שתף קטע נבחר
 

מי ישמור על השומרים מפני המעסיקים?

מאבטחים רבים מתמודדים לא רק עם שמירה על חיי האזרח אלא גם עם מעסיקים דורסניים ונצלניים המפרים את חוקי העבודה. האם מותר לנכות מהשכר, לקנוס, מי משלם על הרישיון והקורס? ומה לעשות כדי למנוע ניצול?

כבר שנתיים עומד אולג מידי יום בפתח קניון גדול ומאבטח את קהל המבקרים השוטף את שעריו. על אף חוסר הסובלנות שמגלים חלק מקהל המבקרים הוא עושה כמיטב על מנת למנוע מגורמים פליליים ולאומניים כאחד, לסכן את שלום המבקרים.

 

 

לפני מספר חודשים, נוכח אולג לדעת כי לא רק המבקרים מתייחס אליו באופן לא מכובד, גם מעבידו סבור כי ניתן להתעמר בו. הוא דרש שאולג יממן מכיסו את הוצאות הנסיעה לעבודה; המעביד אומנם הבטיח שאלו יוחזרו לו בהקדם אבל חצי שנה עברה, וגורל החזר ההוצאות עודו לוט בערפל. כמו כן, החליט המעסיק לקנוס את אולג על כך שאיחר למשמרת בחמש דקות.

 

רשימת הניכויים שנאלץ אולג לספוג ארוכה מאוד, אך כמו עובדים רבים, הוא אינו עושה דבר בנדון: במהלך הפגישה האחרונה עם מנהלו הישיר, בה אולג עימת את מעסיקו עם תנאי העבודה המחפירים להם הוא זוכר, נאמר לו כי אם ימשיך בקו התובעני הזה, הוא יפוטר, תוך שזכויותיו הסוציאליות יגרעו. המעסיק הטעים גם איום לפיו אולג יתקשה למצוא עבודה בשל חוות הדעת השלילית אותה יספק.

 

מעסיקים חסרי גבולות

אולג ומאבטחים רבים אחרים, ניצבים מידי יום ביומו מול אתגר גדול הרבה יותר מאשר עצם האבטחה – הצורך להתמודד עם מעסיקים חסרי גבולות, המפרים באופן תדיר את חוקי העבודה, מאיימים על העובד בפיטורים, וגוזלים ממנו את זכויותיו הסוציאליות. דיון שנערך אתמול בכנסת הבהיר עד כמה נפוצה התופעה הבזויה הזו, בה עובדים המשתכרים שכר מינימום נדרשים לתשלומים שצריכים להיות מוטלים על המעסיק.

 

באמתלות שונות ומשונות מתנערים המעבידים מחובותיהם, והתוצאה אחת היא: הבאת העובד אל מתחת לסף ההשתכרות המינימאלי. העצוב הוא, כי במקרים לא מעטים, מערימות החברות על העובדים, ומטשטשות את עצם הטלת הקנס, באמצעות מתן שמות שונים להפחתה, בלא שהעובד מבין על שום מה.

 

מהן העבירות הנפוצות נגד המאבטחים?

הטלת קנס באופן חד צדדי אסורה, אולם לא מעט מעסיקים, מצאו דרך יצירתית לעקוף את האיסור: הם מחתימים את העובד על חוזה ההעסקה שכולל סעיף המתיר לו לקזז מהשכר סכומי כסף, אם העובד יגרום נזק למעסיק או יפר את הוראות המשמעת. העובד שזקוק לעבודה חסר את הכוח להתנגד לסעיף.

 

מה אומר החוק? החוק אוסר ניכוי סכומי כסף באופן חד צדדי ובהתאם לשיקול דעתו של המעביד. פעולה זו עומדת בניגוד למשתמע מחוק הגנת השכר שאינו מאפשר להטיל קנס, אלא בהתאם להוראות ההסכם הקיבוצי או על פי פסיקה של בית המשפט.

  

תשלום על קורס האבטחה

לא מעט מהמאבטחים נדרשים לעבור קורסי אבטחה יעודים ויש חברות שמירה המאלצות את העובד לממן מכיסו את תקופת הכשרתו, בין אם באמצעות חיובו בתשלום ובין אם על ידי ניכוי משכרו. חלקן מתנות קבלה לעבודה בחתימה על מסמך בו העובד מתחייב להשיב להן את הכספים שהוצאו לצורך מימון הקורס.

 

מה אומר החוק? מדובר בפעולה אסורה באופן חד משמעי. בית הדין לעבודה קבע, כי בכל אימת שהעובד משתתף בקורס הכשרה לעבודה, הוא זכאי לקבל על כך שכר, וזה כלל לא משנה אם המעסיק מפיק ממנו תועלת או רווח בתקופה האמורה.

יש להדגיש כי אף אם מדובר בקורס שרק בסופו יוחלט האם העובד יתקבל לעבודה, עדיין זה זכאי לקבל על כך תשלום.

 

תשלום בגין בגדי עבודה וציוד

חברות שמירה רבות מנכות משכר המאבטח תשלום בגין בגדי עבודה ו/או ציוד שסופק למאבטח. הוראות צו ההרחבה בענף השמירה אוסרות על המעסיק לגבות תשלום כלשהו בגין בגדי העבודה והציוד שסופק לעובד.

 

מה בחוק? בתום תקופת העבודה על העובד להחזיר למעסיק לפחות סט אחד של ביגוד ואת הציוד שקיבל, אם קיבל. רק אם העובד לא החזיר את הביגוד שקיבל רשאי המעסיק לנכות ממשכורתו האחרונה של העובד בגין סט הביגוד המשומש שלא הוחזר, בהתאם למחיר הביגוד ולא יותר מסך כולל של 150 שקלים.

 

העובד נדרש לשלם עבור אגרת הנשק

רישיון לנשק? על חשבונך: במסגרת ההסכם הקיבוצי החדש של עובדי השמירה בישראל עליו חתמו ההסתדרות וארגון חברות השמירה לפני כשנה, נכלל האיסור לחייב את העובד לשאת באגרת רישוי כלי הירי שעלותה כאלף שקל.

 

מה בחוק? ההסכם החדש וצו ההרחבה קובעים בפירוש שעלות רישיון הנשק, לרבות מטווחים והשתלמויות, תחול על המעסיק. מתי נדרש העובד בכל זאת לשלם מחצית מסכום אגרת הנשק? אם קיים לעובד רישיון נשק אישי על שמו. חרף זאת, מעסיקים רבים מנצלים את חוסר הבקיאות של העובד או חששו, ומחייבים אותם לשאת בעלויות אלו.

 

הפסקה? בגדר המלצה בלבד

לכל עובד מגיע הפסקה: מעבידו של אורי שכח כי מדובר בבן אנוש הזקוק להפסקה מהעבודה, כאחד האדם. בעוד שהמעביד יושב בחדרו הממוזג ולוגם אספרסו, הוא אינו מתיר לעובדיו לקחת הפסקה של יותר מרבע שעה. העובדה כי מדובר בעובדים שעומדים רצוף שמונה שעות ובודקים בזה אחר זה את הרכבים שנכנסים לקניון, אינה מניעה את המעביד לעמוד בלשון החוק.

 

מה בחוק? הוראות חוק שעות עבודה ומנוחה קובעות שביום עבודה שנמשך למעלה משמונה שעות עבודה, מחוייב המעביד לאפשר לעובד לקחת הפסקה בת ¾ שעה לפחות. יש מקרים בהם המעביד אסר באופן גורף לקחת הפסקות ובמקרים חמורים, אישר הפסקה אחת בת חמש דקות, שכל המאחר , צפוי להיקנס. אין ספק כי מדובר בעבירה על החוק, שגובלת בהתעללות של ממש.

 

הגעה לעבודה וממנה

הדרך למקום העבודה: קיימים לא מעט מקרים בהם העובד נשלח לעבוד במקום המרוחק מביתו, כאשר המשמרת מסתיימת לאחר שפסקו שירותי התחבורה הציבורית. יש לא מעט מקרים בהם המעסיקים התנערו מאחריותם זו וטענו בפני העובד ש" מבחינתי תחזרו ברגל, גם טרמפים זה בסדר, העיקר שתשובו בשלום".

 

מה בחוק? בצו ההרחבה נקבע כי במצב שכזה, מחויב המעסיק לדאוג להסיע את העובד לביתו או לספק לו מקום לינה ראוי על חשבון המעביד.

 

שכר עבודה

בהתאם להוראות צו ההרחבה בענף השמירה, שכר היסוד של עובד השמירה יורכב משכר שלא יפחת משכר המינימום והחל מיום 14.7.10 תשולם לעובד תוספת המכונה "שכר מינימום ענפי" בשיעור של 2.5% מהשכר.  השכר האמור לעיל (שכר היסוד + שכר מינימום ענפי) הינו השכר המינימלי שיש לשלם לעובד ובנוסף לכך יש לשלם לעובד את התוספות הקבועות בחוק ובצווי ההרחבה (חופשה שנתית, הבראה, נסיעות וכו').

 

חשוב לציין כי כל עובד שמירה שהוזמן לעבודה, אך לא שובץ בעבודה מסיבות שאינן תלויות בעובד ולא קיבל על כך הודעה מראש של שני ימי עבודה מלאים לפחות- ישולם לו שכר מלא ליום העבודה אליו הוזמן ובתוספת הוצאות הנסיעה לעבודה.

 

הפרשות לפנסיה

במסגרת צו ההחרבה נקבע, שעובד יבוטח בפנסיה לאחר 6 חודשים מיום תחילת עבודתו. באשר לשיעור ההפרשות, הרי שזה יגדל באופן הדרגתי על פני שש שנים כך שבשנת 2014 תעמוד הפנסיה של העובדים בענף על 17.5%. חרף האמור, מעסיקים רבים אינם מפרישים את מלוא הסכומים האמורים, או אינם מפרישים כלל. כך או כך,הדבר מהווה עילה להגשת תביעה.

 

עשקת את עובדיך? תאבד מכרזים

חברות שמירה נדרשות לחדש את רישיון העבודה שלהן כל שנה, כאשר נקבעו קריטריונים לרישוי גם על סמך מספר התביעות של עובדים בבתי הדין לעבודה, מספר ההרשעות על עבירות פליליות כגון אי-תשלום שכר מינימום, אי-מתן תשלום שעות נוספות וכדומה.

 

מה זה אומר? זה אומר שלעובדים יש את הכוח להניע את המעבידים שיפעלו בהתאם לחוק וישלמו להם את המגיע להם. זה לא איום סרק, ואף לא על עובד במסעדה שמאיים על מעבידו שיפעל לתבוע אותו. כאן כאמור מדובר על האפשרות שריבוי התלונות יובילו לשלילת הרישיון של חברת השמירה. בין לאבד את העסק או לתת לעובד את המגיע לו - המעסיקים החכמים יותר יעדיפו את האפשרות האחרונה.

 

הכותב הוא מומחה לדיני עבודה, מחבר הספר "סוגיות בדיני עבודה" ומנהל האתר לדיני עבודה  - זכויות עובדים ומעבידים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גם להם יש זכויות. מאבטח
צילום: הרצל יוסף
עו"ד אילן קמינצקי
צילום: שרון קמנצקי
מומלצים