משרד החוץ מזדקן: מי רוצה לעבוד בברלין?
בשל גיל הפרישה הגבוה וירידת מספר המצטרפים החדשים, על משרה בכירה בחו"ל מתמודדים עשרות עובדים ותיקים, בעוד התפקידים הזוטרים נשארים כמעט ללא מועמדים. דובר המשרד: "אין צורך ברשימות מועמדים מנופחות"
עובדי משרד החוץ מזדקנים? בעת האחרונה נרשם מחסור במועמדים צעירים לתפקידים דיפלומטיים נחשקים, גם אם זוטרים, בחו"ל. כ-500 מעובדי משרד החוץ המוצבים כעת בארץ הינם מועמדים פוטנציאליים לתפקידים דיפלומטיים בדרגות שונות בחו"ל, אך כאשר גיל הפרישה גבוה ומספר המצטרפים החדשים לשורות המשרד יורד, נוצר מצב אבסורדי, לפיו על משרה בכירה בחו"ל מתמודדים עשרות עובדים בעלי ותק וניסיון, בעוד התפקידים הנחשבים לזוטרים יותר נשארים ללא מועמדים.
הבוקר (יום ג'), תתכנס ועדת המינויים של המשרד בראשות המנכ"ל, יוסי גל, במטרה לאייש מספר תפקידים, אך הישיבה המתוכננת כנראה לא תיארך זמן רב.
למשרות מרכזיות, כגון ממלא מקום הקונסול הכללי במיאמי (מספר 2 בקונסוליה) ומנהל ההסברה הישראלית בשגרירות בפריס, הגישו בסך הכל שני עובדים את מועמדותם. גם לתפקידים הנחשבים נחשקים אין היענות רבה: רק שלושה עובדים הגישו מועמדותם לתפקיד נספח התרבות בברלין, שניים לנספח לענייני כלכלה ומדע בפריז, ואחד בלבד הגיש מועמדותו לתפקיד נספח התרבות בבייג'ינג.
"תוצאת הזנחה רבת שנים בתכנון"
וכמה מועמדים פנו בבקשה לאייש את התפקיד המרכזי של ראש לשכת השגריר בוושינגטון? אף לא אחד. אחד העובדים במשרד החוץ ניסה להסביר ל-ynet את פשר התופעה ואמר כי "הדברים משקפים את האנומליה בפירמידת כוח האדם במשרד. זו תוצאה ישירה של הזנחה רבת שנים בתכנון לטווח ארוך.
פקקי התנועה נוצרים בעקבות אי-גיוס צוערים על בסיס קבוע, ולא פחות מכך, היעדרה של מדיניות פרישה מכובדת לאנשים שרוצים לעזוב את המשרד לפני גיל 67", אמר העובד.
חנן גודר, יו"ר ועד העובדים במשרד החוץ הביע תרעומת על המצב הנוכחי. "התופעה הזו מראה את התחלואה הארגונית של משרד החוץ", אמר ל-ynet. "ב-12 השנים האחרונות צנח מספר האנשים בחטיבה המדינית מ-540 ל-440. כמאה אנשים 'התאיידו', אך צרכי המדינה לא התאיידו. פשוט לא גייסו מספיק אנשים בשנים האחרונות, ואלה שהתקבלו מהדור הצעיר כבר משובצים ויושבים בתפקידים בחו"ל", הצהיר גודר.
דובר המשרד: צריך ידע בשפת המקום
לדברי יו"ר ועד העובדים, חלק מהפתרון לבעיה טמון בפתיחת קורסי צוערים באופן יותר תדיר. "מה שקורה היום זה שלא נשארים אנשים לאייש את התפקידים הנחשבים לזוטרים. אנשים מתקדמים לעמדות ניהול מהר מדי, וחסר לנו כוח עבודה. בעבר היה נהוג לפתוח קורס צוערים מדי שנה, ובשנים האחרונות הוא נפתח אחת לשנתיים. גם הגיל הממוצע של מסיימי הקורס גדל, כאשר בעבר הוא היה 25, ובשנים האחרונות עומד על 33".
יוסי לוי, מנהל המחלקה לתקשורת ישראלית במשרד החוץ, אמר בתגובה לדברים כי "משרד החוץ משקיע מחשבה ומאמץ רב להתאים לכל תפקיד בארץ ובחו"ל את המועמדים המתאימים ביותר.
לשם כך, אין צורך ברשימות מועמדים מנופחות, אלא די ברשימות ממצות ואפקטיביות. לגופו של עניין, יש לזכור מחד שמדובר בתפקידים זוטרים יחסית, ומאידך כי מדובר בתפקידים הדורשים ידע של ממש בשפת המקום, ועל כן טבעי הוא שמספר המתמודדים על כל משרה קטן יחסית".
בתוך כך, הגישה אתמול שגרירת ישראל בפדרציה הרוסית דורית גולנדר את כתב האמנה לנשיא רוסיה דימיטרי מדבדב. בזאת תתחיל גולדנר את תפקידה כשגרירת ישראל במוסקבה. הנשיא הרוסי, אשר בירך אישית כל אחד מ-13 השגרירים שנכחו בטקס, ציין כי רוסיה מעריכה את יחסיה עם ישראל, ושואפת לפתח את שיתוף הפעולה בין המדינות תוך דגש על הפן הכלכלי-מסחרי. מדבדב הדגיש כי רוסיה תומכת בדיאלוג ובמשא ומתן במזרח התיכון.