שתף קטע נבחר

דיווח: אירופה סוגרת השמיים למטוסים איראניים

הסכם שנחתם באחרונה בין ארבע ענקיות הנפט הגדולות באירופה, הותיר את נמלי התעופה בגרמניה ובאוסטריה כ"תחנות הדלק" היחידות למטוסים איראניים ביבשת. גם נמלי תעופה אלה ייסגרו בפני האיראנים בחודש הבא. לחץ כבד על סין

מטוסים איראניים אינם יכולים לתדלק עוד במרבית נמלי התעופה של אירופה ואלה שעדיין פתוחים בפניהם - צפויים לסגור את שעריהם בחודש הבא. העיתון "וושינגטון פוסט" מדווח היום (יום ב') כי הסכם שנחתם באחרונה בין ארה"ב לבין ארבע חברות הנפט הגדולות באירופה מגביר בצורה משמעותית את "בידודה האווירי של איראן".

 

במסגרת ההסכם, התחייבו "של" ההולנדית-בריטית, "טוטאל" הצרפתית, "ENI" האיטלקית ו"סטאטאויל" הנורבגית, להפסיק את השקעותיהם באיראן ולהימנע מכל פעילות חדשה בה. כתוצאה מביטול ההסכמים, נאלצים מטוסים איראניים לבצע נחיתות תדלוק רק בגרמניה ובאוסטריה, בהן ימשיכו "טוטאל" והחברה האוסטרית OMV לספק להן דלק עד לסיום החוזים בחודש הבא.

 

כבר בחודש יולי נודע כי האיחוד האירופי הכניס את מרבית מטוסי הנוסעים האיראניים ל"רשימה השחורה" של רשויות התעופה. ואולם, אז טענו בבריסל כי הסיבה לצעד התקיף היא ליקויי בטיחות במטוסים האיראניים. בהודעת האיחוד האירופי נמסר כי שני שלישים מצי המטוסים של "איראן אייר", חברת התעופה הלאומית של הרפובליקה האיסלאמית, לא יוכל להיכנס לאירופה. מדובר במטוסים מסוג בואינג-727, בואינג-747 וכן אירבוס-320. מגבלות דומות הוטלו על חברת התעופה "מהאן אייר".

 

"המטרה היא שחברות יפסיקו לעשות עסקים עם איראן", אמר סגן מזכירת המדינה, ג'ים סטיינברג, העומד בראש המשלחת אמריקנית לדיאלוג האסטרטגי שמתקיים היום בוושינגטון עם משלחת ישראלית בראשות סגן שר החוץ, דני איילון. איילון בא לארה"ב מבייג'ינג, שם נפגש עם מקבילו הסיני, לו ג'ין מון, ודרש ממנו להגביר את אכיפת משטר הסנקציות ולהצטרף ל-32 מדינות, בהן דרום-קוריאה ויפן, שהטילו על איראן סנקציות מעבר לאלה של מועצת הביטחון.

 

ביקורו של איילון בבייג'ינג, בא על-רקע הדיווחים כי סין ממשיכה לעשות עסקים עם איראן, גם בתחומים המסייעים לתוכנית הגרעין, חרף הסנקציות להן היא שותפה.

 היועץ הבכיר למניעת הפצת נשק גרעיני במחלקת המדינה, רוברט איינהורן, אמר לוושינגטון פוסט כי חברות סיניות מסייעות לאיראן בפיתוח פרויקט העשרת האורניום וכן בפרויקט הטילים. איינהורן ביקר בבייג'ינג בחודש שעבר והעביר לסינים רשימה של חברות ובנקים העוקפים את הסנקציות במופגן. ביקור דומה בסין ערכה בחודש שעבר גם שרת החוץ האירופית, קתרין אשטון.

 

לסין עצמה קשרי מסחר נרחבים עם איראן, בעיקר בתחום הנפט והאנרגיה, הנאמדים ב-36.5 מיליארד דולר. איראן מייצאת 11% מצרכי האנרגיה של סין ובתמורה מושקעת האחרונה בתוכניות תשתיות באיראן. במערב חוששים כי כעת מתכוונת סין להחליף חברות זרות המפסיקות את עסקיה עם הרפובליקה האיסלאמית, מחשש שיוכנסו ל"רשימות השחורות" של ארה"ב או אירופה. בבייג'ינג דוחים את הטענות ומגדירים את הקשר עם איראן "עסקי נורמלי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מטוס "איראן אייר" (ארכיון)
צילום: AP
מומלצים