באן לאירופה: הפגינו סובלנות כלפי המוסלמים
בנאום תקיף בפני הפרלמנט האירופי, אמר מזכ"ל האו"ם כי האתגר הגדול שניצב בפני אירופה במאה ה-21 הוא "אתגר הסובלנות". על-רקע הדיונים בצרפת ובגרמניה בשאלת ההגירה, הזהיר באן: "קיימת מגמה מסוכנת: יש מי שמשחק על פחדיי הציבורי. נשמעת שפה המזכירה פרקים אפלים בהיסטוריה"
מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, קרא בצהריים (יום ג') לאזרחי אירופה להפגין סובלנות גדולה יותר למהגרים והזהיר מפני פוליטיקאים וגורמים אינטרסנטיים "המשחקים על פחדיי הציבור" ומציבים כיעד למתקפותיהם בעיקר מוסלמים.
בנאום בפני הפרלמנט האירופי בשטרסבורג אמר באן: "קיימת מגמה חדשה ומסוכנת: יש מי שמשחק על פחדיי הציבורי. אותם אנשים מאשימים את המהגרים בהפרת הערכים האירופיים, למרות שבמקרים רבים אלה הם שמעוותים ערכים אלה וכפועל יוצא מכך את מהותו של האזרח האירופי.
"הפרקים האפלים ביותר של ההיסטוריה האירופית נכתבו בשפה זו. אירופה אינה יכולה להרשות לעצמה לעצום את עיניה מול סטריאוטיפים ושנאה על-רקע אתני. גם העולם אינו יכול להרשות לעצמו אירופה שנוהגת כך. אחרי שזכתה בשלום במאה שעברה, המאה 21 מציבה לאירופה את אתגר הסובלנות מבית. המהגרים סובלים מאבטלה, אפלייה, חוסר שיוויון הזדמנויות בחינוך ובעבודה באופן לא פרופורציונלי".
הדיון בשאלת זהותה של אירופה לנוכח התרבות המהגרים בה, הולך וצובר תאוצה בכל רחבי היבשת. בשבוע שעבר עוררה קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, סערה כשהכריזה כי מודל הרב-תרבותיות לאינטגרציה בגרמניה "נכשל לחלוטין". מרקל, שדיברה בקונגרס נוער של מפלגות המרכז-ימין, הבהירה כי דרוש שינוי במצב הנוכחי. לדבריה, יש לדרוש מהמהגרים להשתלב בחברה, בין השאר על ידי מחויבות ללמוד גרמנית - ולא רק לאפשר להם זאת, כפי שנעשה בעבר.
סקר שפורסם בשבוע שעבר בגרמניה מצביע על-כך ש-58% מהתושבים סבורים כי "יש להגביל באופן משמעותי את האיסלאם", ואילו יותר ממחצית הנשאלים (55.4%) אמרו כי ביכולתם להבין את הטענה "שערבים מעוררים תחושה לא נעימה עבור חלק מהאנשים".
גם בצרפת חלות בחודשים האחרונים תמורות משמעותיות בכל הנוגע ליחס למהגרים. האסיפה הלאומית של צרפת אימצה את התיקון לחוק האזרחות שהציעה הממשלה, ולפיו תוכל להישלל אזרחותו של צרפתי ממוצא זר שהורשע בתקיפת עובד ציבור. מדובר בשינוי משמעותי בחוק הצרפתי, המתיר שלילת אזרחות רק במקרים קיצוניים בלבד כמו מעורבות בטרור.
במסגרת התיקון, שהתקבל ברוב של 75 תומכים מול 57 מתנגדים, גם הורחבו סמכויותיו של שר הפנים כך שיוכל לשלול גם את זכויותיהם של מתאזרחים עד עשר שנים טרם הרשעתם. ההחלטה, היא חלק ממדיניות יזומה שמקדם סרקוזי בחודשים האחרונים וזכתה בעיתונות הצרפתית לכינוי "מתקפת הביטחון האישי".