ב-2030: חמישית מהחשמל בעולם - מהרוח
ארגון הסביבה "גרינפיס" ומועצת אנרגיית הרוח העולמית (GWEC) מעריכים שעד שנת 2030 יפיקו טורבינות רוח חשמל בכמות השקולה לחמישית מצריכת החשמל העולמית. המובילה העולמית בנושא היא סין שרוכשת ומתקינה כבר כיום יותר טורבינות מכל מדינה בעולם
מהמרים על הרוח: ארגון הסביבה "גרינפיס" ומועצת אנרגיית הרוח העולמית (GWEC) חוזים שתוך שני עשורים, עד שנת 2030, יוכל העולם להפיק חמישית מצריכת החשמל שלו בעזרת אנרגיית הרוח.
ענף אנרגיית הרוח הוא אחד מהענפים הבולטים במגזר האנרגיה העולמי. מסביב לעולם פועלות רבבות טורבינות בעשרות מדינות. כל הטורבינות שהותקנו בעולם עד סוף 2009 מפיקות 340 טרהוואט חשמל בשנה - כמו צריכת החשמל השנתית של איטליה - השקולים ל-2 אחוזים מסך הצריכה העולמית.
הענף רשם בשנת 2009 גידול של כמעט 42 אחוז - אחרי 13 שנה שבהם הגידול השנתי הממוצע היה נמוך משמעותית - כ-29 אחוז בלבד. במספרים - מדובר בתעשיה המגלגלת 50 מיליארד אירו בשנה.
הסיבה לזינוק מקורה, בין היתר, בסין. המעצמה האדומה טיפסה למקום השני במספר טורבינות הרוח המותקנות (ארה"ב במקום הראשון), ולמדינה שרכשה הכי הרבה מערכות לרתימת אנרגיית הרוח ב-2009. מחברי הדו"ח שיבחו את סין על שנטלה את ההובלה העולמית בתחום אנרגיית הרוח - יותר מכפי שעושות מדינות אירופה וארצות הברית.
טורבינות רוח בקנדה (צילום: רויטרס)
התחזית מופיעה בדו"ח שפרסמו שני הגופים. על פי הדו"ח, כל טורבינות הרוח בעולם יפיקו עד שנת 2020 חשמל בהספק של 2,600 טרהוואט - השקולים ל-11.5 עד 12.3 אחוז מצריכת החשמל העולמית. עשר שנים לאחר מכן, ב-2030, ההספק יהיה 5,400 טרהוואט - בין 18.8 ל-21.8 אחוז מצריכת החשמל העולמית.
איך עובדת טורבינת רוח
חוות טורבינות רוח בקליפורניה
לעומת זאת, תחזיות סוכנות האנרגיה הבינלאומית (של האו"ם) צנועות יותר: הם חוזים שילוש של השימוש בטורבינות רוח בעשור הקרוב, לרמה של 4.8 אחוז מצריכת החשמל העולמית. אלא שבארגון GWEC מציינים שההתנהגות של תעשיית אנרגיית הרוח העולמית עלתה על הציפיות בשנים האחרונות, ולכן התחזית שלהם אופטימית יותר מהאחרות.
על פי הדו"ח, שימוש כה נרחב באנרגיית רוח יחסוך בכל שנה פליטה של 1.6 מיליארד טונות של פחמן דו-חמצני (שהיה נפלט כתוצאה מהפקת חשמל משריפת פחם), ובהמשך הכמות השנתית תגדל ל-3.3 מיליארד טונות CO2. בסיכום כללי, עד 2020 תיחסך פליטה מצטברת של 10 מיליארד טונות פחמן דו-חמצני, ועד 2030 - 34 מיליארד טונות.
בישראל קיימת חוות טורבינות רוח קטנה בגולן. פרויקט נוסף של 62 טורבינות נמצא בתהליכי תיכנון והממשלה אמורה להכריע בקרוב האם להעניק לו מעמד של פרויקט תשתית לאומי - שיזרז את הטיפול בו. חווה נוספת מתוכננת לקום בגליל.