"אם היו מעלים תמלוגים ב-2002 - לא היה גז"
גדעון תדמור, מנכ"ל דלק אנרגיה, השותפה במאגרי הגז הטבעי דלית, תמר, לוויתן וים-תטיס, טוען כי אם מדיניות התמלוגים היתה משתנה בראשית העשור, לא היו מתגלים מאגרי תמר ודלית. "לא מדובר כאן בטייקונים נגד הציבור. רוב הרווח של שותפויות הגז שייך בכלל לציבור הרחב של המשקיעים בבורסה"
"אם ראש הממשלה לשעבר אריאל שרון היה מעז להעלות את התמלוגים על גז ונפט, לא היה נמצא בישראל גז טבעי", כך טוען גדעון תדמור, מנכ"ל דלק אנרגיה, השותפה במאגרי הגז הטבעי דלית, תמר, לוויתן וים-תטיס.
תדמור, שדיבר בוועידת האנרגיה של חברת אקו-אנרג'י המתקיימת היום (ב') ברמת גן אמר: "בין השנים 2006-2002 הייתה ועדה שבדקה, בצדק, אם מדיניות התמלוגים בישראל שנקבעה ב-1952 עדיין אקטואלית. הוועדה מצאה שאסור לשנות את המדיניות (להעלות את התמלוגים- ת.ג).
"אם המדיניות הייתה משתנה (והתמלוגים היו עולים- ת.ג) לא היינו כאן ולא היו מאגרי תמר ודלית. שינוי רטרואקטיבי של מדיניות התמלוגים הוא לא חכם, לא חוקי ולא מוסרי. מביאים לנו כדוגמה שינוים כאלה שנעשו בבריטניה ובקנדה, אבל כשזה נעשה שם זה הזיק לתעשייה.
"אנחנו חשים ברוחות רעות שעלולות לחבל בעבודה שלנו. לא מדובר כאן בטייקונים נגד הציבור. רוב הרווח של שותפויות הגז שייך בכלל לציבור הרחב של המשקיעים בבורסה. אם התמלוגים כאן כל כך נמוכים והרווח כל כך גדול - אז איפה התורים של החברות הרב לאומיות שבאות להשקיע כאן? איך יכול להיות שחברת בריטיש גז למשל עזבה את ישראל למרות הגז?
"המדינה לא לקחה שום סיכון ואפילו לא התחייבה לקנות מאיתנו את הגז. התשתית כאן לא טובה כמו בארה"ב וגם מבחינה גיאופוליטית אנחנו לא מכה אלא מקום שהוא לא אטרקטיבי להשקעה".
יצוין כי תדמור, שיצא מגדרו כדי להוכיח ששותפויות הגז ממש, "עושות טובה" שהן פועלות בישראל, סתר מעט את עצמו כאשר הצהיר באותה הנשימה כדי להוכיח את דבריו ואמר: "חברות לא ששות להגיע לכאן כיוון שישראל היא לא מקום אטרקטיבי. חברות אינן מחליטות היכן להשקיע לפי שיקולי המיסוי".
אנחנו אוהבים לעבוד כאן
לפני תדמור, דיבר בוועידה אוסון פריימן, סגן נשיא למזרח התיכון של חברת נובל-אנרג'י האמריקנית השותפה בחלק ממאגרי הגז עם דלק. מי שבאמת מתרגש מהאיום של היזמים לפיו יעזבו את עבודתם כאן אם התמלוגים יעלו - כדאי שישים לב דווקא לדבריו של פריימן, שלא הזכיר את התמלוגים אלא ניסה להראות עד כמה החברות מושקעות בקידוחים הקיימים.
לדברי פריימן, "אנחנו בישראל כבר 12 שנה. אנחנו עובדים קשה מאוד כדי להביא את הקידוחים לכדי כדאיות ומוציאים על כל מיליארדי דולרים בשנה. זה בהחלט ביג דיל בשבילנו להחזיק את העסק. אנחנו קודחים לעומק של 5 ק"מ באמצעות טכנולוגיות מרתקות שמופעלות ע"י רובוטים תת מימיים. יש לנו אנשים שעובדים כבר כמה וכמה שנים בפרויקט הזה.
"מדהים לצלול ולראות איך זה נראה בשטח, זה ממש NASA (סוכנות החלל האמריקנית - ת.ג). עדיין יש עבודה רבה: להשלים את הצינור בן 300 הקילומטר, להתחיל להזרים גז מתמר ודלית ליבשה, ולבדוק האם מאגר לוויתן הוא מסחרי. אנחנו אוהבים את זה", סיכם פריימן בהתלהבות.