבסיס אלו עוגיות שהן גם מתוקות גם מלוחות, אבל לא יותר מדי. חטיף קל, בריא ואפילו קצת מושחת. במיוחד בביסים עם הגבינה שנמסה וקצת נשרפה.
(צילום: נעמי אבליוביץ')
המרכיבים (ל-24 עוגיות):
2/3 כוס שמן זית
1 ביצה
1 כפית וניל
3/4 כוס קמח מלא, מנופה
1/4 כוס סוכר חום
1 כפית בהרת (או קינמון)
1/4 כפית פלפל לבן, גרוס טרי
1/2 כפית אבקת אפייה
1/2 כפית מלח
1/2 1 כוס שיבולת שועל
1/2כוס משמש אוזבקי מיובש, קצוץ
1 תפוח עץ מזן סמית
100 גרם גבינת כבשים קשה, למשל תום, פקורינו או מנצ'גו, חתוכה לקוביות קטנות
אופן ההכנה:
- טורפים בכוס את הביצה ושמן הזית עד לבלילה אחידה. מערבבים פנימה את תמצית הווניל ומניחים בצד.
- בקערה גדולה מערבבים את הקמח, סוכר חום, אבקת אפייה, תבלינים, מלח, פלפל ושיבולת השועל.
- מקלפים את התפוח, מסירים את הליבה ומגורר בפומפייה גסה, או קוצצים דק.
- מוסיפים את התפוח הקצוץ, המשמש המיובש וקוביות הגבינה.
- מוסיפים את התערובת הנוזלית ומערבבים עד לקבלת תערובת רטובה (הבצק ירגיש 'משוחרר' ומעט יבש).
- בעזרת כף מחליקים כדורים מהתערובת על תבנית מרופדת בנייר אפייה.
- אופים 15-17 דקות בתנור שחומם מראש לחום של 190 מעלות, עד שהעוגיות מזהיבות.
- מניחים לעוגיות להצטנן בתבנית מספר דקות לפני שמעבירים אותן לרשת, לצינון מלא.
- העוגיות ישמרו בכלי אטום עד שבוע ימים.
- נעמי אבליוביץ' היא ארכיטקטית, גסטרונומית, עיתונאית וצלמת אוכל. לאתר של גסטרונומי