שתף קטע נבחר

פסיכיאטרים: "אם רופא שוּחד, אמות הספים ירעדו"

עמיתיו למקצוע של הפסיכיאטר החשוד בסיוע להונאת הביטוח הלאומי במיליוני שקלים, מקווים כי יתברר שאין אמת בהאשמות. לטענתם, איומים על פסיכיאטרים מצד מטופלים יותר נפוצים מהצעות שוחד. אבל אם זה נכון, "יידרש בדק בית"

לא ייתכן שהופרה חרדת הקודש המקצועית: פסיכאטרים בכירים מתקשים להאמין כי עמיתם שנעצר בחשד לסיוע בהונאת הביטוח הלאומי במיליוני שקלים, כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, אכן פשע. הם מזכירים את הפרשה בה נחשדו כמה מחבריהם באישומים דומים לפני מספר שנים, ולבסוף התברר כי נהגו בתום לב. יחד עם זאת, הם מבהירים כי אם אמת בדבר, "ירעדו אמות הסיפים".

 

פסיכיאטר בכיר משורות השירות הציבורי, שמכיר באופן אישי את הד"ר העצור - שפרטיו נאסרו לפרסום - סיפר בשיחה עם ynet כי הוא מופתע מאוד ממעצרו של הקולגה. לדבריו, לא נתקל בתופעה כזו בעברו ותקוותו היא שיתברר כי מדובר בטעות.

 

הצעה לשוחד, כך מתברר, אינה מהווה איום על טוהר המידות של מרבית הפסיכיאטרים, אולם לעתים עלולים בעלי המקצוע להסתכן בפגיעה בשלומם. לדברי הפסיכיאטר הבכיר, ד"ר אילן רבינוביץ', קיימת תופעה של איומים כלפי פסיכיאטרים. "לי זה לא קרה, אך קרו מקרים בהם מטופל איים על מטפל, לרוב בשירות הציבורי. היו איומים ש'אם לא תכתוב לי ככה וככה בחווה, אעשה לך ככה וככה', היו מקרים של תוקפנות".


יש מטופלים שמשקרים בשביל להשיג קצבה (צילום: שאול גולן)

 

רבינוביץ' הבהיר כי הפסיכיאטרים בארץ ובכלל מכירים בכוח הרב שבידם, ובשל כך נוהגים בחרדת קודש בחוות דעתם. "פסיכיאטרים, פסיכולוגים ועובדים סוציאליים יכולים לתת חוות דעת לביטוח לאומי, לצבא ולעוד מוסדות ולקבוע את עתיד אחוזי הנכות, פיצויים, אובדן כוח עבודה, ושירות צבאי. לכן מאוד מקפידים על טוהר המידות ויושרה. זה בנפשנו".

 

גם רבינוביץ' התייחס לחשדות נגד הפסיכיאטרים הבכירים מלפני כמה שנים, וציין כי אז "נעשה עינוי דין לכמה מחברינו וטובי אנשי המקצוע, והכל התברר כעורבא פרח". כעת הוא קורא להמתין לתוצאות החקירה, "על מנת למנוע עינוי דין נוסף". אם בכל זאת יתבררו החשדות כנכונים, הוא מבהיר, העניין "ירעיד את אמות הסיפים". לדבריו, "זה יצריך בדק בית של המקצוע, שכן אנו עומדים מאחורי כל מילה שלנו, מדובר בקודש הקודשים".

 

"קשה לי מאוד להאמין עליו"

לצד זאת, תיאר פסיכיאטר בכיר אחר מספר מקרים בהם נפגש עם מטופל שניסה להונותו. "היו מקרים בהם המטופל ניסה להציג עצמו כחולה יותר ממה שהוא, שכן יש לו עניין לקבל קצבה מהביטוח הלאומי", ציין. לדבריו, לעתים גם הפסיכיאטר "רואה שממש דופקים מטופל, ויש דעה מקצועית שונה בין הצדדים", אך הבהיר כי לא נתקל בלחצים להטות בדיקות. "מפה ועד אישום כוזב יש מרחק, לא נתקלתי בהצעה כזו, זה מאוד יוצא מהכלל", אמר.


"לעתים גם הפסיכיאטר רואה שממש דופקים מטופל" (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

הבכיר סיפר כי דווקא במסגרת הצבא נתקל בזיופי חתימות של פסיכיאטרים, שהתגלו ונחקרו, אולם הבהיר כי ככלל מדובר במקרים נדירים. "אני מתעסק עם מטופלים שסובלים מכל מיני נכויות, וגם חברי למקצוע לא סיפרו אי פעם על הצעות כאלה, או דומות להם. מדובר בקו שקשה מאוד לחצות אותו, ואם אכן קרה עניין כזה, יש כאן משהו מעבר בתמונה הכוללת", הוסיף הפסיכיאטר.

 

"לפני שנתיים עצרו כמה פסיכיאטרים בשירות משרד הבריאות, והאשימו אותם בהאשמות חמורות, אך לא היה לכך בסיס. היה זיהוי מוטעה והתברר כי הם נתנו חוות דעת בתום לב", סיפר הפסיכיאטר והוסיף כי תקוותו היא שגם כאן תסתיים הפרשה באופן דומה: "אני מכיר את הדוקטור העצור, וכל העניין הזה נשמע נורא, קשה לי להאמין עליו. אמנם אני מדבר ממקום רגשי, אבל זה אדם שאתה מכיר ופוגש, וכשאתה שומע רע בנוגע אליו, אתה מקווה שדברים יתבררו אחרת".

 

"אפילו מתנות אנחנו מסרבים לקחת"

הפסיכיאטר ד"ר חיים שם דוד, מומחה לפסיכיאטריה כללית ומשפטית, מתקשה גם הוא להאמין כי הפסיכיאטר הבכיר העניק אישורים מזויפים. "אינני מכיר אותו אישית, אך הוא אישיות מאוד מוכרת ומוערכת. לא אתפלא אם לבסוף לא יהיה כל תוכן באישום ולא כלום, לכן אני מציע שלא לקפוץ למסקנות".

 

שם דוד הסביר כי חוות דעת פסיכיאטרית מורכבת מעובדות מסוקרות, אך חלק בלתי נמנע ממנה הינו הערכת היכולת התפקודית של המטופל על-ידי הפסיכיאטר. "יש דוקטור שיראה את הדברים בצורה מסוימת, ויש שיראה בצורה קצת אחת. בנוסף יש לזכור שהפסיכיאטר בוחן את יכולת האדם באופן כללי, מעבר לנושא הספציפי המבוקש.

 נכון שתמיד יש מטופלים שמנסים למשוך את חוות הדעת לכיוון אחר, אך פסיכיאטרים פועלים באופן מושכל, ולא כל מי שמקבל שכר צריך להיות חשוד". 

 

לטענת שם דוד, אפשרי גם שמקור הפרשה בעלילה של מטופל: "הרבה פעמים זה מישהו שלא קיבל את מבוקשו ומאוד כועס. יש לזכור שמדובר באנשים במצב מאוד עדין". לצד זאת, גם הוא דיווח כי "מעולם לא שמעתי על הצעות כאלה. התופעה המוכרת היא לתת מתנה לאחר טיפול, אך גם את זה אנו מסרבים לקחת. בכל מקרה, שוחד מטבעו נעשה בשקט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גטי אימג' בנק
"שוחד הוא קו שקשה לחצותו" (אילוסטרציה)
צילום: גטי אימג' בנק
מומלצים