רשם הפטנטים גבה אגרה, ולא סיפק את הסחורה
לפני ארבע שנים הפסיקה רשות הפטנטים לפרסם את הבקשות לרישום פטנטים על דעת עצמה, והמשיכה לגבות את האגרה שנועדה, בין היתר, לכסות את עלויות הפרסום שלא בוצע. רשם הפטנטים: "עברנו לפרסם באינטרנט". יו"ר ועדת החוקה: "אתה מצפצף על החוק, החזר לאנשים את הכסף שגביתם"
פקידי משרד המשפטים עמדו נבוכים מול ועדת חוקה, חוק ומשפט. במהלך דיון בבקשת משרד המשפטים לתקן את החוק, כך שיפטור את רשות הפטנטים במשרד מהחובה לפרסם ברשומות חלק מהמסמכים הקשורים ברישום הפטנטים, התגלה כי הרשות גובה ב-4 השנים האחרונות אגרות יקרות מהממציאים תמורת רישום הפטנטים ופרסום בקשותיהם ב"רשומות" – כ-3 מיליון שקל בשנה – למרות שחדלה לפרסם אותן בעיתון הרשמי המודפס של הממשלה, בניגוד לנדרש בחוק.
הרשות אמנם עברה לפרסום באינטרנט, אבל בכנסת מאיימים עליה בביטול האגרה, הנדרשת מכל ממציא בסכום ממוצע של מאות שקלים לאדם. רשם הפטנטים ד"ר מאיר נועם הודה בדיון כי "אכן, לא קיימנו את החוק" ועל כך הגיב יו"ר הוועדה ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו), "אם אין פרסום – אין אגרה".
ד"ר נועם אמר, "הפסקנו לפרסם ברשומות בגלל שהמדפיס הממשלתי לא עמד בזמני ההדפסה. אם לא קיימנו את החוק זה היה בתום לב, אבל עברנו לפרסם באינטרנט כי בשום מקום בחוק לא כתוב שהפרסום צריך להיות בהדפסה על נייר. מבחינתנו הדפסה יכולה להיות גם על דיסק של מחשב וכך עשינו". הפסקת הפרסום ברשומות והמעבר לאינטרנט נעשה ב-1 בנואר 2007.
ח"כ רותם התעצבן על ד"ר נועם: "אתה פשוט מצפצף על החוק! על דעת עצמך החלטת להפסיק את הפרסום ללא ייעוץ משפטי וללא פיקוח. לא רק שאנשים שילמו עבור פרסום שהחלטת לבטל, אלא שגם אלה שהיו רגילים למצוא את רישום הפטנטים ברשומות, לא מוצאים אותם, כי הם לא יודעים שהחלטת שזה יפורסם רק באינטרנט, זה הסדר לא חוקי ואתם תצטרכו להחזיר לאנשים את הכסף שגביתם בעד הפרסום שלא היה!"
נציגי משרד המשפטים ביקשו להרגיע את הרוחות ואמרו לרותם כי ניתן לשקול שינוי בתעריפי האגרה, אך לא לבטל אותה כי בניגוד למדינות אחרות, האגרה בישראל מכסה גם את עלות הבדיקות שנעשות לכל בקשת רישום של פטנט. החוק מחייב את הרשם לפרסם את עצם הגשת הבקשה. אם ההמצאה נבדקה והפטנט אושר, נדרש פרסום נוסף של האישור כדי לאפשר לציבור המעוניין לערער על הפטנט.
בגלל העימות, נמנעה ועדת החוקה מלאשר את בקשת המשרד לתקן את החוק וניתנה לו ארכה לגבש פתרון מוסכם לבעיה שהתגלתה.