שתף קטע נבחר

 

ביניש: מוזר שגובים כסף על הפגנות בכיכר רבין

בעקבות חשיפת ynet, מתחה נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, ביקורת על המחיר הגבוה שגובה עיריית תל-אביב תמורת היתר להפגין בכיכר רבין. "זה לא צריך להיות לא-פרופורציונלי". היועמ"ש יעביר את עמדתו בנושא תוך 3 חודשים

בעיריית תל-אביב הכל עולה כסף - אפילו הזכות להתבטא בכיכר. בעקבות תעריפון ההפגנות של עיריית תל-אביב בכיכר רבין שנחשף ב-ynet, מתחה נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, ביקורת נוקבת על המהלך וציינה כי "על פניו, הדרישה נראית מוזרה".

 

בעתירה שהגישה התנועה לאיכות השלטון, יחד עם האגודה לזכויות האזרח וחבר מועצת העיר מטעם סיעת "עיר לכולנו", יואב גולדרינג, נדרשה העירייה להפסיק לגבות אלפי שקלים עבור שימוש בשטח הכיכר לצורך הפגנה. השופטת ביניש, אמרה כי התשלום שעיריית תל-אביב דורשת בתמורה לקיום ההפגנות "לא צריך להיות סכום בלתי-פרופורציונלי". על-פי ההחלטה מהיום, יעביר היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, את עמדתו בנושא לבית המשפט העליון תוך 90 יום.


כיכר רבין. תשלום עבור הפגנה? מוזר בעיני ביניש (צילום: יעקב סער, לע"מ)

 

בעירייה טענו כי גביית הכסף נעשית לכיסוי ההוצאות הכרוכות בהפגנה, ובהן תשלום על גידור, חשמל, תאורה, ניקיון ועוד. עו"ד שירי אשכנזי שייצגה את עיריית תל-אביב הסבירה כי מדובר "בהוצאות עודפות שהן מעבר לפעילות התחזוקה השוטפת של העיר. כל אדם, באשר הוא, שמקיים ההפגנה - יישא בעלויות שלה".

 

השופט עוזי פוגלמן, שהתקומם לנוכח הדברים, אמר כי "עיריית תל-אביב היא לא גוף כלכלי", ואמר כי המצב, כפי שמשתקף בעתירה, הוא "באמת מרחיק לכת".

 

נציגי העותרים, עורכי הדין דן יקיר, ד"ר יעקב בן-שמש ואדם שנער, ציינו כי תקדימים של בית המשפט העליון קבעו שלעירייה כלל אין סמכות להתנות מתן רישיון הפגנה ואף לא לגבות באופן חוקי תשלום ממארגני הפגנות בשטחים המוגדרים ציבוריים.

 

"חובתה של העירייה לתחזק את השטחים הציבוריים שברשותה ממקורותיה התקציביים, ולאפשר לציבור את השימוש בהם לצרכי ביטוי, ללא תשלום", נכתב בעתירה.

 

"בירושלים לא ביקשו מאתנו כסף" 

עו"ד דפנה קירו-כהן מהתנועה לאיכות השלטון, שאנשיה הם שהחלו במאבק נגד תעריפי ההפגנות בכיכר לפני כחמש שנים ועתרו נגד המדיניות לבית המשפט לעניינים מינהליים בתל-אביב, אמרה בדיון כי: "מעיריית ירושלים מעולם לא נדרשנו לשלם מראש את הסכומים האלה או בכלל. כל מה שהיינו צריכים לעשות זה להפקיד צ'ק ביטחון למקרה שייגרמו נזקים. דווקא אותם מעוטי יכולת, עמותות ומי שזקוקים למרחב הציבורי ואין להם אלטרנטיבה אחרת, הם אלה שנפגעים מהדרך והשיטה".

 

לפי התעריף, הייחודי לתל אביב, על אירוע של עד 10,000 איש ייגבה סכום של 16,600 שקלים, 19,400 שקל יגבו על אירועים בהיקף של 10 עד 20 אלף איש, ו-20,300 שקל יגבו על אירועים אליהם יגיעו 20 עד 50 אלף איש.

אירוע שיכלול בין 50 ל-100 אלף איש יאלץ מהמארגנים להיפרד מ-31,200 שקל, ואירוע ענק, מעל 100 אלף איש, עולה 35,300 שקל.

 

גולדרינג, חבר המועצה ואחד העותרים, אמר בתום הדיון כי "אל מול הקלות שבה מאפשרת העירייה שימוש במרחב הציבורי לאירועים של חברות סלולר, מקוממת התעקשותה לגבות תשלום דווקא ממי שמבקשים לממש את זכותם האזרחית והדמוקרטית לחופש הביטוי".

 

עיריית תל-אביב מסרה בהודעתה בתגובה על הדברים כי "תל-אביב יפו גאה להיות בירת הדמוקרטיה של ישראל ובכך שכיכר רבין היא המרכז הלאומי לדיון הציבורי. יחד עם זאת, מצאה העירייה כי על המפגינים לשלם את ההוצאות הישירות הנובעות מהשימוש בכיכר הכוללות ניקיון, חשמל, תברואה, גידור, אבטחה וכיוצא בזה. הגבייה היא עבור כיסי הוצאות בלבד.

העירייה גובה תשלום רק בכיכר רבין, רחבת המוזיאון והסינמטק, והשימוש בכל מרחב ציבורי אחר הוא חופשי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביניש. מתחה ביקורת
צילום: ירון ברנר
צילום: מיכאל שטינדל
יואב גולדרינג, אחד העותרים
צילום: מיכאל שטינדל
מומלצים