שתף קטע נבחר

 

גביע אירופה, טייק 1: מביירות ועד לריגה

ב-22 בפברואר 1958 יצא לדרך טורניר גביע אירופה הראשון בהיסטוריה. רגע לפני שהעונה ה-54 יוצאת לדרך, זה הזמן להיזכר בקבוצות שנעלמו מהמפה, בזוכה, בשערורייה הפוליטית, ובחלקה של מכבי ת"א

העונה ה-11 של היורוליג תצא לדרך בקרוב מאוד. בתום עונה זו תוכתר בפעם ה-54, אלופת אירופה. לפני עידן היורוליג, מי שארגנה את הטורניר אשר בסופו הוכתרה אלופת אירופה הייתה פיב"א. הטורניר הראשון נקרא 'גביע אירופה לאלופות', והוא פעל במשך 34 שנה, עד 1991. לאחר מכן שונה הקונספט והתווספו לטורניר קבוצות אשר דורגו בצמרת הגבוהה במדינתם מבלי להיות אלופות, ולבסוף טורניר היורוליג הפך לבעל הבית של הכדורסל האירופי.

 

לאחר שב-1956 יצא לדרך טורניר 'גביע אירופה לאלופות' בכדורגל, החליט עולם הכדורסל האירופי לעשות מעשה דומה, ולהוציא לדרך טורניר בעל אופי זהה אשר בסיומו תוכתר אלופת אירופה.


גביע אירופה 1958 - הגושים

גביע אירופה 1958 - הגושים
א' אס"ק ריגה ויסנשאפט ברלין פנטריט הלסינקי לגיה ורשה        
ב' יוקשין ז'נבה סלובאן אורביס יוניון בבנברג הונבד בודפשט זימנטל מילאנו וולבס אמסטרדם    
ג' חלב UB ביירות אקדמיק סופיה פנליניוס אתונה צ.צ.א. בוקרשט אולימפיה לובליאנה פנרבחצ'ה איסטנבול מכבי ת"א
ד' רויאל 4 בריסל אטצלה אטלברק וילרבאן בריירנס ריאל מדריד      

 

הכדורסל האירופי של 1958 רחוק שנות אור מזה של היום. הקבוצות היו חובבניות, ולכן היה גביע האלופות 1958 היה 'מבולגן' מבחינת סדר המשחקים, ומבחינת השיטה בה הם נערכו. 23 אלופות מ-23 מדינות חולקו ל-4 גושים, עפ"י חלוקה גיאוגרפית. כל גוש שלח 2 נציגים לשלב רבע הגמר.

 

המשחק הראשון - 39 הפרש

הגוש שפתח את המפעל היה ד'. ב-22 בפברואר 1958 שוחק בבריסל המשחק בין רויאל 4 לאלופת לוכסמבורג, והבלגים טיילו ל-43:82 במשחק ה-1 בתולדות גביע האלופות. בגומלין ניצחו הבלגים בלוכסמבורג 36:63.

 

מכאן המשיכה רויאל 4 למפגש מול וילרבאן, וריאל שיחקה נגד אלופת פורטוגל. רויאל 4 הדיחה את וילרבאן, ואילו ריאל שלחיה הביתה את בריירנס. בכך נקבע כי גוש ד' שולח לרבע הגמר את רויאל 4 וריאל מדריד.


אלכסנדר גומלסקי, לצד פיני גרשון. ואת מי הוא אימן? (צילום: ראובן שוורץ)

 

גוש א' שוחק בצורה פשוטה: אס"ק ריגה נגד ויסנשאפט ברלין, ופנטריט הלסינקי נגד לגיה ורשה, בשיטת בית-חוץ. ריגה הביסה את המזרח גרמנים בשני המשחקים, בעוד שבהתמודדות השנייה התפתחה דרמה: הפינים ניצחו בביתם ב-2 הפרש את לגיה, אולם הפולנים הצליחו לנצח ב-4 נק' בגומלין והצטרפו לריגה ברבע הגמר.

 

ארמני ג'ינס? זימנטל!

גוש ב' הפגיש 6 קבוצות: הונבד בודפשט הלמה בבבנברג האוסטרית ללא רחמים. גם זימנטאל מילאנו התעללה בוולבס אמסטרדם בדומה להנוגרים. ההתמודדות השלישית, בין אלופת שוויץ יונקשין ג'נבה לאלופת צ'כוסלובקיה סלובאן אורביס פראג נקבעה משום מה למשחק אחד ויחיד בג'נבה. הביתיות לא עזרה לשוויצרים שהוכו בביתם ב-30 הפרש ע"י אורביס פראג.


דנילו גלינארי, בגרסה האחרונה של מילאנו (צילום: אלי אלגרט)

 

שלוש הקבוצות שניצחו עלו עתה לשלב השני. באמצע אפריל נערך טורניר משולש במילאנו, בו כל קבוצה שיחקה נגד יריבתה משחק אחד, ובסיום הטורניר נקבע כי מילאנו (שני ניצחונות) והונבד (ניצחון והפסד) עלו ושלחו את פראג (שני הפסדים) הביתה.

 

הסיפור מסתבך

גוש ג' היה מתוסבך גם הוא. בסיבוב הראשון עלתה חלב הסורית לאחר שיוניון ביירות פרשה. כאן הצטרפו עוד חמש קבוצות. חלב נעצרה לאחר שהובסה בידי אקדמיק סופיה, פנליניוס היוונית מתחה את צ.צ.א בוקרש, אך הודחה, ואולימפיה לובליאנה עלתה בקלות על חשבון פנרבחצ'ה.


מכבי ת"א מקבלת מחמאות, במשחק ידידות ברומניה (מתוך: ידיעות אחרונות)

 

עתה הגיע הסיבוב ה-3 והאחרון שלוש קבוצות, אליהן הצטרפה אלופת ישראל מכבי ת"א. סופיה לא התקשתה להביס את לובליאנה, והצהובים מישראל יצאו לדרך אירופית לראשונה, בטיסה לבוקרשט. לאחר יתרון רומני בן נקודה במחצית, 37:38, חלה קריסה צהובה והרומנים הביסו את מכבי בסיום 65:84.

 

חדשות הספורט? לא ב-58'

מיותר לציין כי בארץ לא ידעו בזמן אמת מה קורה במשחק, מאחר שלא היה שידור ישיר רדיופוני. למחרת המשחק נכתב במברק ב'ידיעות אחרונות' על המשחק בקצרה, ונכתב כי אין עליו פרטים רבים. על פי המברק, שחקני מכבי נפגעו מהשיפוט ו-7 שחקנים בצהוב יצאו ב-5 עבירות, כך שמכבי סיימה את המשחק ב-4 שחקנים בלבד.

 

משחק הגומלין נקבע למוצאי שבת, ה-3 במאי, ושוחק ב...אצטדיון ר"ג. גם הפעם ניצחו הרומנים - 61:63, בכך סיימה מכבי ת"א את הופעותיה בגביע אירופה לשנת 1958. אם כך, אקדמיק סופיה וצ.צ.א בוקרשט עלו לרבע הגמר מגוש ג'.


רלף קליין. לקח חלק בצמד המשחקים (צילום: לע"מ)

 

לאחר הבלגאן, הגענו לשלב רבע הגמר, שהיה מסודר יותר: 8 קבוצות, כששלוש מתוך 4 ההתמודדויות נערכו בשיטת בית-חוץ. אס"ק ריגה מחצה את לגיה ורשה במשחק הראשון, והרשתה לעצמה לספוג הפסד קטן בפולין בגומלין. ריאל מדריד הביסה את רויאל 4 הבלגית ב-19 הפרש במדריד, אולם במשחק השני נקלעה ללחץ קל, כשהבלגים ניצחו ב-14 הפרש.

 

אקדמיק סופיה ניצחה בבוקרשט את צ.צ.א ב-9 הפרש, בגומלין הצליחו הרומנים לנצח, אבל בנקודה אחת בלבד שלא הספיקה. בכך עלתה גם אקדמיק סופיה לחצי הגמר. ההתמודדות הרביעית הפגישה בין זימנטאל מילאנו להונבד בודפשט.

 

מאחר ששתי הקבוצות נפגשו כבר במילאנו בטורניר המשולש של גוש ב', ומאחר שכולם רצו לחסוך כסף על נסיעות ארוכות, הוחלט כי המשחק ההוא במילאנו, בו ניצחה מילאנו ב-8 הפרש, ייחשב כמשחק הביתי האיטלקי בשלב רבע הגמר. לכן נערך משחק אחד בלבד, בהונגריה, בו הייתה צריכה הונבד לנצח בלמעלה מ-8 הפרש. ואכן, ההונגרים עשו זאת וניצחו ב-10 הפרש. בכל הושלמה תמונת חצי הגמר.


אצטדיון רמת גן. ברוכים הבאים לגביע אירופה בכדורסל (צילום: ירון ברנר) 

 

הפיינל פירסט

החודש: יוני. המשחקים: הונבד בודפשט - אקדמיק סופיה, ריאל מדריד - אס"ק ריגה. אך בלי שערורייה פוליטית טובה הרי שאי אפשר: השלטון הפאשיסטי בספרד אסר על ריאל לשחק נגד אלופת ברה"מ מריגה, וכך זכו האחרונים לעלות לגמר מן ההפקר, כאשר הם זוכים בשני ניצחונות טכניים.

 

הונבד וסופיה נפגשו לראשונה בהונגריה, לדרבי הבלקני הגדול. לאחר יתרון הונגרי בן 9 נקודות במחצית (33:42), חזרו הבולגרים למשחק, הפכו את הקערה על פיה והשיגו ניצחון חוץ 87:89. כעבור כשבועיים נערך הגומלין בסופיה, ואקדמיק ניצחה ב-12 הפרש 64:76, והבטיחה את מקומה בגמר מול ריגה.


עיתוני ישראל מסכמים את הקמפיין האירופי של הצהובים

 

להבדיל מאירועי הפיינל פור להם הורגלנו, גמר גביע אירופה גירסת 1958 התקיים אף הוא בשיטת בית-חוץ. כ-17,000 צופים התכנסו ב-6 ביולי בריגה, כדי לדחוף את המקומיים מול אקדמיק.

 

את אס"ק ריגה אימן לא פחות ולא יותר מאשר אלכסנדר גומלסקי האגדי, שמוכר לנו מימיו בצסק"א מוסקבה. על הקווים בצד השני עמד בוז'ידאר טאקב. במחצית הראשונה היה נראה כי לאקדמיק אין סיכוי, כשאס"ק הוליכה ביתרון מבטיח 36:52. אולם התעוררות בולגרית שינתה את המשחק, ובסיומו ניצחו המקומיים רק 81:86.

 

גביע אירופה לריגה!

קהל בולגרי דומה הגיע לגומלין בסופיה, כשבועיים מאוחר יותר. אך למרות התמיכה, היה זה הערב של האורחים, שהוליכו במחצית 31:39. כל ניסיונות הבולגרים להפוך את הקערה על פיה בראשותו של ראדב נכשלו, כאשר מנגד בלטו בריגה וולדמניס ומויז'ניקס. בסיום 71:84 לריגה, שזכתה באליפות אירופה לשנת 1958.


ברתומיאו ומזרחי. הכל החל ב-1958 (צילום: אלי אלגרט)

 

בשנים הבאות ילך ויתמסד המפעל ויהיה מסודר יותר. אס"ק ריגה תזכה גם ב-1959 ו-1960 בתואר, ובכך תשלים זכייה משולשת, הישג אותו שחזרה רק

ספליט ב-1991, דבר שמכבי ת"א גירסת 2004-2006 היתה קרובה לרשום, אך חסרה 5 נק' בגמר בפראג.

 

כמעט כל הקבוצות שהשתתפו בגביע האלופות של 1958 לא נמצאות כיום על מפת הכדורסל הצמרת-אירופית. על חלקן לא שמענו מעולם, אפילו לא בימים רחוקים. חלקן ירדו מנכסיהן מזמן, כמו אקדמיק סופיה וצ.צ.א בוקרשט. וחלקן, כמו מכבי ת"א וריאל מדריד, הפכו להיות אימפריות אירופיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תנחום כהן מינץ
צילום: משה פרידן, לע"מ
מומלצים