מהפכה בהחייאה: מעכשיו - עיסוי לב לפני הנשמה
האיגוד האמריקני למחלות לב מוציא היום הנחיות חדשות לסדר הפעולות בהחייאה: קודם עיסוי הלב, ורק אחר כך הנשמה. הסיבה: עיסויי הלב מזרימים את הדם בגוף, ומעלים את סיכוי ההישרדות לאחר התקף לב. מד"א: נלמד וניישם
הנחיות חדשות לביצוע החייאה הופכות את סדר הפעולות שעל איש הצוות הרפואי לבצע: לפי ההנחיות החדשות, יש לבצע קודם עיסויי חזה, ורק אחר כך הנשמה מפה לפה; זאת, בניגוד להנחיות שהיו קיימות עד עתה. לפי ד"ר מייקל סיירה, מחבר-שותף של ההנחיות באיגוד האמריקני למחלות לב, השינוי מציב את "הצעד הפשוט ביותר (עיסויים) - ראשון". ממד"א נמסר כי ההנחיות החדשות יילמדו וייושמו.
"אין סיבה לפחד ללחוץ"
ההנחיות שפורסמו מדגישות גם כי על האדם המבצע את ההחייאה לעסות את האדם הנפגע לעומק - לפחות חמישה סנטימטרים של לחיצה, ובקצב של 100 עיסויים לדקה. ד"ר אחמד אידריס, מאוניברסיטת טקסס בדלאס, העיר בראיון לכלי תקשורת אמריקני כי אנשים חוששים לעתים שיפגעו בחולה, ואחרים מתקשים לדעת כמה חזק הם לוחצים. "אנחנו רוצים לוודא שאנשים מבינים שהם לא יפגעו בחולה על-ידי לחיצות חזקות", אמר. השינוי בהנחיות נוגע למבוגרים וילדים, לא לתינוקות.
אידריס, המנהל גם מרכז להחייאה בדאלאס, אמר כי בשנתיים האחרונות מייעץ המרכז לפראמדקים מקומיים להתחיל בעיסוי לב. לדבריו, ההוראה הזו, יחד עם הדרכה קפדנית, שיפרו את שיעורי ההישרדות לאחר החייאה. הוא אמר כי המרכז גילה שפראמדיקים לא התחילו עם עיסויים עד שהמטופל כבר היה באמבולנס, ואיבדו זמן יקר בזמן שארגנו ציוד לפתיחת נתיבי אוויר. הפתרון הטוב ביותר, אמר אידריס, "הוא להתחיל בעיסוי הלב מייד".
בשנים האחרונות, שונו ההנחיות להחייאה בארצות הבריאות כדי שידגישו יותר את עיסויי הלב לטיפול בהתקפי לב פתאומיים. כעת, מחדד האיגוד האמריקני למחלות לב את ההנחיה ומורה במפורש: התחילו את התהליך עם עיסוי הלב במקום בהנשמה. לפי סיירה, השיטה הנהוגה כיום (פתיחת נתיבי אוויר, הנשמה ועיסויים) מעכבת את זרימת הדם, שאפשרית לאחר עיסויי החזה. "כשהאדם לוחץ חזק ובמהירות על חזה של חולה, הוא פועל למעשה כמו לב מלאכותי", הסביר סיירה, "הדם נושא עמו חמצן שמסייע להחזיק את האיברים בחיים עד שמגיע האמבולנס. פשוט שימו יד אחת על השניה ודיחפו ממש חזק".
לא כולם מרוצים, עם זאת, מההנחיות החדשות. באותו ראיון העיר ד"ר גורדון איווי,
ממרכז לחקר הלב באוניברסיטת אריזונה, כי יש לוותר על שלב ההנשמות לחלוטין, אלא אם מדובר בכמעט-טביעה או במנת יתר של סמים (מקרים שבהם בעיות נשימה הן שהובילו להתקף הלב). איווי פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי יותר אנשים שרדו החייאה שלא כללה הנשמות, בהשוואה למספר האנשים ששרדו החייאה עם הנשמות.
נתן קודינסקי, מנהל מחלקת ההדרכה של מד"א, אמר היום כי במד"א ילמדו את ההנחיות ויישמו אותן.
עקרונות ההחייאה עמדו במחלוקת מאז תחילת העשור הקודם, שעה שהחשש מהדבקה במחלות זיהומיות הרתיע רבים מלבצע הנשמה מפה לפה. חשש זה הביא כבר אז את האיגוד האמריקני לרפואת הלב לשקול האם יש צורך במתן עיסויים בשילוב הנשמות או שניתן להסתפק בעיסויים בלבד.
בשנת 2005 פורסמו הנחיות חדשות בהחייאה, לפיהן יש לבצע שתי הנשמות על כל 30 עיסויים לב ובהחייאת תינוקות הנשמה אחת על 5 עיסויים, אולם מי שאין בידו מסיכת הנשמה ונרתע מביצוע הנשמה מפה לפה, יוכל לבצע עיסויי לב בלבד עד להגעת צוות האמבולנסים. לדברי המומחים הסתבר כי עיסויים הם החלק החשוב ביותר בפעולת ההחייאה.
מדוע חשוב עיסוי הלב? בעת עיסוי ממקם המטפל את כפות הידיים מעל עצם החזה הנמצאת ממש מעל שריר הלב. עצם החזה, בהיותה גמישה, מפעילה לחץ על שריר הלב וגורמת להתכווצותו. התכווצות זו מספיקה כדי להזרים דם דרך אבי העורקים אל הגוף. כשמרפה המעסה מבית החזה, נוצר לחץ שלילי בבית החזה אשר גורם לדם לזרום אל הלב, וכך הלאה.