החשד: המנכ"ל של ישי רימה וזכה בקרקע למפונים
גבי מימון, יד ימינו של שר הפנים, בילה את הלילה במעצר. הוא חשוד שהשתמש באשת-קש, אם ל-16 ילדים, כדי לזכות במכרז לבנייה ביישוב יד בנימין - בקרקע שיועדה לדתיים מפוני גוש קטיף ולתושבי המועצה המקומית. גם ראש המועצה עצור
הסבל של מפוני גוש קטיף נמשך שנים, והמדינה כשלה בשיקומם ובדאגה לבתים חדשים. כעת מתברר, על-פי החשד, שבצמרת יש גם מי שפעל במרמה כדי לגזול שטח שיועד למפוני ההתנתקות. החשוד המרכזי בפרשה החדשה הוא מנכ"ל משרד הפנים, יד ימינו של אלי ישי, גבי מימון, שבילה את הלילה במעצר והבוקר (יום ג') יובא בפני שופט.
מפרטי החקירה בפרשה החדשה, מתברר שמימון השתמש לפי החשד באשת-קש כדי לזכות בקרקע של המנהל לבנייה ביישוב יד בנימין שבדרום השפלה. האשה, שושנה פרידמן, היא אם ל-16 ילדים. אמש היא שוחררה לחמישה ימי מעצר בית.
ביחידה הכלכלית מעריכים כי החשוד המרכזי מימון, שביקש לרכוש קרקע של מינהל מקרקעי ישראל ביישוב הדתי, לא היה יכול לגשת למכרז - שיועד לדתיים מפוני גוש קטיף ותושבי המועצה האזורית נחל שורק. אבל הוא התעקש לגרוף נתח אדמה בשטחי ההרחבה של היישוב. לפי החשד, פרידמן עשתה זאת מטעמו. מימון, שחשוד בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ובזיוף מסמכים, מיוצג על ידי עו"ד פנינה גיא ממשרד גדעון פישר ושות'.
האם ל-16 שושנה פרידמן, אמש בבית המשפט (צילום: עופר עמרם)
במערכת הפוליטית אמרו על מימון ש"לא מכירים את אלי ישי בלעדיו. הוא איש סודו, מקורבו, צמוד אליו". מימון ליווה את יו"ר ש"ס במשרד הפנים בין 2001 ל-2003 ואחר כך, כשש"ס היתה באופוזיציה, הוא רץ בראש רשימת ש"ס בבאר שבע - מקום מגוריו הקודם.
כשש"ס חזרה לממשלה, ישי מינה אותו למנכ"ל משרד התמ"ת. למרות הקרבה למנהיג המפלגה, מימון לא נחשב לדמות פוליטית מובילה בש"ס. השר עצמו סירב להגיב הערב על המעצר. גורם נוסף בש"ס ביקש להמעיט מהיחסים בין השניים וטען כי מימון הוא מינוי מקצועי גרידא, וכי "האיש נבחר לנהל את שני משרדי הממשלה בגלל כישוריו ומסירותו לעבודה".
שטחי ההרחבה ביד בנימין. "גוש קטיף הום" (צילום: אבי מועלם)
המקורב הבכיר של שר הפנים הוא ממש לא המעורב היחיד בפרשה. בסך הכל, עוכבו לחקירה לא פחות מ-18 בני אדם. אחד מהם הוא איש העסקים והיזם עופר גואטה, שלפי החשד פעל בשיטה דומה
גואטה, שהיה בעל קרקע באזור ולכן לא יכול היה לגשת למכרזים נוספים, הפעיל לפי החשד שלושה אנשי קש אשר זכו עבורו בקרקעות, תוך שהוא מתקשר איתם בחוזה על העברת החלקה אליו. מעצרו הוארך ביממה. בא כוחו של גואטה, עורך הדין עופר ברטל, מסר כי "כל החוזים נעשו על פי דין, ודווחו לרשויות המס. מרשי אף שילם סכום של 25 אחוז יותר".
עו"ד של ראש המועצה: אין מילה על שוחד
עצור נוסף בפרשה הוא ראש המועצה המקומית נחל שורק, אלי אסקוזידו, שמעצרו הוארך גם כן ביממה. על פי החשד, אסקוזידו היה קשור אף הוא בעבירות מרמה בפרויקט.
עו"ד ירון ליפשס ממשרד עו"ד כספי ושות', המייצג את אסקוזידו, אמר ש"למועצה היה חלק מאוד מינורי בכל הפרשה הזו, זה מכרז של מנהל מקרקעי ישראל, למועצה לא היה חלק בו. לאלי אסקוזידו באופן אישי לא היתה שום שייכות, למרות שלו ולילדיו היתה אפשרות לגשת - לא הוא ולא הם ניגשו".
לטענת עורך הדין, "היו אמנם עובדי מועצה שתפקידם היה לתת אישור שהאנשים הניגשים למכרז רשומים בתעודת הזהות כתושבי המועצה. אך זו מעורבות פורמלית בלבד ולא מהותית.
אסקוזידו נחקר זמן קצר ונשאר במעצר. היום יובא לבית המשפט ויש תקווה כי גם המשטרה תבין שאינו מעורב ותשחררו. בכל מקרה, לא הוצגה שום טענה לשום טובת הנאה אישית שקיבל".
עו"ד ליפסש טען בתוקף כי אינו מכיר שום חשד לשוחד. "בדיון לא נאמרה מילה אחת על שוחד, ולפי הדברים ששמעתי ממרשי הוא לא נחקר על שוחד. יש חשדות לקבלת דבר במרמה, זיוף והלבנת הון כלפי חשודים בפרשה".