שתף קטע נבחר

 

מחקר-רשת מיוחד קבע: רוב הפלסטינים נגד שלום

מעקב ראשון מסוגו אחר דעת הקהל הפלסטינית, כפי שהשתקפה בפורומים וברשתות חברתית, מנבא עתיד מדאיג לתהליך המדיני. עורכי המחקר קראו לממשל אובמה "לשקול את הסיכונים המהותיים לביטחון ישראל"

האם מאחורי הקיפאון במשא-ומתן עם הפלסטינים עומדת רק סוגיית חידוש הבנייה בהתנחלויות, אם שאולי דווקא בצד הפלסטיני אין נכונות כנה להתקדם לשלום? מחקר חדש וראשון מסוגו, שממצאיו פורסמו אתמול (יום ג'), קבע כי הממשל האמריקני נחל כישלון בזיהוי ההתנגדות העזה לשלום בקרב הפלסטינים.

 

אותו מחקר בדק את הלכי הרוח בחברה הפלסטינית באמצעות מעקב שנמשך לאורך תשעה שבועות אחר תכתובות בנושא המדיני בפורומים באינטרנט וברשתות החברתיות, ממנו עלה כי גישתם של הפלסטינית לשלום שלילית בעיקרה.

 

המחקר מכונה "הדופק הפלסטיני" ונערך על-ידי ג'ונתן שנקר ומרק דובוביץ, בכירים ב"קרן להגנת הדמוקרטיה" שבסיסה בוושינגטון. הוא נועד למעניק למעצבי המדיניות בוושינגטון כלים חדשים ללמוד מהתקשורת החברתית על הלכי הרוח בקרב החברה הפלסטינית.

 

במסגרת המחקר, נערך מעקב אחר הכותבים והשיח ביניהם בכמה רשתות חברתיות באינטרנט, ובהן פייסבוק, טוויטר, יוטיוב ובבלוגים שונים. מדובר בשיטה שטרם נעשה בה שימוש: במקום להציג סקר שגרתי עם שאלות, החליטו שנקר ודובוביץ "להאזין" לשיח הפנים פלסטיני בסיוע חברת ConStrat מוושינגטון, העושה שימוש בטכנולוגיות צבאיות כדי ללקט מידע מקוון מאתרי אינטרנט הפועלים בגדה המערבית וברצועת עזה.

 

במהלך המעקב, שהחל ב-3 במאי והסתיים ב-3 ביולי, נותחו תכתובות שהוצאו מבלוגים, פורומים, אתרי חדשות ומקורות אינטרנטיים שונים בערבית. כ-10 אלפים רישומים של פלסטינים ברשתות השונות נסרקו מאותה התקופה, והם נותחו על-פי מידת הרלוונטיות.

 

שני החוקרים הסבירו כי אותו מעקב אפשר להם לקבל תמונה ברורה על עמדת הרחוב הפלסטיני, בהתאם לאווירת חופש הביטוי והאנונימיות של הכותבים ברשת שם.

 

המסקנות שעלו מהממצאים היו כי בחמאס מגלים רצון מועט בלבד לנהל משא-ומתן לשלום עם ישראל. עורכי המחקר הסבירו כי באותו הנושא, שוררת תמימות דעים בין תומכי הארגון לבין אל-קאעידה ופלגיה השונים.

 

באשר לפתח, התקבלה תמונת מצב של בלבול מוחלט. תומכיו מתפלגים באופן שווה כוח בין אלו המצדדים במאבק מזוין נגד ישראל, לבין אלו המתנגדים לאלימות. על העימות בין הארגון לבין חמאס, העריכו החוקרים כי הוא אינו עומד לפני סיום.

 

תמונת מצב פסימית במיוחד עלתה בנושא השפעתה הגוברת של איראן בגדה וברצועה. הממצאים הצביעו על כך שהפלג הרפורמיסטי בחברה הפלסטינית חלש ובעל השפעה מועטה באינטרנט, מה שלטענת עורכי המחקר מעיב על הסיכוי לבניית מוסדות מדינה ולליברליזציה.

 

בסיכום דבריהם, קבעו השניים כי אם האווירה השוררת באינטרנט אכן משקפת את הלך הרוח בחברה הפלסטיני, הרי שממשל אובמה "יהיה חייב לשקול את הסיכונים המהותיים לביטחון ישראל מהלחץ האגרסיבי להגיע להסכם שלום כולל".

 

האם האינטרנט באמת משקף את המציאות?

שנקר ודובוביץ סברו כי האווירה בחברה הפלסטינית, כפי שהשתקפה באינטרנט, יכולה לספק לממשל האמריקני מדד פוליטי טוב יותר על תמונת המצב בשטח, הרבה יותר מסקרי דעת הקהל שלטענתם כבר הכשילו את מעצבי המדיניות שם.

 

שנקר פרסם במהלך חייו שני ספרים: "צבאות אל קאעידה" שיצא לאור ב-2004 מטעם מכון וושינגטון ועסק בארגון ובקבוצות הנספחות לו במזרח-התיכון ופניו העתידיים של הטרור. ב-2008 הוא פרסם את "חמאס נגד פתח: המאבק על פלסטין", שעסק בסכסוך הפנים-פלסטיני.

 

דובוביץ מוביל במסגרת פעילותו בקרן גוף שעוקב אחר המאבק נגד הגרעין האיראני והוציא לאור במהלך השנה שני פרסומים שמטרתם להאיץ בממשל האמריקני לנקוט צעדים נגד חברות סיניות ואחרות שהפרו את הסנקציות שהוטלו על הרפובליקה האיסלאמית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המחקר - "הדופק הפלסטיני"
פייסבוק. משקף את הלך הרוח?
צילום: קובי קואנקס
מומלצים