שתף קטע נבחר

 

חיה מפנסיה של 2,300 שקל: "בושה להיות עני"

הדו"ח לפיו הסיכוי להיות עני בישראל גבוה בהרבה מבאיחוד האירופי, לא הפתיע את כולם. "בושה להגדיר עצמך עני", מספרת אם מוכה שחלתה ומתקיימת בקושי. לביטוח הלאומי חלק מהפיתרון ברור: "להגדיל קצבאות, יש מי שלא יכולים לעבוד"

נתוני הלמ"ס לפיהם 29% מהאוכלוסייה בישראל היו בשנת 2008 בסיכון לעוני לעומת 16% בממוצע באיחוד האירופי, לא הפתיעו את מירי בת ה-59, שמקיימת את חייה מפנסיה צנועה של 2,300 שקלים וקצבת נכות מהביטוח הלאומי. מירי, שחלתה בסרטן לפני כמה שנים, מגדלת את שתי בנותיה לבדה מאז נמלטה מבעלה האלים. "אנחנו שורדות כל יום מחדש", סיפרה ל-ynet, "מדובר במלחמת קיום".

 

מירי, שידעה בחייה עבודה מה היא, מתארת את המלכוד שבו שרויים אנשים במצבה - לא רק העוני עצמו, אלא גם הדימוי. "זו בושה להגדיר את עצמך עני, במיוחד כשעובדים כל החיים", היא מתארת את שעובר עליה. "עבדתי מגיל צעיר מאוד ויצאתי לפנסיה מוקדמת כדי ללמוד ולעבוד בתחום אחר, ולהגדיל את ההכנסה החודשית. לצערי, זה לא יצא לפועל בגלל האלימות שחוויתי והמחלה שבה חליתי בשלב מאוחר יותר".

 

לדבריה, תמיד הבטיחה לבנותיה כי לא תוותר על החיים שלה, התמקדה בטיפולים, וכשיצאה מהמחלה - המשיכה במאבקה היומי. "באותה תקופה לא חשבתי שאני ענייה, אלא שאני מתמודדת עם חיים קשים מאוד. ויתרתי על החלום שלי והפכתי למוגבלת ונתמכת בביטוח לאומי, כשאני מקבלת פחות מ-5,000 שקלים. מזה אני צריכה לגדל את שתי הבנות שלי ולקנות תרופות".

 

לפי מחקר חדש של המוסד לביטוח לאומי, כדי להקטין את מימדי העוני יש להגדיל את קצבאות הביטוח הלאומי. לגיבוש הממצאים התבססו החוקרים על מחקר של משרד הבריאות, שבדק מהו סל המזון הבסיסי שאדם זקוק לו. לפי מחקר זה, רוב הקצבאות מכסות רק חלק מההוצאות של אדם. כך למשל משפחה עם שני הורים בגיל העבודה וחמישה ילדים אמורה לקבל 10,994 שקלים, אך במקום זאת היא מקבלת 3,870 שקלים - כ-35 אחוז מהדרוש לה.

 

"מאבק בעוני בלי קצבאות מוגדלות ייכשל"

עוד לפי המחקר, אם חד-הורית אמורה לקבל 4,208 שקלים במקום 2,837 (הקצבה הנוכחית מכסה 67% מצרכיה). קצבת הביטוח הלאומי מכסה 60% מהצריכה של אם חד הורית ורק 46% מהצריכה של שני מבוגרים עם ילד.

 

סמנכ"ל מחקר בביטוח לאומי, דניאל גוטליב, אמר בשיחה עם ynet כי לפי הממצאים יש להעלות את קצבאות הביטוח הלאומי, וכך רבבות יצליחו להיחלץ ממעגל העוני. "לפי המחקר ניתן לקבוע חד משמעית - אם רוצים להיאבק בעוני, מצוין לעשות דברים בתחום התעסוקה והחיסכון, אבל צריך לדעת שתמיד יהיו אנשים שאחרי כל הבדיקות לא יכולים להשתלב

בשוק העבודה והם זקוקים לקצבת קיום נכונה, חייבים את זה ולא יכולים אחרת".

 

גוטליב טען כי "אם אנשים כאלה ימשיכו לקבל שליש ממה שהם צריכים, הם יישארו עניים. הם לא מסוגלים ללכת ולמצוא עבודה. יש אנשים שזקוקים לקצבה - חייבים לתת להם הרבה יותר כסף". עם זאת, הוא ציין כי לפחות מבחינת הקשישים  אין צורך ממשי להגדיל את הקצבאות, כיוון שהקצבאות של בני 80 ומעלה מכסות את כל צורכיהם. ובכל זאת, הוא שב ומזהיר: "תוכנית למאבק בעוני שלא תכלול את שיפור הקצבאות לקבוצות מסוימות - לא תצליח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שליש ממה שצריך. מחכים בתור לאוכל
צילום: צביקה טישלר
מומלצים